Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Súlyos depresszió esetén van...

Súlyos depresszió esetén van érteleme antidepresszánst szedni?

Figyelt kérdés

2022. jan. 25. 17:36
1 2 3 4 5 6 7 8
 31/71 anonim ***** válasza:
61%

Igen, jól írják a fentiek. SSRI nem hízlal, pl Cipralex, Sertralin. Nem híztam, nem fogytam velük

Mirta igen. Azzal felment kb 6-8 kg.

Venlafaxint nekem le kellett cserélni, mert még annyi étvágyam sem volt, mint előtte. Fogytam. Már veszélyesen alacsony súlyom volt és hiába szedtem vitamint, az sem hozta vissza az étvágyam.

Később Cymbaltaval fogytam mert mellette nem volt évágyam. kb 6 kiló ment le, de ez akkor belefért, magasabb súlyról kezdtem fogyni. Családtag is így járt.

2022. jan. 29. 16:15
 32/71 anonim ***** válasza:
93%
Duloxetin hatóanyagú antidepik nálam is fogyást idéztek elő, pedig én amúgy is vékony vagyok. Majd az orvos eldönti, hogy neked melyiket írja fel. Ha nem válik be, akkor még mindig van másik fajta.
2022. jan. 29. 17:13
 33/71 anonim ***** válasza:
94%

Miért lenne ciki gyógyszert szedni? De most komolyan...

Akinek magas a vérnyomása, az gyógyszert szed. Aki cukros, az is szedi az inzulint. Van akinek hormonokat kell szednie, mert pl. a pajzsmirigye nem működik megfelelően. Aki depressziós, annak meg antidepresszánst kell szednie. Nincs ebben semmi ciki dolog. Sőt, az antidepi kúraszerűen kell. Szeded amíg a doki azt mondja, aztán el lehet hagyni.

Amíg nem mentem el orvoshoz, addig én is cikinek éreztem. Konkrétan amint kijöttem tőle, teljesen átértékeltem mindent. Beszedem a gyógyszert reggel, és élem az életem normálisan. Az eszem úgy vág mint még soha, tele vagyok energiával, jó dolog élni.

Nincs semmi szégyelleni való abban, hogy bátor voltál, és segítséget kértél egy szakértőtől a mentális panaszaidra. Nagyon sokan vannak, akik egy egész életet így élnek le, ahelyett, hogy segítséget kérnének, és kezeltetnék a problémáikat.

2022. jan. 29. 23:23
 34/71 anonim ***** válasza:
43%

Természetesen az SSRI-k inkább fogyást okozhatnak, mint hízást, mivel enyhén "pörgető" hatásúak lehetnek. A mirta, hatásmechanizmusából eredően hízlalni fog, de azt nem is igazán szokás felírni, csak akkor, ha a beteg nem eszik rendszeresen, szarul alszik, stb.

A mirtazapine eleve akkor adja a legjobb választ, ha a beteg már súlyos depresszióval küzd, szuicid gondolatokkal. Nem hiszem, hogy szokás azzal kezdeni a kezelést, sokkal inkább a sokat emlegett Scippa, Cipralex, és egyéb citalopram(vagy a másik izomer az eszcitalopram) a bevett, első gyógyszer.

2022. jan. 29. 23:28
 35/71 anonim ***** válasza:
61%

Szerintem érdemes mondani az orvosnak, hogy nem szeretnél elhízni, és kérni, hogy próbáljon olyan gyógyszer választani, ami nem fokoz étvágyat.

Mírtával is szoktak kezdeni, ha alvásgondok is vannak, agitált, szorongó a beteg, nemcsak depressziós.

Sokáig 30 mg Mirtazapint + 75 mg (1,5 db) Sertralint és napi kb 2 mg Frontint szedtem.

Ez depresszióra és szorongásra is hatott.

Későb orvos mindet elvette.

Sok évre rá már egyre gyanúsabb volt, hogy bipol kevert fázisában vagyok, nem sima depresszióm van.

Azóta csak súlyos depresszióra kaphaton antidepit, pár hónapra. Kevertbe vagy hipománba tolhat.

Ilyankor is csak 1 féle antidepit, így semmi nem hat. Meg kell várni, míg magától javul. Annak örülnék, ha tudnák kezelni hatásos gyógyszerrel a depressziós fázist.

Télen depressziós fázisok vannak főleg, tavasszal vagy nyáron minimálisan hipomán fázisok. Kevert bármikor lehet, de télen ez energiavesztett kevert, nyáron pörgős.

2022. jan. 30. 02:14
 36/71 anonim ***** válasza:
91%

35-ös

Nekem pont a Cipralex maradt ki. Citalopram úgy fokozta a szorongásom, h inkább elvették 2 hét után.

Paroxatot, Venlafaxint, Cymbaltát, Mirtazapint, Sertralint, Brintellixet, Elontrilt és Tritticót szedtem.

2022. jan. 30. 02:17
 37/71 anonim ***** válasza:

35

Milyen stabilizátort kapsz?

2022. jan. 30. 10:39
 38/71 anonim ***** válasza:

Lamolepet szedtem kb 2 évig. 200 mg. Nagyobb adagtól kiütésem volt, mind2x, amikor emelni próbáltam.

Most azt sem, mert hőemelkedésem és nyirokcsomógondom volt. Orvosom szerint lehet, h ettől, ezért elhagyást javasolt.

Még várunk, aztán, ha lehet újra elkezdem szedni. Sajnos újra 25 mg-tól kell indulni..

Depitől nem védett. Hipomán fázisom sosem volt mellette. Előtte is csak 4-21 napig tartottak. Kevert is csak enyhén volt Lamolep mellett. Azok 2-5 hónapig is tartottak.

Lamolep előtt Tegretolt szedtem, 200 mg-ot. Kevésbé hatott. Májfunkciós értékem háromszorosára vitte fel.

Antipszichotikum is biztosan jól hatna kevert és hipomán fázisra illetve azok kivédésére, de a terápiás legkisebb adaggal sem tudom dolgozni a szedáció miatt. Más mellékhatáagindok is voltak. Ugyanezt tapasztaltam Kvetiapinnal, Olanzapinnal, Ripedonnal, Leponexszel.

Antipszichó kilőve.

Pregabalint szedek, szorongásra. Frontinról állok át rá.

2022. jan. 30. 20:35
 39/71 A kérdező kommentje:
Úristen én nem akarok ilyeneket szedni!!! Inkább marad a depresszió.
2022. jan. 30. 20:38
 40/71 anonim ***** válasza:

Hogy érted, hogy ilyeneket?

Arra csak antidepresszánst szoktak adni, ha nincs más tüneted.

2022. jan. 30. 20:42
1 2 3 4 5 6 7 8

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!