Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Milyen együtt élni egy Borderl...

Milyen együtt élni egy Borderline személyiségzavaros emberrel?

Figyelt kérdés

2021. jan. 29. 20:45
1 2 3 4
 21/39 anonim ***** válasza:
83%
Az én két bordim a munkahelyén, a főnökeivel kiválóan tudott viselkedni, otthon azután elengedte magát, és szadizta a családtagokat.
2021. jan. 30. 11:04
 22/39 anonim ***** válasza:
100%
Valószínűleg nem leszek népszerű ezzel a véleménnyel, de azért szeretném leírni, főleg miattad, kedves kérdező :) De előtte azt leszögezném, hogy teljesen jogos a harag, düh, csalódottság azok részéről, akit bántalmaztak/kihasználtak egy kapcsolatban, függetlenül attól, hogy aki ezt tette személyiségzavarral él-e vagy sem. Azt nagyon sajnálom, hogy vannak ilyen tapasztalatok, de azt is, hogy ilyen óriásinak tűnik a stigma és az előítélet a pszichés nehézségekkel kapcsolatban. A borderline személyiségzavarral diagnosztizáltak múltjában különböző kutatások szerint 70-90%-ban előfordult bántalmazás. Ez senkit nem jogosít fel arra, hogy ő maga is bántalmazóvá váljon, és tény, hogy tud fájdalmat okozni ez a fajta kötődési mintázat, ami jellemző a személyiségzavarra, például, hogy egyszer imád, egyszer gyűlöl. De arra szerettem volna rávilágítani, hogy ezeknek az embereknek a nagy részét súlyosan bántották, és/vagy elhanyagolták gyermekkorukban, és esélyük sem volt arra, hogy megtanulják, hogyan kell egészségesen kapcsolódni egy másik emberhez. Általában rengeteget bántják magukat, mert megtanították velük kis korukban, hogy értéktelenek, és ezt érdemlik. Külső megerősítésre éheznek, mert semmire sem tartják magukat...Az egy nagyon nagy szó, ha valaki ki tud szakadni ebből a környezetből, sőt még terápiába is kezd, hogy feldolgozza a traumáit, és ezáltal ő maga is jobban legyen, és másokat is kevesebbet bántson. Nem feltétlenül szörnyetegek azok, akiket személyiségzavarral diagnosztizálnak, és lehetnek képesek szeretni és ezt kimutatni mások felé. Jó esetben mindenki eldöntheti magának, hogy valakit kapásból kizár-e az ismerkedés során, ha ez felmerül. Attól még mert valaki nem meríti ki egy személyiségzavar diagnosztikus kritériumait, sajnos ugyan úgy bánthat másokat. Ez nem fekete-fehér, szerintem tök jó lenne, ha többen látnák így...
2021. jan. 30. 20:16
 23/39 anonim ***** válasza:
50%
Persze, nekem semmi bajom borderline kollégával vagy szomszéddal, csak a párkapcsolatban nem bírom elviselni őket. Két random, valóban gyermekként súlyosan bántalmazott bordim kb. ugyanolyan szinten (egymáshoz mérve) bántalmazott engem. Szóval amíg nem terrorizálni akarnak, jöhet bármennyi bordi, és részvétem a gyermekkorukért. De amikor ellenem fordulnak, és a jóért rosszal fizetnek, akkortól vége a részvétnek. Bokszzsák-szerepet nem vállalok.
2021. jan. 30. 20:55
 24/39 anonim ***** válasza:
35%

kicsit más embert kíván, mint egy neurotipikus, de együtt lehet, sőt! első például tipikus példája annak, akivel normális ember jobb, ha szóba sem áll.

Kicsit türelmesebbnek kell lenni, sok-sok szeretet kell kimutatni, kerülni kell a hazudozást. ajánlott extrán úgy viselkedni, hogy véletlenül se lehessen hűtlenséggel vádolni, ilyesmik.

2021. jan. 30. 22:21
 25/39 anonim ***** válasza:
35%

24

És neked van ebben tapasztalatod, vagy csak nyomod az etikus, de nem reális dumát?

2021. jan. 30. 22:25
 26/39 anonim ***** válasza:
47%

25

Elég sok. Nem csak borderlineal, hanem npd-vel is, ami már-már a közellenség kategóriája. Kicsit több munka, odafigyelés, és semmi baj sincs velük. Az ilyen telesírom az internetet, ahelyett, hogy megtanulnék bánni velük típusú emberekkel IRL szóba sem állnék

2021. jan. 30. 22:28
 27/39 anonim ***** válasza:
62%

26

Továbbra sem tudod, hogy milyen az én tapasztalatom velük (és most akár egy sima depressziós is ide tartozik). Nincs lehetőség normális kapcsolatra, ha nincs kellően kezelve a probléma.

2021. jan. 30. 22:31
 28/39 anonim ***** válasza:
41%

27

Engem nem érdekel a te tapasztalatod, amíg általánosítva beszélsz! Az már alapvetően egy érdekes indikátora az életednek, és neked, magadnak, ha kezeletlen (magyarul 0 önkritikával rendelkező) borderlineokkal jöttél össze, többször is. És képtelen voltál arra, hogy ez változzon náluk. De hagyjuk a személyeskedést, számtalan példa van rá, hogy csodálatos kapcsolatot lehet velük kialakítani, na nem való mindenkinek. Neked ezek szerint nem, de ez nem azt jelenti, hogy te általánosságban kijelentheted, hogy semmilyen "elmezavarossal (?)" nem szabad... Lehet te sem volnál tiszta fialás egy diagnosztika után

2021. jan. 30. 22:35
 29/39 anonim ***** válasza:
49%
Ha egy átlagember kitöltene egy ilyen kérdőívet, azonnal kapna egy diagnózist. :D
2021. jan. 30. 22:37
 30/39 anonim ***** válasza:
79%

29

Ez nem teljesen igaz! Némi szorongás\depresszió\ez-az-amaz kisérhet mindenkit, de egy rendes vizsgálat után nem lesz az átlag ember személyiségzavaros. Jól is néznénk ki :D

2021. jan. 30. 22:41
1 2 3 4

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!