Kezdőoldal » Egészség » Mentális egészség » Mivel győzhetem le ezt a...

Mivel győzhetem le ezt a szorongást, amit az utazás vált ki belőlem?

Figyelt kérdés

Sziasztok!

22 éves lány vagyok.

Nyáron kezdődött nálam egy olyan probléma, hogyha tömegközlekedési eszközzel utazom valahova, akkor gyenge/erős hányingert érzek, valamint remeg a lábam. Először arra gyanakodtam, hogy valamilyen szervi probléma áll fenn.

Majd később rájöttem, hogy ez valójában pszichés, csak akkor van hányingerem mielőtt utaznom kellene. Mindig előjön bennem az a félelem, hogy hányni fogok a buszon például a sok ember előtt.

Felkerestem egy pszichológust, aki az autogén tréninget javasolta. El is kezdtük, minden héten járok hozzá.

De emellett ugyanúgy érzem a szorongást, már akkor is ha eszembe jut egy metró például.. vagy látok a tv-ben egy villamost.

Egyébként egyetemre járok, mellette dolgozom is, mostanság sokszor próbáltam megoldani úgy a helyzetet, hogy a barátom, vagy valamelyik családtagom elvigyen autóval. De örökké ez nem megoldás.

Elkezdtem a kreszt is, mivel ha autót vezetnék, akkor nem kellene tömegközlekednem. De az még sok idő és szeretnék meggyógyulni..

Elmentem egy pszichiáterhez is, felírta a Scippa nevű gyógyszert, (5 mg)de még nem mertem elkezdeni szedni.

Vettem Nervenpfleget, Citromfűteát és kapszulát is, Valerianat..

(Egyiket se szedem igazából, de megnyugtat, hogy nálam vannak ha esetleg szükség lenne rájuk.)

Valamint arra is gondoltam, hogyha esetleg hosszabb út előtt állok, ahova muszáj tömegközlekedési eszközzel egyedül eljutnom, akkor beveszek 0,25 mg Frontint. A Frontin jó szorongás ellen? Akkor is hat hogyha csak ritkán szedem?

Esetleg van valakinek valami ötlete, hogy mit csináljak? Szedjem a Scippát vagy inkább várjak még vele?

2020. nov. 17. 18:21
 1/8 anonim ***** válasza:

Szerintem hallgass a pszichiáterre.

Amit leírtál, az demofóbia, és agorafóbia kombója, de teljesen más is lehet a kiváltó oka.

Mi innen nem tudunk érdemben segíteni.

2020. nov. 17. 18:48
 2/8 anonim ***** válasza:

Mintha en irtam volna :)

Nekem par eve alakult ki, es egy 25 perces buszuton is rendkivul rosszul tudok lenni, mikozben regen olvastam utazas kozben. Azt ereztem, hogy a tomeg agyonnyom. Nekem ami segitett:

1) ha tomegkozlekednem kell, nem a tomegben allok meg. Amig lehetett, a buszon a sofor moge ultem le. Repulore vettem kulon helyet az elso 1-2 sorba. Vonaton elsoosztalyon utaztam.

2) valerianat vettem be. Vagy mostansag deadalont, ami utazasi rosszulletre jo. Nekem ez utobbi jobban segit (igaz, baromi almos leszek tole). Hiaba psziches eredtu nalam is, megis ez a gyogyszer segit- valoszinuleg mar a tudat is, hogy bevettem, igy biztosan nem leszek rosszul tobbb ember elott.

3) zenet hallgatok. Amikor nagyon sulyos volt, akkor relaxacios zenet hallgattam. Becsuktam a szemem, es csak a zenere koncentraltam.

4) amennyire lehet, igyekszem mindenkitol tavol ulni/allni. Igy nem erzem a szagokat, nem erzem, hogy a tomeg agyonnyomna.

Nekem ma mar a zene elegendo, nagyon ritkan veszek be gyogyszert. De tovabbra is tartom azt, hogy korulottem ne legyenek sokan (nem tudom, hogy egy budapesti tomegkozelekedesben ez hogyan kivitelezheto. Tapasztalatom szerint a metro eleje es vege altalaban szellos, erdemes azt megcelozni)

Sok sikert!

2020. nov. 17. 18:51
 3/8 anonim ***** válasza:

2. válaszolónak: Szerintem nem hasznos ahhoz tanácsot adni, hogy hogyan éljen együtt a problémával ahelyett, hogy hogyan oldhatná meg.

A leírás alapján ez egy nem annyira súlyos pánikbetegség/ agorafóbia amit hosszútávon és fenntarthatóan antidepresszánssal lehet csak sajnos kezelni. Persze a nyugtató jobban és azonnal oldaná, de a tolerancia és hozzászokás miatt nem tanácsos szedni. Citromfű és hasonlók semmire nem lesznek jók, még pacebónak is kevesek. Scippával kezd kb. mindenki manapság, sok embernek beválik a pánikra 10mg mellett.

2020. nov. 17. 22:31
 4/8 anonim ***** válasza:
De utolsó.. a gyógyszer sem megoldás. Mégha egy "szolidabb" antidepit is veszünk.
2020. nov. 17. 22:54
 5/8 anonim ***** válasza:

2. vagyok

Tokeletesen igazatok van! Amiket javasoltam, azok eseti megoldasok, amikor nem megy maskepp. A tomeg keruleset, a zenet a mai napig tartom, de a gyogyszernel mindig probalgattam a hataraimat, hogy ne kelljen bevennem. Feltem, hogy hozzaszokok.

A kerdezohoz hasonloan en is jarok pszichologushoz, nem feltetlenul emiatt, de mar elmondtam neki a problemat. O is azt mondta,amiket ti, hogy rendben van, hogy pl repulon veszek helyet magamnak, de azert ne igy oldjam mar meg.

Tehat amiket javasoltam (leginkabb a gyogyszert), leginkabb arra az esetre javasoltam, amikor meg nincs mas megoldas. Szerintem az sem megoldas, hogy valaki annyira fel, hogy nem mer tomegkozlekedni, ld a kerdezo ezert csinalja a jogsit. Amiert ezt igy gondolom: egyszer Gorogorszagban haromoras buszutat szenvedtem vegig. Visszauton nem voltam hajlando ezt megcsinalni, inkabb kifizettem 150 EUR-t taxira. A kerdezonek szerintem hasznalni fog a trening.

Koszonom az eszreveteleket, egyetertek veluk!

2020. nov. 18. 06:34
 6/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat! :)

Remélem igazatok lesz és valamikor sikerül meggyógyulni.

Ti szednétek a helyemben Frontint ha esetleg hosszabb út miatt szükségességét érzem?

(Mondjuk még sosem próbáltam, de azt hallottam róla, hogy szorongásra jó lehet.)

2020. nov. 18. 22:21
 7/8 anonim ***** válasza:
Nem úgy fog lenyugtatni ahogy te azt gondolod, de ha ennyire csak erolkodsz akkor próbáld ki. De ne szokj rá mert akkor legkozel BB is csak mikor szorongat, még akkor ez előtt is m g az előtt is érted
2020. nov. 18. 22:30
 8/8 anonim válasza:

Szia! Szerintem pl nervenpfleget nyugodtan szedhetsz az gyógynövényes.

A Bach rescue cseppeket ajánlom még, az kifejezetten félelmekre (is) van. De nézz körül a Bach cseppek körül is :) A rock rose is jó lehet erre a problémára.

Javaslom még a homeopátiát, nekem ano még a aconitum napellus segített mikor előjött az agórafóbiám, de biztos vagyok benne, hogy van olyan szer ami az utazási rosszullétre is van kifejezetten.

Ha beütöd a google-be hogy homepotaias orvos / pszichiáter, ki fog dobni pár találatot.

Javaslom még az energiagyógyászatot.

A gyógyszeres terápiát nem ismerem, Én nem azt az utat választottam

2021. jan. 5. 12:25

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!