Miért csak a halált tekintik veszélyességi faktornak?
Itt ez a COVID ugye. Már egy pár napja.
Mennek a vérre menő viták, hogy mennyire veszélyes, oltani-nemoltani stb..
És a veszélyességével kapcsolatban az thozzák fel, hogy csupán az emberek 3%-a hal meg, ami nem túl nagy arány, fiataloknál ez sokkal kisebb arány stb... Tehát nem is annyira veszélyes betegség, hogy ennyit törődni kéne vele.
De... Egy betegség nem csak akkor okoz problméát, ha halált okoz.
Tény, hogy gyorsabban terjed mint a megszokott betegségek. És az is tény, hogy ha valaki kiütköznek a tünetek, akkor az elég ramatyul fogja érezni magát, és 1-2 hétre munkaképtelen lesz, ráadásul ebben az időszakban tovább fertőzhet másokat, akik ugyanígy ramatyul lesznek és munkaképtelenek lesznek.
Ez egy nettó 180ezres fizetés esetén 15-30ezer forintos fizetéskiesést okozhat, illetve gyógyszerre elmegy további 5-15ezer forint.
Plusz ha a gyerek lebetegszik, valakinek otthon kell maradnia vele akkor is, ha a szülő nem beteg, ami vagy az éves szabadságokból megy, vagy megintcsak betegszabi, ami fizetéscsökkenés. És ha magadtól meg is vontad, a gyerekbe azért beletöltöd a Neocitrant, hogy ne szenvedjen már annyira, szóval gyógyszerárak.
És az életminőségi és anyagi vonzat után még ott a szociális rész:
Nyilvánvalóan ha beteg vagy, nem mész sehova, akár le volt beszélve eg yprogram, akár nem. Ez így az ünnepe táján fokozottan kínos, hogy a karácsonyt és a szilvesztert otthon betegeskedve kell eltölteni. Senki nem vágyik erre azthiszem.
Aki azt hangoztatja, hogy nem kellenének korlátozások, a vírus nem olyan veszélyes, sőt, van aki az tmondja, hogy mindnekinek át kéne esnie a betegségen, az erre nem gondol?
Ha oda-vissza fertőzgetik egymást az emberek a különböző variánsokkal, ez ugyanúgy leterheli a gazdaságot, és fokozottan rontja az emberek életminőségét mint az, ha otthon kell maradni vagy maszkot kell hordani.
Vagy betegnek lenni már smafu? Csak a halál számít, a beeges élet nem?
#20! Dehogynem. Úgy kezded, hogy "mennek a vérre menő viták, oltani-nem oltani..."
Majd írod, hogy az emberek azzal jönnek, nem kellenének korlátozások...Akkor tulajdonképpen mi a problémád? Valóban nem kellenének, mert azok a korlátozások, amik voltak, az általad felhozott gazdasági és szociális károk szempontjából sokkal nagyobbak, mint 10 nap karantén. Ne mondd már, hogy nagyobb a károd 10 nap táppénzzel, mintha fél évig nem dolgozhatsz, mert nem nyithat ki a munkahelyed.
Én mondjuk naivan azt támogatnám, hogy a fertőzöttek maradjanak otthon, az egészségesek meg menjenek, ahová akarnak. Erre egyébként van egy megoldás. Úgy hívják, hogy teszt, de nekünk nem kell, inkább leselejtezzük...
Én például őszintén szólva mindig mentem mindenhova, ha elviselhető mértékű torokfájásom és/vagy orrcsavarásom, duzzadt orrnyálkahártyám volt. Nálam ennyi pár hetente szokott lenni, tehát évente olyan sokszor, hogy megszámlálhatatlan, ennél több viszont 2-3 évente csak.
(Most COVID-on kívül) ahhoz, hogy az ember ennyivel otthon maradjon, a munkáltatóknak máshogy kellene hozzáállniuk. Én például olyan szakmában dolgozom, ahol működőképes a home office, de betegség esetén nem összevonható a havi home office lehetőség. Tehát úgy, hogy nem vagyok levert, nem vagyok fáradékony (én sohasem szoktam betegségnél!), annyi a testhőm, mint szokott és alapvetően jól vagyok, hogy néha tüsszentek, nehezen kapok levegőt az orromon és esetleg napi 5-ször orrot is fújok, menjek táppénzre.
Át kellene gondolni az egész táppénz dolgot is. Sok munkáltató rossz szemmel nézi, a munkavállalónak meg fáj.
Persze a vírus előtt egyértelműen az volt, hogy a többség ment dolgozni még hőemelkedéssel vagy durva orrfolyással is, aztán a munkahely fogékonyabb fele tényleg havonta, de szó szerint havonta beteg volt.
Ennyit a táppénzes részre reagálva.
A többire...
Igen, a kormánynak kellene rendszeres tesztet biztosítania (mint normálisabb országokban) nagyon olcsón vagy ingyen. Maszkviselés zárt terekben már minimum augusztusban kellett volna, tömegrendezvények meg nem tartása, focimeccsek zárt kapuk mögött és nem leszek népszerű, de az oltatlanok korlátozása (vagy negatív teszttel mehet pl uszodába, vagy sehogy).
Amúgy nem értem, hogy az oltatlanok hogy nem félnek és NEM a halálra gondolok elsősorban.
21, ne magyarázd bele azt, ami nincs ott. Korlátozást írtam, igen.
Nekem pl szimpatikus a sávos vásárlási idő. Tény, hogy az idősebbekre nagyobb veszélyt jelent a járvány, és a vásárlási sávok kialakítása nem korlátoz senkit, aki minimálisan is rugalmas.
Maszkhordás dettó. TÖmegközlekedésen, zárt terekben. Már régóta, nem most kellett volna ezt bedobni.
Ingyenes vagy nagyon kedvezményes tesztek.. nagyon sok helyre:D Hallani olyat, hogy a munkahelyen belépéskor tesztet csináltatnak minden 2-3. napon. Nyilván ez pénz a cégnek, de az is kieső pénz, ha nem jön a dolgozója munkába. Akár állami kedezmény rá.
Táppénz átalakítása... jó ötlet, bár őszintén nincs konkrét ötletem rá így hirtelenjében ami nem okoz a kelleténél nagyobb kiesést, de kivédi a lébecolókat. UK-ban simán létezik több hónapos betegállomány 100%-os fizuval, de biztosott is van feltétele, nem csak úgy puszira jár.
Sőt, akár azt is elképzelhetőnek tartom, hogy büntessék, aki bizonyítottan betegen jár közösségbe. Persze ez elég merész elképzelés, nem lehet igazán rajtakapni az "elkövetőt" úgyhogy a valóságban több sebből vérezne, de uye ha szép szóból nem ért valaki...
Ezek mellett még nem kell leállítani a gazdaságot, a maszk és sávos vásárlási idő konkrétan semmi pénzébe nem telik az államnak
Mondom, oltás-nemoltásba nem akarok belemenni, mert megjelennek a fanatikusok mindkét oldalról. De látható, létezik ezen kívül is intézkedés. És még csak nem is voltunk túl kreatívak.
Ok.,de honnan veszed, hogy "az emberek" csak a halált tekintik veszélyességi faktornak?
Nekem pl.semmi bajom azokkal, amiket írtál. Leszámítva a sávos vásárlást. Azzal is csak annyi, hogy az értelmetlen éjszakai kijárási tilalom miatt még többen zsúfolódtak össze egy időben, mert ugye a boltok korábban is zártak. Az időseknek meg-tisztelet a kivételnek- eszük ágában nem volt a "saját sávjukban" menni. Szóval úgy lenne értelme, ha már az időseket védjük, ők is védik magukat. Én pl.maszkot is jóval a bevezetése előtt elkezdtem hordani ősszel a BKV-n. Nem azért, mert mi van, ha meghalok, hanem azért, mert ezt diktálta a józan ész. Ha nem muszáj, nem kell elkapni. Ezt bárki megteheti, hogy a saját belátása szerint cselekszik, utasítás nélkül is. Az viszont nagyon nem tetszett, hogy hónapokig nem sportolhattam, mert ahová járok, ott idősek viszonylag ritkán fordulnak meg, konkrétan soha. Most, hogy "rám van bízva", nem mondok le róla, úgy, hogy tudom, benne van a pakliban, hogy ott kapom el. Ennyi kockázat nekem belefér, mert ott már túl nagy lenne a lemondás, amíg egy maszkos buszozás nem igazán befolyásolja az életem.(Mielőtt még feltételeznéd, természetesen tünetekkel sportolni se megyek, egyébként meg vagyok olyan szerencsés, hogy engem pont elég gyakran tesztelnek.)
Najah, a sávosnak (me gigazából az összes többinek is) csak akkor van értelme, ha be is tartják/tartatják és úgy működik ahogy előírták.
A kijárási tilalomnak semmi hasznát nem látom.
De pl a programokat is teljesen ésszerűtlenül válogattáák meg mi lehet és mi nem. Persze tudjuk, hogy a focimeccsek miért maradhattak... namindegy:D
Azt, hogy honnan veszem, hogy csak a halált tekintik veszélyesnek? Hát az itteni kérdésekből, hozzászólásokból főleg, deugyanezt a hozzáállást máshol, "a való életben" is simán tapasztalni. "A COVID nem veszélyes, mert csak 3% a halálozási arány." (magyar adatok alapján, kerektíve, mielőtt vki beleköt:D). Azaz ez a hozzáállás szerint ha nem halsz meg, nincs semmi bajod. De ez nincs így, csak ezt már nem veszik számításba.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!