Kezdőoldal » Egészség » Fogak, szájápolás » Sok fiatalnak mitől vannak ki...

Sok fiatalnak mitől vannak ki rohadva a fogai? Drog miatt?

Figyelt kérdés
20-30 közötti fiatalokra gondolok akiknek az egész felső fogsora ki van rohadva. Ezt a drog fogyasztás okozta? Vagy nem tudom elképzelni…

tegnap 15:53
1 2
 11/19 A kérdező kommentje:

10es tessék?! Onnan nem szöktem, de voltam már ott. Valamiért nagyon magadra vetted ezt a drogozás dolgot…

Nem értem miért lenne tapló dolog, aki drogos ne csodálkozzon ha nincs foga. Elárulom a kérdés gyökere onnan jött, hogy vannak drogos kollégáim és érthető hogy nekik nincs foguk, viszont van olyan szép lány is akiből nem nézném ki hogy drogozik valamiért megsincs foga.

tegnap 20:01
 12/19 anonim ***** válasza:

"Valamiért nagyon magadra vetted"

Nem mondanám, hogy NAGYON, de mert én is fiatal vagyok, ne gyanúsítgass drogozással.

Szóval igen, a fiatalságom miatt vettem magamra.

És ez annyira boomeres általánosítás a részedről. Te melyik korosztály vagy?

tegnap 20:18
 13/19 anonim ***** válasza:
51%
Kedves 12-es a Kérdező írta hogy 24 éves
tegnap 20:22
 14/19 A kérdező kommentje:
12 es ha jól értem téged az bánt, hogy nincsenek egészben a fogaid? Akkor ird azt, hogy genetika vagy más miatt nincsenek, de senki nem gyanúsított konkrét ilyennel.
tegnap 20:32
 15/19 anonim ***** válasza:
100%
A munkahelyemen van egy 29 éves nő, csinos, szép arca van, műszempilla műköröm, haja festett, mindig tip-top, de a fogai förtelmesek, konkrétan az egész szája rohad, amelyik foga nincs letörve az fekete. A dohányzóba szinte mindig összefutok vele, kb. ott tölti az életét, folyamatosan cigi lóg a szájába és issza mellé az energiaitalt. Gondolom ettől olyan neki amilyen.
ma 09:08
 16/19 A kérdező kommentje:
Ilyet én is ismerek aki rengetek energia italt iszik plusz cigi de mégis szépek a fogai.
ma 12:07
 17/19 anonim ***** válasza:
82%

Fogorvosként válaszolok.

Ez elég összetett probléma és nagyjából ugyanolyan valószínűséggel okozza drogfogyasztás, mint genetika. 7. éve praktizálok (körzetes és privát rendelőben egyaránt dolgoztam már), legalább 2 olyan esetem volt, ahol bizonyosan felismerhető volt valamilyen designer drog állandó fogyasztása. A genetika érdekesebb kérdés. Számomra a "genetikailag rosszak a fogaim" azt jelenti, hogy van valamilyen súlyos, fogazatot érintő betegség, fejlődési rendellenesség. Például amelogenezis imperfecta, dentinogenezis imperfecta - hogy konkrét példát mondjak. Ezek valóban súlyos, fogazati minőséget érintő változások, de erről az egyén tud, jár is támogatás ezen fogak, amúgy egyáltalán nem egyszerű restaurálására.

Tapasztalatom szerint a genetika mögött valójában nem öröklött dolgok, inkább családi mintázatok halmozódnak fel. Tegyük fel, hogy egy kicsit nehezebb sorsú lány terhes lesz. Terhessége félig meddig gondozott csak, vitaminokat nem szed, a táplálkozása közel sem megfelelő. Nyilván ebből a tápanyag tartalomból kell egy magzatnak kifejlődnie, a magzaton belül a fogcsíráknak is (születéskor az összes csíránk, tehát a maradók is már megvannak!). Megszületik a gyerek egy tehát nehezebb sorsú családba. Mire anyuka megkapja a gyerek szájápolásához szükséges információkat, tehát hogyan kell mosni, mivel, hányszor, mit egyen és főleg mit igyon a gyerek, addigra sok esetben a gyerek már óvodás, pláne iskolás. Nincs egy kiépített jól működő rendszer a prevencióra, legkorábban a gyerek óvodás korában találkozhat (tehát ez sem törvényszerű) iskolafogorvossal, ha a szülő saját magától el nem viszi. És ekkor csak információkról van szó, arról nem beszéltünk, hogy anyuka ezeket tudja-e értelmezni, van-e lehetősége betartani őket. Felnő a gyerek egy olyan családban, ahol szegényes a szájhigiénia, nem túl egészségesek a fogások, nem jár senki fogorvoshoz, csak ha már a fél arca feldagadt és a falat kaparja a fájdalomtól. Ettől persze lesz is egy rossz beidegződése a fogorvoshoz járástól, mert a fejében ezt egy rossz, kerülendő dologként fogja összekötni, nem alakul ki rendszeres szűrésre igény. A rossz tejfogazat pedig predesztinálja a rossz maradófogazatot is. A kezeletlen tejfogazat befertőzi a maradó csírákat, így azok már eleve csökkent ásványi anyag tartalommal törnek elő, de gyakori az is, hogy a szülő nem veszi észre, hogy hátul a 6-os fog már maradó, nincs ápolva, és nem ritkán alig 2-3 éve szájban lévő fogak jutnak így el addig, hogy már csak húzni érdemes. Emiatt nyilván lesz a gyereknek egy rossz élménye is, hiszen természetesen egy foghúzás nem jó élmény, ilyen nincs. Olyan van hogy relatív fájdalommentes, de attól még senki soha nem fog örömében ugrálni, mert milyen klassz, hogy kihúzták egy fogát. Tegyük fel a gyerek mondjuk 18-20 éves korában rádöbben, hogy nem jó a szájápolása. Mert nehezebb sorsúak ugyan, de nem periférián élő, jár középiskolába, esetleg továbbtanul, ott szembesítik a ténnyel, hogy büdös a szája, vagy a kiszemelt lány/fiú felé sem néz, mert Hollywood mosolyával nyilván nem olyat keres, akinek a fogazata a cartoon network logóra emlékezteti. Jön a 180 fokos fordulat, igény a helyes szájápolásra, kis pénzhez jut, fut is az első magánrendelőbe, hogy valami legyen. Itt jön a hidegzuhany, hogy már az a szájápolási rutin, ami mondjuk nekem elég, neki közel sem, mert olyan állapotok lettek a szájában, ami bőven túl mutat egy 2 perces fogmosásnál, meg egy kis öblögetésnél, plusz akkor készülhet is egy 7 számjegyű összeggel, ha fogat akar. Na most akinek tegnap még semmilyen szájhigiéniája nem volt, annak nem lesz holnapra rutin a 2x3 perces fogmosás mindennap fogselymezéssel, fogköztisztító kefével, fél-1 éves kontrollokkal, szükséges fogkőleszedésekkel. Ez akkora ugrás, mintha még tegnap valaki barlangban élne, de holnap elvárnánk, hogy a 6 szintes privát villájában kezelgesse a panelt, amivel a fürdővize hőmérsékletét tudja állítgatni. Nem reális. Emiatt nem érti, hogy miért nem stagnál legalább a helyzet, hogy nem tudja megőrizni az állapotot, amit konzerválták a fogászaton mondjuk egy porcelánkörhíddal és itt jön be a jolly joker kifogás: ezt örököltem. Már anyunak is rossz volt. Csak ugye a levezetetésemben anyunak pont azért volt rossz, mint ő neki: már magzati korban sem kapta meg azokat a tápanyagokat, amelyek ehhez kellettek volna, születés után pedig a gyerek szájápolása még téma sem volt.

Plusz olyan apróságok, hogy már nem 30 éves korunkig kell a fogazatunk, mint az őskorban, hanem 80-90 éves korunkig. A táplálkozás brutálisan rossz, hány gyereket látok Xixoval, Hellel a kezében suliba menni. A dohányzás minden létező formája iszonyat káros elsősorban a fogágyra, a szájsebész kollégám például semmilyen dohányos embernek nem implantál, mindegy, hogy napi 2 doboz piros Marlborot szív, vagy 3 naponta beleszippant az icosba. Sok olyan betegem van, aki nem visszatérő vendég, csak beesik isten tudja honnan, kezeletlen minden, ami a szájában van, majd közli velem, hogy akkor 2 hét múlvára fog kell, mert megy vissza Németországba dolgozni, vagy a lányának esküvője lesz. Itt sem a hosszú távú cél a fontos, hanem egy adott alkalomra legyen valami kirakat, azt utána mi lesz - kit érdekel. Aztán vannak azok a példák, amiket fentebb is írtak, hogy pénzügyi kultúra híján nem a szájegészsége fontos az illetőnek, hanem a látványos műszempilla, vagy műköröm, így persze fogorvosra már nem jut. De az is vicces, mikor a 3 műszakban dolgozó gyári munkás alkudozik, hogy melyik fogára mikor lesz pénze és ezt hogyan osszuk be, majd a zsebéből előkap egy, az én telefonomnál 2x drágább iPhone-t. Szóval sokfélék az emberek, sokféle történettel, de egy biztos: aki úgy gondolja magáról, hogy genetikailag rosszak a fogai, annak kellene a legaktívabb vendégnek lennie a fogászaton, ahogy csak ideje/anyagi lehetőségei engedik. Ez kicsit olyan, hogy ha én tudom, hogy anyukám révén hajlamom van mellrákra, akkor nyilván minden évben elmegyek arra a szűrésre és nem csak akkor csodálkozok rá a helyzetre amikor már a fülemen is áttétek jönnek ki.

A 16-os kommentedre reagálva pedig: olyat is ismer mindenki, aki úgy bevág egy egész pizzát vacsira, mint szél a klozett ajtót, mégis olyan sovány, hogy elfújja a szél. De attól még tudjuk, hogy a többségnek nagyon nem kéne rendszert csinálni abból, hogy egész pizzákat vág be, ha nem akar elhízni, vagy olyan emésztési panaszokkal szenvedni éjszaka, amivel a fél háztömböt elgázosítja.

ma 15:17
 18/19 A kérdező kommentje:
Hát Doktor Úr! Köszönöm a tartalmas választ:)
ma 18:32
 19/19 anonim ***** válasza:
Es mi van, ha Doktorno??
ma 18:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!