Kezdőoldal » Egészség » Egyéb kérdések » Milyen jogaik vannak A diákokn...

Milyen jogaik vannak A diákoknak az iskolaorvosi vizsgálatokon?

Figyelt kérdés
Többen kérték, hogy indítsak erről a témáról külön topikot és írjam le amit több hasonló témájú topikba beírtam.

2010. ápr. 24. 11:30
❮❮ ... 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 ... ❯❯
 201/1151 anonim ***** válasza:
80%

Kedves "ma 16:24" és mindenki:

Amikor a lányok következtek az osztfő és azt igazgató ekkor is bent volt, ők nem jöttek ki. Ez biztos, mert mi sem mehettünk ki a kis váró részből. Csak amikor a lányok is kijöttek. Én, és szerintem a többiek sem szóltak a szüleinknek, egyrészt mert úgy gondoltam, hogy ez "természetes" másrészt nem, hogy akkor de most sem tudnék erről otthon beszélni, csak egy barátomnak és most Nektek mondtam ezt el, most már nem annyira kínos, de amikor már végzős középiskolás voltam, akkor is ugyan olyan ciki lett volna beszélni róla, ott nem volt ilyen vizsgálat, csak a szokásos, de általánosban 2 is volt, az első kellemetlenebb volt. Szerintem a mi sulink szigorúbb volt, ez egy testnevelés tagozatos iskola volt, szerintem ebből fakadt ez a mértékű vizsgálat, ha ezt annak lehet nevezni, de mint mondom ez a lányokra is vonatkozott. Írta valaki, hogy csak újabban vannak ilyen intim vizsgálatok, de ilyenek régebben is voltak, csak akkor nem mertek a diákok erről beszélni, mert nem volt semmi joguk és a régebbi nevelés miatt nem is mertek beszélni róla, jelenleg akár perelni is lehet, és mivel a diákok beszélnek is róla, így napvilágra jut, de biztos, hogy régebben 10-20 éve is voltak, esetleg ritkábban.

F30

2010. máj. 4. 17:12
 202/1151 anonim ***** válasza:
76%

Hát az semmiképp nem normális még sport iskolában sem,hogy férfi tanárok,igazgatók diákok és főképp ellentétes nemű diákoknál bennt legyenek vizsgálata alatt,főleg ilyen jellegűnél.

Én 28 éves leszek és nálunk sem volt ilyen,oké csaj vagyok és nálunk lazább volt a suli,zsolnais tagozatú voltam,és mi mindenről dumáltunk a haverokkal,sex,fejlődés,kulcsos könykök voltunk,nem volt tabu téma nálunk szinte semmi,persze csak egymás között és 2 általánosba is jártam,ahogy a bátyám meg 3-ba,meg az unokatesóim között is volt aki meg zene suliba.Nálatok valami nagyon nagy túl kapás volt,az tuti.De ezen már nem tudtok változtatni.

De egyébként még most sem minden iskolában vannak ilyen vizsgálatok.Sokan írták hogy náluk csak rutin van.

Nálunk csajoknál nem volt sem általánosban,sem középsuliban,a fiúknál meg csak 6.-ban,de írtam már,hogy őket ha nem akarták nem nézték meg.

A bátyám építőipai suliba járt nálunk semmi ilyen nem volt középsuliban sem és általánosban sem,náluk csak oltás volt,meg magasság és súly,hallás és látás vizsgálat volt,én meg gépírósuliba jártam később ott meg szószerint csak otlást kaptunk,meg vérnyomást mértek,meg fogdokinál voltunk,de 3.-tól semmi sem volt.

CSak a katona suliba ment unokatesomnál volt ilyen kiterjedtebb vizsgálat,de az is egyesével.

A barátnőm húga most 18 éves és náluk sem volt ilyen,mondjuk amilyen nagy szájú,nem is engedné,ő közlekedési suliba jár.

Az unokatesóm haverja meg olyan rossz magavisleletű volt,hogy elküldték egy olyan kisegítőbe,ami tele volt romákkal,hogy legalább 18 éves korukig a suli falai között tartják őket,ide 7-18 éves korig jártak a gyerekek és az oltáson kívül nem volt semmi ott,nem is lehetett velük bírni.

Szóval tökre iskola függő az egész,valahol csak rutin vizsgálat van.De amit írtál az nagyon durva,azért ennyire durvát még senki sem írt,pedig már azok is kiakasztottak.

Remélem mindenki kiheverte és vigyázni fognak rá,hogy az ő gyerekeikkel ne történjen meg.Tami

2010. máj. 4. 18:03
 203/1151 anonim ***** válasza:
74%

Kedves Tami és mindenki.

Akkor ezek szerint jól gondoltam, hogy valami itt nem volt rendben. Valóban iskola függő, hogy hol mit csinálnak, nekem is volt zene tagozatos ismerősöm és nekik sem volt ilyen. Nálunk ez 5-ben volt és 8-ban egy olyan sima rutin vizsgálat: látás, meghallgattak sztetoszkóppal, magasság, súly, és utána bekukkantottak a alsóba is, de az szinte semmi sem volt, csak szó szerint ránéztek és kész. De, azért a hátam mögött ott voltak a fiúk, ám ez egy másik orvos volt ez is nő, de sokkal normálisabb, és 8-ban már nem volt bent csak ő. Ez humánusabb volt, de amikor mondta, hogy toljuk le azt is akkor azért az is rosszul esett. ja és oltás nekünk is volt, az ellen semmi kifogásom. Középiskolában meg semmi sem volt, csak egy ugyanolyan rutin (látás, stb) gatya letolás nélkül. Mindegy túl tettem magam rajta, de nem felejtettem el, és az biztos, hogy az a diák aki úgy érzi, sérülnek a jogai igen is tegyen ellene, mondja el szüleinek, minél több barátjának. Nem szabad hagyni.

F30

2010. máj. 4. 18:24
 204/1151 anonim ***** válasza:
70%

Ezek után én még a bölcsi beíratásnál is rákérdezek, hogy vannak-e vizsgálatok, ha vannak, akkor ott a helyem! És ebből nem engedek! Ugyanígy majd az óvodai vizsgálatokról és az általános iskolairól is tudni akarok.

maszatka

2010. máj. 4. 18:34
 205/1151 anonim ***** válasza:
77%

Igen,nálatok a dolog nem stimmelt,mert oké sok helyen 4-esével mennek be és már az is megalázó,de olyat hogy ott bennt legyen és lessen még az osztályfőnők és az igazgató is ráadásul lányoknál is az nagyon durva.Nálunk még elsőben sem jött be a tanárunk.Viszgálat alatt,hacsak nem sima oltás v. látás nincs helye bennt a tanárnak.

Igazából minden vizsgálatot egyesével kellene végezni,és ilyen vizsgálatokat meg a szakorvosnak és a szülőknek tudni róluk.

Én akinek csak tudom az ismeretségemben tovább küldöm ezt a topikot és elmondom hogy velük sem fordulhasson elő ilyesmi.Velem hál istennek nem történt,bár volt néhány kellemetlen élményen,de nem akarom hogy mással ilyesmi történjen.

Örülök,hogy azért kiheverted és csak minden jót tudok neked kíváni.

Tami

2010. máj. 4. 18:39
 206/1151 anonim ***** válasza:
82%
Maszatka végre te is itt vagy,rég hallottam felőled,tök igazad van,én is így teszek,utálom a visszaéléseket,főleg ha azokat gyerekek ellen követik el.Egyébként ilyen vizsgálat nem csak megalázó,hanem ijesztő,főleg kisgyereknél,ott igenis ott a szülő helye.Tami
2010. máj. 4. 18:44
 207/1151 anonim ***** válasza:
82%
Nagyson sajnálom azokat akik ezeket átélték.
2010. máj. 4. 20:04
 208/1151 anonim ***** válasza:
65%

Szia Tami!

Itt voltam az elmúlt napokban is, olvastam a Medi féle reagálásokat és provokálásokat is, de nem akartam belefolyni. Én is nagyon sajnálom, hogy ilyesmi előfordulhat egy civilizált társadalmon belül. A kisfiam még csak 7 hónapos, de már előre tartok tőle, hogy mikre akarják majd esetleg rávenni őt és a kis pajtásait majd az esetleges "kötelező" vizsgálatokon. De ne értsetek félre, nem ellene vagyok, de azt nézzen az orvos, amire neki papírja van (magasság, súly, egyensúly, vérnyomás, szív és tüdő hallgatás), semmi köze hozzá, hogy a fiamnak hány szál szőre van, vagy leszállt-e a heregolyója! De miért is érdekli az iskolaorvost ez? Számít ez valamit? Esetleg mondjuk rosszabbul végzi a gyerek a szakmai gyakorlatot, mert csak az egyik golyója szállt le?? Jó lenne ha egy suli doki is reagálna itt ezekre a megválaszolatlan kérdésekre, mert szerintem sokakat érdekelne, hogy mit válaszolna.

maszatka

2010. máj. 4. 20:14
 209/1151 anonim ***** válasza:
28%

Tami, Maszatka és "ma 20:04":

Tökéletesen igazatok van, mindenben egyet értek. Kezdő szülőknek érdemes odafigyelni már most. És ugye a gyerekek, fiatalok nem egyformán fejlődnek, tehát nem tudom mit számít az, hogy kinek mekkora a melle vagy a szerszáma ilyen fiatal korban. Vagy mennyire szőrös. Volt olyan osztálytársam akinek 17 évesen kezdett nőni a melle, meg olyan is aki 12 évesen már 16-nak kinézett. Fiúknál ugyan ez. Mind a 2 eset normális. Tehát erre sem hivatkozhatnak.

F30

2010. máj. 4. 20:43
 210/1151 A kérdező kommentje:

Kedves Tami, Maszatka és mindenki!

Én is örülnék ha megszólna itt néhány orvos....habár szerintem szólaltak itt meg orvosok :))) Más kérdés, hogy nyíltan nem vállalták fel, hogy ők orvosok :) Ha pl megnézitek az 1. oldalon a legalsó beírást, szerintem azt tuti, hogy egy orvos írta :)))

Emlékeztek még arra a felháborodott anyukára aki feljelentette az óvodát mert az ő tudta és beleegyezése nélkül vitték el a gyermekét egy olyan vizsgálatra ahol a nemiszervüket vizsgálták egymás előtt és még a fiúk-lányok se voltak kölünválasztva....emlékeztek erre ugye? Aki esetleg nem emlékszik az lapozon vissza a 14 oldalra....

Nos ehhez az esethez kapcsolódva szólalt meg egy másik anyuka is ott azon a weboldalon.

Ime:

4155. Orvosi vizsgálat szülôi beleegyezés nélkül

(2010.01.18. )

Kedves Dr-nô! Olvastam egy szûlôi levelet, melyben anyuka felháborodva írt óvodáskorú gyermeke orvosi vizsgálatáról, amit az ô tudta nélkül végeztek el. Az Ön válaszát olvasva, erre a levélre szeretnék véleményt írni. Én is gyermekorvos mellett dolgozom, és van egy 11éves és egy 9 éves kislányom. Épp a napokban vesztem össze a 9 éves lányom tanárával, úgyanis ôket is megvizsgálta az iskola orvos a szülôk tudta nélkül. Teljes mértékben igazat adok a szülônek, mert ilyen nincs, hogy a szülô engedélyét nem kérik ki. Én sem írtam alá semmilyen papírt év elején, melyben engedélyeztem volna orvosi vizsgálatot. És nem is tartom helyénvalónak ezt az eljárást. Hiszen, ha beteg egy gyerek és a szülô elviszi az általa választott háziorvoshoz, ott sem löki be az ajtón, hogy na majd bent a Dr-nô vagy Úr megvizsgál, addig én kint várok. Igen is tudniuk kell a szülôknek/ami hozzáteszem a védônô feladata lenne/, hogy mikor ki és miért vizsgálja a gyerekeket. Hihetetlen, hogy hova fejlôdik ez az ország, hogy alapvetô dolgokra nem figyelnek oda az emberek. Az én fônököm is jár ki iskolákba szûrésre, de elôtte legalább 3 héttel értesítve vannak a szülôk és aláírásukkal jelzik, hogy engedélyezik-e a vizsgálatot vagy sem. Jó lenne, ha végre mindenki végezné becsülettel a munkáját és akkor elkerülhetôk lennének ezek a dolgok. Köszönöm, ha el tudja olvasni a levelemet. További jó munkát és egészséget. Tisztelettel: Szilvia

Köszönöm a megjegyzését, de magamra nem vonatkoztatom, hiszen nem tudja, hogy én milyen módon és formában végzem a munkámat.

(Dr.Gimesi Anna)

És mégegy eset, amit egy középiskolás kérdezett egy doktornőtől egy másik weboldalon.

Ime:_

skolaorvosi vizsgálat

2010-04-29 17:49:46

Középiskolai orvosi vizsgálaton a lányoknak miért kell teljesen levetkőzni? Nekünk még most lesz az első ilyen vizsgálat, de több helyről hallottam már, hogy minimum bugyira kell vetkőzni, de van ahol a bugyit is le kell venni. Ez mindenhol így van?

Kedves Levélíró!

Biztos vagyok benne, hogy a bugyit nem kell levenni szerintem a melltartót sem. A bugyi-melltartó változatot elképzelhetőnek tartom, erre pedig azért van szükség, hogy a fizikális vizsgálatot el tudja végezni az orvos. (Ebbe beletartozik az is, hogy megkopogtatja a mellkast, meghallgatja a szív-és tüdőhangokat egy alapos vizsgálat esetén.) Ugyanolyan vizsgálat lesz ez is, mint a háziorvosnál szokásos. Ne aggódj!

Üdv:

Dr. Szimuly Bernadett

Nos a doktornő válaszából egyértelműen látszik, hogy a doktornő azok közé tartozik akiknek FOGALMA SINCS arról, hogy bizony ez SOK HELYEN nem úgy megy ahogy azt ő gondolja......

Üdvözlettel: Lilla

2010. máj. 5. 01:58
❮❮ ... 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!