Lehet hogy Asperger szindrómás vagyok?
Most olvastam először az Asperger-ről, eddig letudtam annyival a viselkedésem hogy egyszerűen antiszoc vagyok, de ez eléggé passzol rám.
- néha ki-ki hagy a figyelmem
- 120 feletti iq-val rendelkezem, jött már ki 130 is teszten
- nem tudok ismerkedni, "csevegni"
- utálom ha hozzámérnek, a páromon kívül senkinek se tűröm el (még a szüleimnek se)
- nincsenek barátaim, nem igazán érdekelnek más emberek, nincs bennem empátia
- kisgyerekként nem igazán értettem, hogy miért jó rohangászni, autózni, babázni, műanyag edényeket pakolgatni a babakonyhában stb. ellenben órákon keresztül képes voltam egyedül hintázni, vagy az épület körül biciklizni
- a lábamat most is folyamatosan rángatom, ha rám szólnak 2 percre abbahagyom, majd öntudatlanul újrakezdem
- nagyon jó matekos vagyok, jó logikával rendelkezem. 5 évesen már tudtam sakkozni (rendesen), és tanulás nélkül tettem emeltmatek érettségit. viszont a humán tantárgyakból megküzdöttem a 3-asaimért.
- fura témák érdekelnek, amik másokat többnyire nem, és bele tudok feledkezni
- lassan veszem észre, hogy másokat nem érdekel a mondandóm
- nem mindig tudom megállapítani, hogy valaki komolyan mond-e valamit (kivétel a szűk családi köröm), mások pedig nem mindig tudják, ha viccelek
- gyerekkorom óta szeretek egyedül lenni, még azt se tudtam elviselni ha a szobaajtóm nyitva volt
Ellenben
- nem kerülöm a szemkontaktust (vagy csak nem veszem észre, de még soha nem tették szóvá)
- néha dadogok, de különösebb beszédhibám nincs, és a testbeszéddel sincsenek gondjaim
- a szobaajtóm becsukásán kívül nem ragaszkodok "megszokott rutinokhoz", legalábbis semmi nem jut eszembe
Mennyire valószínű, hogy aspi vagyok? Nem szívesen mennék orvoshoz, de azért jó lenne tudni. :/
Az Asperger-szindroma elég nagy skálát ölel fel, a leírásod alapján nem teljesen kizárt.
Igazán tesztek nélkül nem lehet egyértelmüen eldönteni.
Akiknél erösen megvan, azok igen sok nehézséggel közdenek a mindennapokba, akiknél enyhe formában van meg, azoknál sok esetben alig tünik fel másoknak.
Szóval lehetsz Aspergeres, de valószinüleg nem túl erös formában.
Másrészt ha tényleg tudni akarod, akkor azt csak orvosi tesztekkel lehet megállapítani. Viszont ha nem zavar, akkor nem feltétlen van indoka, változni nem váltzik semmi egy ilyen diagnózistól.
Köszi a gyors választ. Igazából csak kíváncsi vagyok, gyógyszert szedni vagy eljárni beszélgetni nem lennék hajlandó. Csak lenne egy magyarázatom arra, h miért vagyok más. :)
21 év alatt pedig már megszoktam és beletörődtem hogy nincsenek barátaim. Anno még próbálkoztam, de aztán rájöttem, hogy bennem van a hiba, mert egyszerűen nem vagyok képes valakinek a barátja lenni.
"Igazából csak kíváncsi vagyok, gyógyszert szedni vagy eljárni beszélgetni nem lennék hajlandó. Csak lenne egy magyarázatom arra, h miért vagyok más. :) "
Az Asperger NEM pszichikai betegség, hanem az agy másféle szervezödése - ebböl következöen nem lehet "gyógyítani". Ezért nincs sem gyógyszer a kezelésére, sem terápiás beszélgetések nincsenek, amitöl "elmúlik".
AZ egyetlen, ami diagnosztikált esetben lehetséges, az a megfelelö viselkedésterápia, ami segít abban, hogy az emberekkel ki tudj kapcsolatokat alakítani és ne kelljen megállapítanod, hogy "nincsenek barátaid és a hiba benned van".
De ettöl nem "gyógyulsz ki" az Aspergerböl, hanem csak megtanulod a különféle helyzeteket kezelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!