Kezdőoldal » Egészség » Dohányzás » Miért van az, hogy a dohányzók...

Miért van az, hogy a dohányzókat jobban "üldözik", mint az alkoholistákat?

Figyelt kérdés
Félre ne értsetek, dohányzom, és örülnék, ha kiüldöznének ebből a függőségből, nem kardoskodok egy egészségtelen és értelmetlen szokás mellett.
2017. dec. 23. 10:37
1 2 3
 1/23 anonim ***** válasza:
85%

A füst miatt szerintem.

De amúgy ez egy nehéz kérdés, mert én meg nem dohányzom, de nem tetszik, hogyha túlzásba van víve, hogy mennyire szólnak bele, hogy ki hogy éljen. Annyi kellene, hogy nagyjából az ilyesmi ne ártson másoknak, de ne legyen túl élezve a dolog.

2017. dec. 23. 10:41
 2/23 anonim ***** válasza:
46%

Mert alkesz ha iszik , nem kell azt szivni.

A bagós meg mindent össze füstöl.

2017. dec. 23. 10:47
 3/23 anonim ***** válasza:
64%

"Passzív dohányzás" kifejezésre keress rá.

- szag nem csak ideiglenes, hanem moshatom ki a teljes ruhám, berendezést, ahol dohány füst megragad.

- kártékony azokra, akikkel egy légtérben vannak

Ennél több indok nem is kell.

Ez mind csak a dohányzásra igaz, az italra nem.

2017. dec. 23. 10:51
 4/23 A kérdező kommentje:

Nekem azért furcsa ez, mert az alkohol megbolondítja az embereket, a részeges(!) emberek többségével nem lehet normálisan együtt élni, nem lehet emberi színvonalú barátságot ápolni, agresszívek, bunkók, főleg azokkal, akikkel elég közeli kapcsolatban vannak ahhoz, hogy megtehessék (feleség, szülők, gyerekek, testvérek, legjobb barátok) és soha nem hallottam, hogy felnőttkorban valaki igazi, mély traumaként meséli el, hogy ő dohányzó szülők gyerekeként nőtt fel, ellentétben az alkoholisták gyerekeivel, akik mind az élhetetlen otthoni légkörre emlékszenek a gyerekkorukból. Szóval szerintem a pia a károsabb, mégsem kap akkora figyelmet.

Szerintetek az emberek a dohányzókkal, vagy az alkoholistákkal toleránsabbak?

2017. dec. 23. 11:00
 5/23 A kérdező kommentje:
°akikkel
2017. dec. 23. 11:01
 6/23 anonim ***** válasza:
70%
Engem nem zavar ha valaki megiszik mellettem egy sört. De ha elvisz cigit akkor azt kell beszívnom és büdös is leszek.
2017. dec. 23. 11:07
 7/23 anonim ***** válasza:
73%

A kérdésben EGY sör volt és nem egy masszív alkoholista.

Egy sört könnyebb tolerálni, mint egy füstölő cigarettát, vagy egy beszámíthatatlan drogost. Egy beszámíthatatlan drogost nehezebb tolerálni, mint egy füstölő cigarettát.

2017. dec. 23. 21:25
 8/23 anonim ***** válasza:
82%

TL;DR

1)

Amit a kérdező ír, az már egy erős szintű alkoholizmus és annak a következménye, ami nagyon súlyos dolog és erősen megnehezíti azok életét, akik szenvednek tőle. Bizony az alkohol az a drog, aminek következménye képen a legnagyobb kárt szenvednek azok, akik nem használják.

Csakhogy amit ír a kedves kérdező, abban van egy furcsa ferdítés.

Van egy olyan olvasata a kérdésnek és a később hozzászólásnak, hogy egy sörtől az ember ilyennél válhat. Ami nem igaz. Ezt azért jobb, ha tisztázzuk.

Azért, mert a kérdező azt hiszi, hogy a pia károsabb, attól az még nem úgy van. De a gondolata érhető. A túlzott italfogyasztás nagy károkat okoz. És Magyarországon komoly problémát jelent.

Ám az, hogy valaki mellettem megiszik egy sört, vagy az, hogy mellettem elszív egy cigarettát, ott az EGY sör nem okoz gondot, míg az EGY cigaretta igen.

A cigaretta kis mennyiségben is nagy károkat okoz passzív dohányzás esetén.

2)

Azt megint ferdítve írja le a kérdező, hogy az alkohol nem kap akkora figyelmet, mint a dohányzás.

Azért, mert az egyik veszélyes és tiltják, a másik nem lesz kevésbé, vagy jobban veszélyes. Pedig így állítja be a kérdező.

Azért, mert a dohányzás komoly szív és érrendszeri hatásai kimutathatóak és gyerekkorban egyéb gondokat is okoz, ezért tiltották be. Egyre jobban elfogadott NEM CSAK ITTHON, hanem VILÁGSZERTE, hogy ez tényszerűen gondot okoz. Íreknél nem is lehet nyílt utcán dohányozni. Magyaroknál még mai napig látok a villamoson dohányzó embereket (nem a megállóban, hanem a villamoson). De nem szól rájuk senki, mert közöny nagyobb méreg, mint a cigaretta.

Az alkoholizmus hazánk kiemelt problémája. Sosem lesz elég az a mennyiségű kommunikáció, amit erről fognak mondani. Sosem lesz jobb, vagy rosszabb az, hogy valaki magzatával együtt dohányzik, vagy az, hogy alkoholistaként őrjöng otthon. Nincs köze a kettőnek egymáshoz. Mindkettő nagyon rossz.

Az alkoholizmus ellen is volt küzdelem, de azt nem tolerálta annyira a nép, mint a dohányzás elleni küzdelmet. Az alkohol közterületen való fogyasztása egy rövid ideig tiltott dolog volt nem is olyan régen. A gondot az okozta, hogy nagyobb zavargások követték, mint amik előtte voltak. Ezért mai napig ezt már nem országosan, hanem közterületileg, önkormányzatokra, illetve "ma már" járási hivatal szabályozza, hogy melyik településen szabad ezt csinálni.

3)

"Szerintetek az emberek a dohányzókkal, vagy az alkoholistákkal toleránsabbak?"

Valamennyi válaszászadó (még a lepontozottak is) azt írták, hogy őket nem zavarja maga az alkohol fogyasztása, csak az, ha az alkohol fogyasztás olyan mértéket ölt, ahol az egyén viselkedése kicsúszik a saját kontrollja alól és agresszívvá (kötözködik, bánt másokat verbálisan, vagy fizikailag, kárt okoz, dobál), vagy undorítóvá válik (oda hány, szemetel, köpköd).

Az alkohol fogyasztásnak van egy kulturált változata is. Az egy "egységnyi" alkohol elfogyasztása nem jelent gondot. Egy egység alatt az átlagos szervezet által 1 óra alatt lebontható alkohol mennyiséget kell érteni. Valakinél ez az egység több, valakinél kevesebb. Ám ennyi alkoholtól egy átlagos emberi test nem lesz sem alkoholista, sem agresszív, sem bántalmazó. Ezért könnyebben tolerálható.

Sőt! Társadalmilag elfogadott koccintani alkohollal. Nem ez vezet az alkoholizmushoz - bár Puzsér szerint aki csak kimondja, hogy alkohol, azt fel kéne legalább akasztani, mert kárt jelent a társadalomra - és el lehet jutni erre a szintre egy pszichológiailag nem egészséges állapotú elmének, mint a Puzséré.

A dohányzással kapcsolatos gondokat már megfogalmazódtak a kérdés kapcsán. És még mindig nem egyértelmű, hogy a büdös és a passzív dohányzás miért nem tolerálható.

Akkor tegyük fel, hogy állásinterjúra megyek. Van rajtam egy pamut, kötött pulcsi. A pamut és az emberi haj könnyen és nagy mennyiségben képes megkötni a füstöt. Valaki mellém áll a megállóban és mellettem dohányzik. A ruhám, ami elegáns és jó benyomást kelt az állásinterjún, büdös lesz. Egy zárt ezek a szagok erősebben kijönnek. A nyakamat már marja a nikotin. A szememet csípi a füst, ami a frufrumból szivárog ki. A tény, hogy rossz szagom van egy fontos tárgyaláson, olyan mértékben befolyásolja a környezetem és saját pszichológiáját, hogy csökkenti az esélyemet. Azaz tönkre teheti a karrieremet. Kellemetlen szagot árasztok egészen addig, amíg haza nem jutok és moshatom meg a hajamat, moshatom ki a ruhámat. Anyagi kárt okozott nekem egy dohányos. Ismét. Pedig elkerülhető lett volna, ha nem a megállóban gyújt rá, hanem odébb megy 12 lépést és figyelmesebb.

Nézzük meg ezt egy sörrel. Állásinterjúra megyek. Van rajtam egy pamut, kötött pulcsi. Valaki mellém áll a megállóban és mellettem megissza a sörét. A ruhám, ami elegáns és jó benyomást kelt az állásinterjún továbbra is elegáns és tiszta, valamint disztingváltan érződik rajta a parfümöm. Az interjú során nem zavar az, hogy valaki sört ivott mellettem előtte. Nincs semmilyen hatással az életemre, hogy valaki megivott mellettem egy sört.

Nézzük meg ezt egy masszív alkoholistával. Az alkoholista anyám, már akkor fejbe ver, amikor csinosan öltözködöm, de a sürgősségire nincs időm elmenni, ezért a szomszéd nénit kérem meg ismét, hogy foltozza be a fejemet. Az interjúra a kevésbé elegáns blúzomban jelenek meg, amin van egy vörösbor folt, ami akkor került oda, amikor az anyám nekem vágta a palackot. Az interjúra haladva odatelefonálok, hogy történt egy kisebb baleset, ezért elnézést kérek, ha késnék, vagy nem illendő öltözetben jelennék meg. Ha gondolják elhalaszthatjuk, de nekem nincs ellenemre az interjú megtartása. Fogadnak. Az interjú úgy-ahogy véget ér. Amikor megkérdezik, miért akarom ez az állást, elmondom a hosszútávú céljaimat, hogy lássák motivált vagyok és elmondom, hogy van egy személyesebb indok is, ami érzékeny témát érint, de fontosnak tartom elmondani, mert az életem részét képezi: azzal kezdem, hogy nagyon sajnálom, a megjelenésemet, de otthon van egy anyám, aki alkoholista és indulás előtt rám támadt, ezért nézek így ki. És szükségem van a jelenlegi állásra, hogy el tudjak költözni, és ez is motiváció, hogy minél előbb kapjak állást, de nem ez az elsődleges, amiért ezt az állást vállaltam, hanem a szakmai érdeklődésem és az egyéni céljaim, amihez ez az állás passzol. Ellen az interjú alatt úgy éreztem, feszélyezett volt a helyzet a sérülésem körülményeit illetően, ezért úgy gondoltam, hogy az őszinteség itt a legcélravezetőbb út. És bár az anyám alkoholista, ezt szeretném későbbiekben teljesen függetleníteni a karrieremtől.

Vagy felvesznek, vagy nem.

Remélem világos a most így sokadszorra nekifutásban a különbség az "EGY sört ivó ember" és az "ALKOHOLISTA drogos állapotban agresszívan viselkedik" között.

Ha igen, akkor te is tegyél különbséget, amikor felteszed a kérdést legközelebb.

És fontos továbbra is, hogy felhívjuk a figyelmet az alkoholizmusra, de nem úgy, hogy megengedjük a cigarettázást, vagy mással összevetjük, hogy azt bezzeg miért, vagy miért nem.

2017. dec. 23. 21:28
 9/23 anonim ***** válasza:
73%

#1: Az mennyire túlzás, hogy munkahelyen, zárt térben valaki dohányzik a tiltás ellenére, de nem szólnak rá, mert félnek egy magasabb rangban lévő emberről bármit mondani, ami negatív színben tünteti fel?

Az mennyire túlzás, hogy valaki a megállóban várja a buszt és zavarja a füst és ezért kötelezheti most a törvény által, hogy vagy álljon távolabb, vagy várja meg a rendőrt, mert feljelenti az illető?

Az mennyire túlzás, hogy várandós anyukák dohányoznak büntetlenül magzattal a hasukban?

2017. dec. 23. 21:32
 10/23 A kérdező kommentje:
Az alkoholizmusról van szó, nem csak egy sörről. Az a feltűnő, hogy a cigis dobozok tele vannak ijesztő képekkel, a sörös üvegeken nincs kép tönkrement májról, nincs akkora negatív reklámja az alkoholnak, mint a ciginek, pedig az is káros a környezetre, nem csak a cigi. Mondjuk az igaz, hogy az, aki megveszi azt a sört, nem biztos, hogy alkoholista, de aki megveszi a doboz cigit, az dohányos, de valahol az alkoholizmus is elkezdődik és kellene az alkoholizmus ellen is elrettentés.
2017. dec. 23. 21:34
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!