Miért gondolja sok dohányos, hogy őket több jog illeti meg, mint a nem dohányzókat?
Megállókban, parkban, kórházak, rendelők előtt, mindenhol belepöfékelnek az arcomba. Elegem van! Én sem borítom senki nyakába az aznapi 3. kávémat és arra sem emlékszem, hogy bárki belegyömöszölt volna egy hamburgert a számba csak mert ő azt szereti. Egészségére mindenkinek, éljen, ahogy akar, de ne kényszerítse rám senki a saját - számomra és sokak számára visszataszító - szokását!
Szombaton esett az eső. Egy hipermarketből jöttünk kifelé a nagy kosárral, asztmás gyerekkel. A bejáratnál, a két ajtó közötti szélfogóban álltak a bagósok és füstöltek teljes nyugalommal - persze nem akartak megázni. Az egyik pont felénk fordult és gyakorlatilag a képünkbe fújta a füstöt. Amikor szóltam (akkor még udvariasan), hogy itt bent nem szabad cigizni, még neki áll feljebb, elkezdett üvöltözni velem, hogy mivel törődjek, hová menjek.
Nagyon mérges lettem, visszamentem, szóltam az őröknek és kiterelték őket. Erre ez a nagyhangú majdnem a kocsinkig követett minket és válogatott szitkokat szórt a fejünkre (de legalább jól megázott, amíg utánunk koslatott :=) ) A pofátlanságnak is van határa, de úgy látszik, néhány embernek erről fogalma sincs...
Szerintem mindketten túlreagáltátok, ennyi. Ez a dohányos rágyújtott tiltott helyen, és nem hagyta annyiban, mikor kidobattad onnan. Ha a gyerek veletek volt, mikor követett titeket és káromkodott, akkor viszont dohányos és bunkó volt.
Nos, én évekig cigiztem, most nem, mert babát várok, de sosem gondoltam, hogy engem több jog megilletne, mint egy nemdohányzót. Azért, mert találkozol ilyen dohányosokkal is, nem kell általánosítanod, igen, vannak ilyen emberek, de ez nem attól van, hogy cigiznek, hanem ilyen a természetük. Én sem mondom, hogy minden nemdohányzó buzgómócsing, amiért te kiszórattad őket a hipermarketből.
Téged egyszer majd megkéselnek, ez biztos. De ettől függetlenül igazad van. Ám ha már lesz törvény arról, hogy megállókban és egyéb helyeken nem lehet füstölni(talán már van?), akkor fel lehet jelenteni az illetőt.
De ettől még meg fognak téged késelni.
Köszi a jóslatot :=).
Hangsúlyozom, én udvariasan szóltam, hogy itt nem szabad cigizni, de erre leüvöltötte a fejemet. Na ezt már én sem hagyom annyiban! Viszont, mivel ennél a stílusnál többre tartom magam, inkább szóltam az őröknek. Nehogy már a nyúl vigye a puskát!
Amúgy pedig távol áll tőlem, hogy általánosítsak, ha megnézed, a kérdést is úgy tettem fel, hogy "sok dohányos".
De - hogy a fenti példámmal éljek - biztos vagyok benne, hogy senki nem örülne, ha az utcán, lépten nyomon valaki letuszakolna a torkán egy hamburgert, vagy egy nagy darab oldalszalonnát, vagy ne adj' ég egy kupica pálinkát, mert hát ő éppen azt szereti, a másik meg viselje! Akkor lenne csak felháborodás! Rögtön kikérnék maguknak ezek az emberek!
Miért nem tanulunk meg végre tekintettel lenni, odafigyelni egymásra?!
Ez szerintem nem dohányzás, hanem kultúra kérdése.
Vannak bunkó emberek és vannak akik nem azok.
Sok dohányost ismerek aki nálunk kimegy a teraszra dohányozni, magától erthetődően. Akik a saját lakásukban sem gyújottak rá, amikor terhes voltam és vendégségbe mentünk.
És vannak akik aki az arcodba fújják a füstöt, lelöknek a buszról, beszólnak bármiért, nem sgitenek felszedni amit vettél, ha kiszakad a szatyrod, csúnyán beszélnek a gyerek előtt, leszorítanak az útról, a mozgássérült parkolóba állnak.
Szia, első vagyok.
Azért ez egy kicsit más, mint egy oldalszalonna...de mindegy. Nézd, valamilyen szinten igazad van, csak akkor a másik oldal is hallgattassék meg. Igen, vannak helyek, ahol törvény írja elő, hogy nem gyújthatok rá. Vannak helyek, ahol a saját jóérzésem miatt nem. De akkor hol? A szélnek nem parancsolhatok, merre fújjon. De mégis, ha az ember rágyújt, az összes nagymama meg kisgyerekes anyuka úgy néz...ebben az országban két dolgot nem lehet csinálni kultúráltan: cigarettázni meg kutyát tartani.
Vegyük azt: rágyújtok, vagy sz.rik a kutyám. A csikket már eldobom élből, a kutya végtermékét meg akár egy kilóméteren keresztül hurcolom magammal, mert NINCS SZEMETES! ugyanígy nincs normális, kijelölt dohányzóhely. Vagy ha van, azon minduntalan keresztülvonulnak a fintorgó, pofákat vágó nemdohányosok. Engem egyszer a koliban kiküldtek a kijelölt dohányzóból, mert egy csajszi ott korrepetált egy másikat. Akkor mégis hol a jó búbánatban gyújtsak rá?
Ja, és remélem nem késelnek meg:)
Az én fogalmaim szerint nem más, bár vitán felül kicsit sánta a példa :). Ez is egy szokás, ízlés, gusztus, amit néhány ember szeret (kedves egészségükre!), mások meg egyenesen undorodnak tőle és rosszul lennének, ha rájuk erőltetnék.
Igazad van, hogy a kijelölt helyeket is általában rossz helyen jelölik ki, pl. rendelő kapujában. Aztán a sok szüttyös, beteg (talán éppen tüdőbeteg) gyerek, felnőtt egy fojtogató füstfelhőn keresztül tud csak be- vagy kijutni. Azért odébb lehet menni pár métert, és az általad említett szélirány (a füst mutatja) figyelembe vételével ugyanúgy lehet az ajtótól jobbra vagy éppen balra dohányozni és csak a csikket visszahozni, elnyomni a tartóban. Ez már tényleg csak hozzáállás kérdése.
A csikk eldobására a főnököm példáját tudom felhozni: (nem magyar, lehet, hogy ezért természetes neki, hogy nem hajigálja el a csikket): ha nem lát a közelben csikk elhelyezésére alkalmas szemetest, akkor elnyomja a járdán, majd felveszi és egy erre a célra szolgáló icipici fémdobozban magával viszi. Így is lehet...
Tudom, most jönnek majd a szemetelős példák, igen, sajnos igazatok van (ezekre is rá szoktam szólni, hogy "elnézést, leejtett valamit!" lehet, tényleg meg fognak késelni! :) ). Nem is hoztam volna fel a csikket, ha te nem hozod szóba... Mindenkinek sokat kellene még változni, egyszerűen tudomásul venni, hogy az együttélés szabályait illik betartani.
Én személyszerint kulturált doháyosnak tartom magam,remélem mások is így látnak,de elkövettem egy olyan hibát,amitől fülem farkam behúztam.
A fiam iskolája,egy magas,fával benőtt helyre épült,szokásomhoz híven meggyújtottam a cigimet az udvar azon részén ami széltől védett.Nem ott akartam elszívni,hanem hazafelé menet,de mivel fújt a szél ott gyújtottam meg.Akkoriban hozták azt a rendeletet,hogy iskolák területén csak kijelölt helyen szabad dohányozni,vagy sehogy sem.Mind mondtam meggyújtottam,és oda jött hozzám egy kisfiú,és közölte,hogy nem szabad dohányozni az iskola területén.
Úgy elszégyeltem magam mind még soha.Azóta bárhogy is fúj a szél nemgyújtok rá az iskolaterületén,még addig sem míg kisétálok az udvarról.
Semijen tiltott helyen nem dohányzom,és igyekszem elkerülni nehogy valakinek az arcába fújjam a füstöt.
Deabban igazat adok neked,hogy vannak bunkó dohányosok,tisztelet a kivételnek.
Szia! Nem olvastam végig a kommentjeid, és a hozzászólásokat, ám szeretnék gratulálni. Én sem dohányzom, kifejezetten fulladok a cigifüsttől. Anyum, apum cigizik, én nagyon ellene vagyok, főleg mióta apum sajnos meglátta a negatív oldalát is.
Már többször gondolkoztam, hogy én is szólok, ha épp az arcomba fújják a füstöt, 1-2x meg is tettem, akkor is nekik állt feljebb, pedig ők kifejezetten pont az arcomba fújták, ismeretlenek voltak, és mehettek volna távolabb is, csak épp az előtt az 1-2 ember előtt akartak buszra szállni, ami csak 20 perc múlva indult volna. Én pedig tartottam magam annyira, hogy nem én szeretnék egészségkárosító szokást űzni, álljon arrébb ő, ráadásul, hogy én már ott álltam egy ideje, ő később jött.
Szóval grat, hogy te így kiállsz a cigi ellen, és nem hiszem, hogy megkéselnek, max pár ember ideig óráig nagyon haragudni fog rád. De ne engedd, hogy tönkretegyék az egészséged!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!