Hogyan mondjam meg anyukámnak hogy cigizek?
Először is,a te életed,neked kell döntened
Ha eddig őszinte voltál anyáddal,ezután is légy az.Azaz ha rákérdez,mondd meg SZERINTEM.
Rengeteg pénzt elvisz(heti egy dobozzal is évi25ezer forint amit másra költhetnél),és rengeteg idő,ami jobban fog hiányozni,mint a pénz(szerintem,én így vagyok vele).
Ha le akarod tenni,azt AKARNOD kell,ennél jobb módszer nincs(előre elhatároztam,hogy ettől-eddig nem gyújtok rá,sikerült,eddig egy év elhatározva).
Ha mégis dohányzol,legalább ne szemetelj,juttasd mindig kukába a csikket.
Én 14,5 éves korom óta szívom,ha rákérdeztek,hazudtam.
17.születésnapomon,az igazság nevében megmondtam-életükben nemdohányzó,dohányzást lenéző,elítélő szülőkkel.
Fele zsebpénz,bizalomhiány évekig az előtte levő hazugságért.
Egyedül vettem meg az első dobozom(ekkortól számítom dohányosnak magam),előtte két évvel kínáltak meg vele először,akkor nem ízlett,utána egy évig nem kellett,13(sacc)évesen megint elfogadtam.Akkor ízlett,fél év alatt volt összesen legfeljebb egy doboz ilyen alkalmankénti kínálásokból.Nem lettem függő,nem hiányzott ,de jólesett.
8.ik utáni nyár se barátnő,se közeli barátok.Augusztus.Magány.
Egy bekattanásból vettem egy dobozzal,kimentem egy eldugott helyre,rágyújtottam.Utána cigit elrejtettem,heti egyszer-kétszer meglátogattam(a második dobozom eltűnt a bokor alóli zacskóból,azután már inkább rejtegettem magamnál,vagy barátnál).
Szeptember.Gimi.Dohányosok is az osztályban.Volt,hogy kimentem velük,aztán egyre inkább szokásommá vált(napi 2-3szál,hétköznap).
Decemberre, a tizenötödik születésnapomra,tudtam, hogy függő vagyok valamelyest,de úgy gondoltam ,ha akarom le bírom rakni.
Július.Hegyalja-feszt.Barátok sehol.A banda akivel lejöttem "vagányokból" áll akik, egymással is kitolnak,ha nevetni tudnak rajta(napi 2-3 doboz,a pénzem egyik fele,a többinek a jelentős része sörre megy).Fesztivál után egy hétig cigi nélkül,majd 4-5 szál,ha épp nem vagyok otthon.
Gimi harmadik.Áttértem a tömöttre,mert olcsóbb,igaz erősebb az utána maradó bűzöm is,ősök többször kérdezik,hogy dohányzom-e ,decemberig(születésnap) tagadok.
Október.Éppen elhatároznám,hogy egy hónapig nem szívom,abajgatnak ősök eleget, mikor is szakít velem az első komoly barátnőm.Rohanok cigit venni,"diéta" eltolva.
November.Születésnapom,előtt kereken egy hónappal:gyujtót,csikkesdobozt(ami azért jó ,hogyha nincs a közelben kuka,abba tegye az emberfia a cigarettacsutkát)elrakom a fiók mélyére ,és nem veszek cigit.
Középsuli vége,érettségi:otthon is ki-ki osonok rágyújtani,napi 8-10körül szívok,főleg érettségi előtt.
Szeptember:felvettek egyetemre,lakhelyemtől messze,kollégista lettem.Napi egy dobozzal fogyasztok,gyárit,mert a tömött kaparta a torkom,így viszont marha sokba kerül.
Átállás a sodrottra ami szintén olcsó,de nem kapar.
Közben egy nemdohányzó hónap,majd egy nemdohányzó tanév(egyrészt,hogy kibírom-e cigi nélkül,másrészt pénz,harmadrészt ne vágjam haza magam),és előre elhatározottan ennyi nem több,nem kevesebb.
Elég sokáig úgy voltam vele hogy,majd egyetem végén abbahagyom,jó 20-30 évre míg családot alapítok,és felnőnek a gyerekeim,hogy ne kapják a képükbe a füstöt.
Az elmúlt 2 évben rákaptam a bringázásra,most tavasztól azzal járok be az egyetemre az albérletből(már nem vagyok kollégista),és hiába szeretek cigizni,beláttam hogy káros és ennyi időt,ennyi pénzt nem ér.Most próbálok arra átállni,hogy csak akkor szívjam ha "buli" van,mert annyi pénzt annyi időt nem ér,amennyit függőként foglalkozom vele.De mivel a cigi testi és szellemi függőséget okoz,ez a legnehezebb,megmaradni a borotvaélen.
Próbáltam már azt ,hogy csak napi ennyit meg annyit szívok,túlléptem.Volt már hogy hétköznap nem szívtam (az említett három nemdohányzó időszakon kívül,akkor tényleg sikerült,és se hétköznap,se buliban nem füstöltem),de buli után nehéz újra és megválni a cigitől.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!