Reflux esetén lehet enni ezeket: pogácsa, sótlan mogyoró és dió, Túró Rudi, Kinder tejszelet, Kinder Pingui, gesztenyepüré tejszínhabbal, bolti puding (pl. Danette)?
"Továbbá teljes kiőrlésű kenyeret és péksüteményt írnak, de vajon ehetek normál (nem teljes kiőrlésű) dolgokat?"
Jó kérdés. Amióta teljes kiőrlésű, és magvas kenyereket eszem, azóta az emésztésem is jobb. Viszont szoktam péksütiket (túrós batyu, lekváros táska, pogácsák stb) enni, és nem jelentkeztek tünetek. Aztán van ez a 7days péksütik/Croissont-okat enni,
vagy nagyon finom a Bake Rolls (különösen a fokhagymás)
Van, aki nem szereti a 7 days péksütiket (mert szerintük mű ízű - én szeretem), de esküszom a Bake Rolls az szuper, a fokhagymás pedig isteni. :)
Én is szeretem a 7 dayst! :) akkor a croissant jöhet. És a bake rolls.
Viszont a pogácsára visszatérve, az kelt tészta, és azt elvileg nem ajánlják refluxnál. A túrós batyu is kelt tészta. Akkor ezeket lehet azért?
Chio krékerek:
ez a kettő gondolom jó
De a TUC keksz és a Chio oven baked chips?
normál chipset nem szabad :(
Nálam elég érdekesen alakult ki az egész. Február elején egy egyhetes antibiotikumszedés után kezdődtek a tünetek köhögéssel, majd erős hasfájással, és kiderült, hogy refluxom lett, mivel az antibiotikum tönkretette a bélrendszeremet. Eddig még sosem volt refluxom vagy hasonló jellegű problémám. kaptam PPi-t, de PPI-it írtak fel, ami segített is, de néhány nap után megint rosszul voltam, mert nagyon levitte a savamat, ekkor abbahagyatták velem. Gyógyvíz és diéta lett felírva, de ha megint lenne gyomorégés, akkor vegyem be a PPI-t.
Találtam két érdekes cikket:
arról írnak, hogy az antibiotikum ingerli a gyomor alsó felét, ami túlzott savképződésre készteti a gyomrot, és ez okozza a sav feláramlását
itt arról írnak, hogy az antibiotikum hatására felborul a baktériumok egyensúlya, túlsúlyba kerülnek a rossz baktériumok, amelyek gázokat termelnek, amely nyomást okoz a gyomorban, és a záróizom kinyílásához vezet.
Azt nem tudom, hogy a hajlam megvolt-e bennem eddig is, de én arra gondolnék, hogy nem igazán, de az biztos, hogy eddig soha nem volt gyomorégésem, de egyéb emésztési problémám sem. Az antibiotikum szedése alatt csak kefírt ettem, és csak a gyomorfájás után kezdtem probiotikumot szedni. Tudom, rögtön kellett volna... lehet, akkor jobb lenne a helyzet, vagy talán ki sem alakult volna a reflux? Kérdeztem az orvost, hogy elmúlhat-e, és azt mondta, hogy a GERD mint olyan nem nagyon szokott, de nem tudott még egyértelmű választ adni. Mivel ennyire hirtelen és erősen alakult ki nálam, én bízom abban, hogy akár el is múlhat, ha visszaáll a bélflórám egyensúlya, és betartom az utasításokat. Vagy legalábbis mérséklődik a dolog.
illetve egy videót is találtam:
https://www.youtube.com/watch?v=fxNznZLYuPU
itt is a probiotikumot javasolják
Szóval talán van remény, vagy legalábbis szeretném azt hinni...
Mit gondolsz? Nézegettem angol fórumokat is, és ott is van néhány ember, aki így járt, mint én, tehát hogy gyógyszer váltotta ki a GERD-et.
Tehát ha nekem most nem is múlik el teljesen, idővel jobb lesz a helyzet?
A szigorú diétát meddig kell tartanom? Mert gyomorgyulladást is láttak, de az elvileg néhány héten belül helyre szokott jönni. Vissza kell mennem két hét múlva a biopszia eredményére. Úgy tudom, abból az is kiderül, hogy milyen az aktuális állapot és a károsodás mértéke, és ez alapján döntik el, hogy milyen kezelést kapok majd?
Az én esetemben lehet, hogy h.pylori okozta? Ha tényleg az általam szedett antibiotikum (is) felelős érte, az is megállapítható lesz? Illetve már a h. pylori is lehet az antibiotikum miatti károsodások miatt? (Úgy értem, a h.pylori már eddig is bennem volt, csak most túlsúlyba került, mert sok jó baktériumot kiölt az antibiotikum)
Ne haragudj, hogy rád zúdítottam mindezt, de egészségügyisként biztosan jobban tudod nálam ezeket. Engem is érdekelnek az ilyen dolgok, de eddig túl sokat nem tudtam a GERD-ről, most olvasgattam elég sokat, de a kérdéseimre nem találtam válaszokat, és a következő kontroll előtt szeretnék kicsit jobban képbe kerülni.
A köhögésem szerencsére mostanában mérséklődött egy kicsit.
A helicobacter pilori gondolata bennem is felmerült. Sajnos eléggé bírja a savas közeget, és csúnya fekélyeket tud okozni, plusz okozója lehet a gyomorráknak. Nem a frászt akarom rád hozni, csak ezek a tények.
A h. pilori képes ronda dolgokat művelni, főleg, ha az az antibiotikum, amit szedtél, arra rezisztens. De hogy ez okozhatta-e a refluxot, azt így konkrétan nem tudom.
"Tehát ha nekem most nem is múlik el teljesen, idővel jobb lesz a helyzet?"
Azt gondolom, igen, idővel jobb lehet.
Való igaz, a probiotikumot szinte azonnal az antibiotikum után kellett volna szedni. Viszont azt is írod, hogy a kezelés alatt kefírt ettél, ami viszont elviekben ugyanolyan hatásfokú, mint a probiotikumok.
"A szigorú diétát meddig kell tartanom?"
Lehet, hogy amíg élsz, bár lehet enyhíteni majd rajta. Ez még a jövő zenéje.
Visszatérve az étkezésre:
Írod, hogy pogácsát, és a túrósbatyut nem javasolják, mert kelttészta.
Nézd. Én ezektől nem szoktam gyomorégést kapni, de ez nem azt jelenti, hogy ez egységesen mindenkire érvényes. Én például nem igazán bírom az olyan péksütiket, amibe vanília pudingot tesznek (kis adagban sem). Egyszerűen rosszul leszek tőlük (konkrétan felpuffadok - de nekem laktózintoleranciám is van), de a hasonló 7 days péksütitől meg nem. Ezért írtam: ki kellene kísérletezni, kis adaggal.
A Chio krékerek valószínűleg jók.
Ó, ez a zöldfűszeres burgonya snack, ezt nem ismertem, jónak tűnik. :)
Én is nagyon szeretem a rendes chipset, alkalmanként szoktam enni a Lays félét, a sósat. Vagy a Coop-os sós chips, amit kedvelek. Régen, mintha lett volna csökkentett só tartalmú is, de azt már úgy látszik, nem gyártják.
Alkalmanként 1-1-et meg tudok enni bármi tünet nélkül. De ez én vagyok.
Egy biztos: ha lenne h. pilori fertőződésem, először gyógynövényeket, természetes gyógymódokat keresnék rá.
Nem biztos, hogy nekem h. pylori van. Két hét múlva derül ki, akkor megyek ugyanis vissza. Ha tényleg az, és kiirtják, akkor el is múlhat a GERD mint olyan? Egyébként a lehetséges okok közül még mit mutathat ki a biopszia? Ha pl. valakinek stressz okozta, az gondolom nem látszik.
Tudom, mindenkinek más étel okoz problémát. Egy refluxos étrendben láttam, hogy 3 kocka étcsokit írtak. Ezek szerint az étcsoki mértékkel fogyasztható lesz később?
Te amúgy mennyire tartod a diétát, ha nem áll fenn a GERD? Tehát normál csokit, citrusféléket szoktál enni?
Ritkán szoktam étcsoki kockákat 1-3 darabot enni. Van ez a Schogotten féle csoki, amiben eleve kis kockák vannak.
Citrusféléket főleg mandarint, és néha narancsot szoktam enni. Érdekes módon mások azt mondják, az nyugodtan ehető, akkor is, ha valakinek sok a sava. Nálam nem okoz tüneteket.
Igyekszem olyan dolgokat enni, amiben sok a likopin (paradicsom, és a piros gyümölcsök), mert gátolja a szabadgyököket, és a tumor kialakulását.
Bár a refluxra nem ajánlják a fokhagymát, én nyugodtan ehetem nyersen (szeretem is), pl. vajas kenyérre szeletelve, mivel természetes antibiotikumot tartalmaz, sőt kapszulaként is szedem vérnyomásra, érkarbantartónak. Erre nincs bizonyítékom, de szerintem a h. pylori nem kedveli. Az viszont tuti, hogy húgyuti fertőzésekben hatásos.
Szedek még Kurkumát is, ami gyulladáscsökkentő, és jó a gyomornak.
Ezt csak itt hagyom, mint érdekesség a kurkumáról:
https://www.youtube.com/watch?v=aMzL0jbmkyc
Bocs, hogy egy kicsit eltértem, de úgy vélem nekem ezek is segítettek.
A diétát azért igyekszem tartani, mert a fehér kenyértől pl. puffadok, meg a súlyom sem ideális, bár fogytam is, de lassult az emésztésem. Korral jár. Plusz többet kellene mozognom.
A betartásához az is hozzájárul, hogy nem szeretnék annyira rosszul lenni, mint régebben, mert azt nem kívánom senkinek. A Rennie-t, szinte úgy ettem, mint a cukorkát, nem tudtam aludni sem, bár szerettem volna, mert nagyon álmos voltam. Néha vissza is jött a torkomba a sav, a gyomrom meg néha úgy fájt, mintha leszúrtak volna, szóval nem akarom, hogy olyan rosszul legyek, mint rég.
Én a Nervenpflege-t mondanám. (kúraszerűen 2-3 hétig napi 3X 1-3 tabletta, elalvás elősegítésére lefekvés előtt fél-egy órával 3 tabletta)
És ha lehet, próbáld ki a Kurkumát. Vagy még jobb, a Kurkuma gyömbért.
Mert használnia kell a gyulladásra.
Elhiszem, hogy megvisel. Remélem, mielőbb helyre jössz majd.
Drukkolok, hogy meggyógyulj!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!