Alvászavar ellen?
Nagyjából 3 hete nem tudok normálisan aludni, a legtöbb napon legalább hajnal 4-5-ig fent vagyok, és utána tudok 3-4 órát aludni, ez hétvégén sem változik, vannak olyan napok, amikor egy percet sem tudok. Az elején még idegeskedtem miatta, így azt megértem, hogy amiatt nem tudtam aludni, viszont újonnan már nem izgulok alvás közben annyit, gyakorlatilag beletörődtem, mégsem változik semmi. Napközben szédülök, fáj a fejem, nagyon rosszul vagyok.
Próbáltam lavekant szedni, nem segített semmit. Most pár napja melatonint kezdtem el szedni, 6mg-ot viszek be alvás előtt, ennek sem érzem semmilyen hatását.
Régebben próbáltam valerianat, sedacur fortet, meg ezekhez hasonló vény nélküli altatókat, nekem semmit nem segítettek, szóval hozzájuk se nyúltam.
22 éves vagyok, minden nap edzek/sportolok, a szobahőmérsékletem ideális, csak vizet és néha tejet iszom, kávét nem ittam nagyjából már egy éve, koffeint nagyon ritkán viszek be a szervezetembe, mostanában semmit.
Nem történt semmi szignifikáns változás az életemben, csak megjelent ez az alvászavar.
Kaptam időpontot neurológiára, de az még két hét, ha így haladok, addigra megőrülök.
Szuicid gondolataim vannak, elviselhetetlennek érzem így a nappalokat.
Esetleg valaki aki tapasztalt hasonlókat tudna segíteni?
Na, fussunk neki még egyszer, hátha megint 0-ra sikerül értékelnetek az egyetlen segítőkész választ.
Az alvás nem jön magától. Arra reggeltől készülni kell, hogy a cirkadián ritmus, ez az évmilliók során életünket irányító napi bioritmus végezze a dolgát. Reggel ugye kortizolt termel, hogy éber légy, végezd a napi teendőidet, oda tudj figyelni mindenre, stb. Estére (jó esetben) a máj lebontja a kortizolt, így tud érvényre jutni a melatonin nevű alváshormon. Csakhogy ha túl sok a stressz (A belső stressz is stressz!!!), folyamatosan termelődik a mellékvesekéregben a kortizol, és ez ébren tart. Ha hintázik a vércukrod; belső stressz. Ha nagyon elfárad a tested; belső stressz. A monitorok kék fénye; belső stressz.
És itt sajnos nem áll meg a történet, a túl sok kortizol ugyanis gyulladást generál, ami viszont újabb stresszforrás, és beindul az ördögi kör. Szedheted az altatót, de az nem old meg semmit, csak a tünetet kezeli ideig-óráig. Ráadásul 2103 óta tudjuk, hogy a mellékvese szoros kapcsolatban áll a pajzsmiriggyel és az agyalapi miriggyel. Egyfajta szentháromságot képeznek, amiből bármelyik sérül, magával rántja a többit is.
Én évtizedekig két és fél órát aludtam naponta, és azt hittem, ez így baromii rendben van. Még örültem is, hogy míg más ember az élete egyharmadát átalussza, én sokkal többet élek rövidebb idő alatt. Látszólag minden rendben is volt. Pörögtem egyfolytában, erőm teljében, kerestem, mint az állat, és a családra is jutott időm bőven. Most, 60 fölött kezdem érezni a hatását a dolognak. Most érzem,, hogy a testem nem a barátom, hanem egy ronda uzsorás. Akármit követtem el a múltban ellene, lassan mindenért benyújtja a számlát.
Szóval figyelj oda az ilyen látszólag aprócseprő dolgokra is.
Két és fél órát aludtál naponta és pörögtél? :D Aztán csodálkozol ha nullára pontozzák a válaszaidat.
Nekem egyébként 2 hete már nagyjából kezdett rendbe jönni, azóta minden visszatért a korábbi állapothoz, vasárnap és hétfő hajnalban konkrétan 2 órát aludtam összesen, ma egész nap szédülök, fáj a fejem, már a szívem is szúr, holnap megyek a háziorvosomhoz, én már azt se bánom, ha altatót ír fel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!