Lehetséges szívroham jeleit tapasztalom, vagy valamilyen megfázásféle, amit érzek?
Tegnap éjszaka kezdődött. Ültem a gép előtt, amikor éreztem, hogy pár másodpercre bedobog a szívem. Hirtelen nem tulajdonítottam neki jelentőséget, bár nem gyakori, de nem nagyon bírom a koffeint, úgyhogy ha túlszaladok a kávéval, és még éjszakázom is mellé, biztos, hogy tapasztalok ilyet. Tegnap is sokat ittam, és ugyanolyan gyorsan múlt el, mint szokott, de utána arra lettem figyelmes, hogy szívtájékon olyan jellegű, szúróféle fájdalmat éreztem, mint amikor megfázom, és a torkom, mellkasom vagy hátam szokott fájni. Nem erős, és ha nem direkt a fájdalomra koncentrálok, nem is tűnik föl, hogy fáj, de főleg akkor érződik, ha mélyebb levegőt próbálok venni. Szerintem sokan éreztetek már ilyet megfázáskor. Na, most ugyanez, csak szív magasságában. Mivel nem volt erős fájdalom, és más egyebet nem tapasztaltam, elképzelhető, hogy felelőtlenül, de úgy gondoltam, megvárom, mi lesz ma.
Extra szívdobogás nem volt, de az a nagyon enyhe, szúró fájdalom megmaradt, és hol szívtájékon érzem, hol a mellkasom közepén, hol a hátam felső részén. Nem egyszerre, és nem is hullámzó, inkább csak bizonyos időközönként szúr egy pár percig, vagy itt, vagy ott. Néha gyomorkörnyéken is kellemetlenségérzetet tapasztalok, és olykor furcsát érzek a bal karomban. Vagy a vállamat érzem ilyenkor, mintha nagyon enyhe ízületi fájdalom lenne benne, enyhe izomláz volna, hol pedig az alkaromban, ott is főleg az alsó felében ínhüvely-gyulladásra hajazó fájdalmat, szintén tompa, olykor, nagyon ritkán, erősebben nyilall, de az az erősebb is enyhe ettől még. Nem zsibbad viszont, nem esik nehezemre levegőt venni (nem zihálok, és direkt próbálgattam, tudok jó mélyeket lélegezni, semmilyen érzettel nem jár), nincs hányingerem és nem is szédülök, semmi étvágytalanság vagy nagyobb fáradékonyság, ezt hirtelen fejmozdulatokkal is teszteltem, és kényelmetlen testhelyzetet sem tapasztaltam, bár ezt nem teszteltem, csak a napi rutin alapján mondom, komolyabb mozgásgyakorlatoknak pont a tünetek miatt nem merek nekiállni.
Kb. egy hete volt két vagy max. három olyan összefüggő napom, amikor random köhögőroham jött rám, nem tartott sokáig, de amikor rajtam volt, elég intenzív volt, száraz köhögés. Amikor ennek vége lett, erre rá két-három napra csomót éreztem a torkomban és nem esett jól nyelnem sem. Nem fájt, és kívülről sem tudtam kitapintani, de éreztem, kb. két napig tartott, aztán elmúlt, de néha azóta is kicsit kényelmetlen nyelnem még, és néha köhögök is. Mióta beköszöntött a kánikula, gyakorlatilag egész nap huzatban vagyok, mert a munkahelyemen is nyitott ablak mellett vagyok egész nap, ahol enyhe huzat van, és ugyanez van itthon is. Sokat ülök a gép előtt, nincs mit szépíteni rajta, és mivel panel és egy irányba néz minden ablakunk, így próbáljuk hűteni a benti levegőt. Emiatt lehetett a köhögés meg a csomó is a torkomban, de az, hogy most tünetmentesnek vagyok mondható, még nem jelenti azt ugye, hogy elmúlt, és emiatt eszembe jutott, hogy hátha talán csak megfázás a bajom.
Emellé még az is ott van, hogy a bal vállam és kifejezetten a szívem fölötti rész, úgy végig közvetlenül a mell fölött a mellkasom és a bal vállam között, bizonyos mozdulatokra jobban fáj. Főleg, ha félig felemelt állapotban húzom hátrafelé a karomat, illetve, ha jobb oldalamon fekve nyújtom ki a bal karomat vízszintesen előre, mintha nyúlnák valamiért fektemben. Általában ez a szív fölötti rész és a vállam együttesen fáj ezekre a mozdulatokra, de van azért, hogy csak az egyik terület. Ha csak az egyik, akkor a vállam a gyakoribb. És tegnap volt egy olyan "balesetem", hogy kollégám megbotlott közvetlenül előttem-fölöttem, és én reflexből a bal karomat tartottam fel ülő helyzetben, hogy megállítsam a lendületét, és akkor éreztem, hogy a kulcscsontom mentén, vagy valamivel alatta, a két vállam között egy kicsit, mintha meghúztam volna. Meg is mozgattam magam, de estig sem jött ki fájdalom, gondoltam, akkor megúsztam a pillanatnyi fájdalommal, de akkor éjszaka jött a szívdobogás, és a többit már leírtam.
Ja, még annyi, hogy a gyomorkellemetlenség meg ahhoz is köthető, hogy sikerült közben minimális hasmenést is összeszednem hét elején.
Illetve még, hogy ez a tompa szúró jellegű fájdalom néha észlelhető a hátam balfelső részén is és a mellkasom közepe táján, de levegővételre nem erősödik. Viszont 90%-ban a bal felem fáj, mondom, szív környéken.
Bocsánat, hogy ilyen hosszú voltam, természetesen nem az orvosi vizsgálatot akarom ezen kérdésemmel kiváltani. Az érdekel csupán, tekintettel a fenti tünetekre és arra, hogy végülis mindegyiket lehet mással magyarázni, van-e komoly okom félni attól, hogy ezek egy esetleges infarktust jeleznek előre? Alapvetően semmilyen egészségügyi gondom nincs, ugyan általánosan magas a vérnyomásom, de csak műszer mutatja ki, én magam nem is érzem ezt sehogyan sem. Rohanjak dokihoz minél hamarabb; várjak-e, várhatok-e még és ha igen, meddig; vagy próbáljam magam lenyugtatni és nem foglalkozni vele, mert ez egyáltalán nem szívroham? Legalábbis szerintetek. :)
Köszönöm előre is, mellesleg 25 éves nő vagyok, sokat stresszelek, és sajnos gyakorlatilag egyáltalán nem végzek testmozgást a napi muszájon kívül.
Nem írtál róla, hogy refluxod (gyomorsavad) van-e. Ugyanis az is tud tökéletes szívinfarktus gyanut produkálni és nagyon könnyen összekeverhető. De ezt nyilván nem Te, hanem egy orvos fogja biztosra megmondani egy ekg kíséretében.
Ami miatt van komoly okod félni az az utolsó mondatod!
"sokat stresszelek, nem végzet testmozgást"
A stressz forrását szüntesd meg ,még ha ez a munkahelyed is! Én egy szívinfarktustól jobban félnék, mint a munkanélküliségtől.
Nem a munkahelyem miatt, ez családi eredetű. Próbálok nyugodt maradni, de sokszor nem megy, és sajnos rokonságot nem tudok cserélni, hátat fordítani pedig én nem akarok nekik.
Gyomorsavam tudtommal nincs, legalábbis eddig nem volt ilyen problémám, de jó tudni, köszönöm. Mindenképpen kivizsgáltatom magam.
Én is csak hasonlót tudok tanácsolni, mint az előző válaszoló. Jobb biztosat tudni, mint bizonytalanságban lenni.
Akár infarktus jelei is lehetnek, de ezt csak orvos mondhatja biztosra. Szóval örülök neki, hogy úgy döntöttél, hogy elmégy dokihoz.
Remélem, hogy nincs semmi komoly baj. És ha adhatok még egy tanácsot, akkor próbálj beiktatni a napjaidba egy kis mozgást. Ha már napi 20-25 percet szánsz a mozgásra, akkor már sokat tettél egészségedért. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!