Hogyan értessem meg a szűkebb/tágabb környezetemmel, hogy a fiam hiperaktív és nem "neveletlen"?
Annyira kikészítenek lassan. Kistelepülésen élünk, mindenki ismer mindenkit, és persze mindenki mindent jobban tud.
Teljesen kikészülök idegileg, mert nem érti meg sem a tágabb család (nagyszülők, rokonok), sem a tanárok, (régebben óvónők), sem az ismerősök, hogy a fiam hiperaktív. Az őrületbe kergetnek, hogy állandóan beleugatnak, hogy kéne nevelni, hogy szót fogadjon, udvarias legyen, csendesen üldögéljen egy sarokban órák hosszat. (Mivel amúgy is ez a "jógyerek" ismérve.)
Tudom, ne törődjek velük, le kell...ni, de már a lakásból se tudom kitenni a lábam. Ma a boltba mentünk le, és folyamatosan beleduma mindenki: ha rászólok, az a baj, ha nem szólok, az a baj, és persze a szülői tekintélyem is lerombolják egy olyan gyerek előtt, akinél ezzel amúgy is komoly bajok vannak.
A legjobban persze az idegesít, amikor mindenki okoskodik, hogy ilyen betegség nincs, csak elhanyagoljuk a gyereket, nem törődünk vele, becsapnak a gyógyszergyárak, csak mi nem tudjuk nevelni, ect. Mivel kistelepülés, persze mindenki tud róla, nem kis szerepe van ebben persze a pletykafészek, folyton panaszkodó nagymamának.
Ott tartunk, hogy pánik tör rám, ha el kell itthonról indulni, mert ez már semmit nem jelent, csak folyamatos küzdelmet a gyerekkel, és folyamatos vegzálást ismerős-ismeretlen emberek részéről.
Mer' annyira okos mindenki, csak a legalapvetőbb problémát nem képesek felfogni: a hiperakativitás veleszületett, nem gyógyítható "jelenség"...
A nagymamák meg csak "adják alájuk a lovat" a folyamatos rinyálással.
Eleve hogy lehetne velük megértetni a helyzetet?
szerintem sehogy, ha eddig nem értették meg, ezután sem fogják.
amúgy én sem fogadom el ezt, mint betegség.
a lényeget amúgy leírtad: beszólogatások nélkül is komoly bajok vannak a szülői tekintéllyel.
ez itt a gond.
csak mert egy gyerek hiperaktív, attól még udvariasnak és szófogadónak kéne lennie.
nem igaz, hogy nem bír ki a boltban 10 percet nyugodtan.
órák hosszat nem kell, hogy ellegyen csendben, ez okés, na de egyszer-egyszer néhány percet.
ez abszurd.
Láttad már a Spekrtumon ment mindig a Szuperdada reality műsort? Ott egyszer volt egy ilyen gyerek, aki hiperaktív volt, de mint kiderült, a nevelés elhanyagolása volt a fő ok, amiért a gyerek rossz volt. Ezzel a betegséggel többet kell foglalkozni, de az ha a gyerek neveletlen és rossz, az valóban a nevelés hiánya és nem lehet a betegségre fogni.
A hiperaktivitás koncentráció zavart jelent és lehet kezelni.Azt is tudni kell, hogy ez hogy hiperaktivitás, ez afféle modernkori betegség.Ott a műsorban a nőnek sikerült elérnie, hogy a gyerek 2 órát üljön és játsszon a többiekkel együtt az óvodában.
Nem tudom tudtad-e, de ezeknek a gyerekeknek abszolut tilos cukros műitalokat ás kajákat adni, mert még jobban felpörgeti őket.
Azzal,hogy a környezetedben mit gondolnak, vagy mondanak, ne érdekeljen.
Nem írtam, hogy betegség.
Látom, nektek az ég világon semmi fogalmatok nincs arról, mi a hiperaktivitás.
A tekintélytisztelettel fura módon mindenkinek problémája van, tanároknak, óvónőknek, még a vasszigorral fegyelmet tartó tesitanárnak is. Sőt: a pszichológusnak meg pszichiáternőnek is.
Ezek szerint mindenki hülye, csak a gyerek normális?
.... és nem, nem képes 2 percet nyugton/csendben maradni, ugyanis pont ebben áll a hiperaktivitás. Ugyanúgy nem képes csendben lenni, ahogy nem képes visszatartani a lélegzetét.
De nem baj, azért örüljetek neki, hogy nektek sejtelmetek sincs, miről beszéltek. Addig jó...
ha még 2 percet sem bír csendben, nyugton maradni, és nem azért, mert neki így tetszik, vagyis hogy direkt bosszantja a környezetét, hanem tényleg nem képes rá, akkor egyszerűen nem normális, fogyatékos.
sajnálom, de ez az igazság.
Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy mit ehet, és mit nem.
Nem, nem fog "udvariasan" viselkedni, mivel az itt még mindig azt jelenti, hogy ha leültetik egy sarokba, akkor ott marad órákig. Nem beszél, nem rohangál, nem kérdez, nem kiabál.
Alapvető viselkedési normákkal annyi a gond, hogy ezeket "elfelejti", a pillanatnyi ösztönei mindig felülírják a tanult normákat. ->hiperaktív.
Hja, és enyhén autista is, tehát végképp le..ja, hogy a Gizi néni ideges. Mivel nem ismeri fel mások érzelmeit, legalább is a legtöbb esetben nem.
Egyelőre max. a pszichiáternek, pszichológusnak, nevelési tanácsadónak, és a tanárnak a véleményére adok, hogy hogyan neveljem, de még egyszer nem találtak hiányosságot. Sőt...
Azt, hogy mennyit foglalkozunk vele, (apával karöltve, egymást támogatva a kimerültség határán), hadd tudjam én.
Pl. a legtöbben már befordultatok volna, ha reggel 5 és este 11 között fokozott, pillanatra ki nem hagyó figyelemmel kell vigyázni egy önveszélyes gyerekre, és éjjel is kelni kell. Mindezek mellett: 5 percre lehet bármivel lefoglalni, és egy óra 12*5 perc. Ez naponta akár 50-60 olyan játék kitalálását jelenti, amivel fel lehet kelteni az érdeklődését.
A tévézés szigorúan tilos, tehát NINCS olyan, hogy most nézzél tévét, mert főzök/pénzt utalok/telefonálok/beszélni kéne valakivel, stb.
Már három szakember is közölte, hogy passz, semmit se tudnak vele csinálni, viseljük el. Nem hiszem, hogy fél sor elolvasása után fog itt bárki "távgyógyítani". Ezt meghagyom azoknak, akik így akarják megtudni, terhesek-e. ;)
Nekem viszont elegem van abból, hogy tudatlan, 8 általánossal rendelkező, önképzett orvosjelöltek okoskodnak bele, hogy bezzeg az ő gyereke egész nap nézte a tévét, soha nem volt vele gond... az enyém miért nem.
Nem hiszem, hogy ez lenne a "törődök a gyerekkel", meg a "foglalkozok vele", amúgy nem is vágyom rá, hogy villanypásztor nevelje a gyereket, ha teljesen átlagos lenne, akkor se.
Annyira vágyok össz-vissz, hogy ne pofázzon már bele olyan vénasszony a gyerekem nevelésébe, aki azt se tudja, hogy hívják.
Természetesen akkor is a gyerek a bunkó, ha köszönnek neki, hogy "Szia Dezsőke", ő meg nem reagál, csupán mert nem Dezsőke.
Meg kicsit elegem van abból, hogy amíg fél órát állunk sorban, addig én válaszolok 10 000 kérdésre, és az előttem álló dünnyög, hogy A.kuss legyen, B. már agyonverte volna a gyereket, ha az övé lenne.
Ezek azért szerintem nem esnének jól másnak sem....
A válasz megírásának időpontja: ma 13:48
:S
Nagyon nem értetek a témához, így bocs, de le..om, mi a véleményed.
A gyerek mellesleg osztályelső, és kb. 145 az IQ-ja...
Egy oldalas szöveget második hallomás után kívülről el tud mondani. A verseket úgy tanulja meg, hogy egyszer hallja. Matekból is sokkal a korosztálya felett jár, simán ugorhatna egy-két évet.
A műszaki érdeklődése olyan szintű, hogy lassan már a neten se mindig találok választ a kérdéseire.
Szerinted fogyatékos?
Pont az a gondom, ha fogyatékos lenne, csorogna a nyála, stb, látszana, hogy gond van vele, akkor talán toleránsabb lenne a környezet is.
De így csak annyit látnak, hogy a gyerek nem tud magán uralkodni, pedig messze nem hülye.
most már világos, kár, hogy nem ezzel kezdted, hogy enyhén autista.
akkor egyszerű, mondd el ezt a tényt a környezetedben mindenkinek, megértik majd, miért nem viselkedik úgy, mint a többi gyerek, és nem fognak jönni azzal, hogy rosszul neveled.
Sajnos sehogysem fogod megertetni veluk. En tudom min mesz at, en fiamnak is ez volt a baja. Minden heten, hetfon, hivatalos voltam az oviban/iskolaban. Pszyhologusok csak a doppingolo szert ajanljak, amit en a gyereknek nem voltam hajlando adni. Nalunk az volt a kulonbseg, hogy amilyen ugra-bugra volt, mindenben elso akart lenni, stb. tiszteletudo volt. Nem tort-zuzott, nem bantott egy gyereket sem, tudta mi az hogy koszonom/kerek. Emberek mindig azt mondtak, "bar milyen rossz is, legalabb illedelmes." Ki voltunk tiltva uszodabol, mert a gyerek nem ment hanem futott, stb. 2 eves koraban oviban azt ajanlottak hogy vigyem tornaszni, sportolni. Ilyen gyerekek csak arra koncentralnak ami erdekli oket, lekoti oket. Mindenben a legjobbak akarnak lenni, nekik az elet egy verseny. Pici kora ota tudtam, en fiam nem lesz soha doki, ugyved, tehat biztattam a sportban, tenisz, foci, kriket, golfstb. Minden sportban amiben csak jatszott es jaatszi az elen volt. Elite sportolo azert nem lett belole, mert nem volt kepes csak egy sportra koncentralni. Igy sport tanar lett belole. Tanulni nem nagyon akart, minden este verni kellett az asztalt, hogy most lecke, ott ulni vele. En orultem legjobban a suliszuneteknek. Begul is tornatanar lett. Imadja a munkajat, a gyerekeket. Most mar nagynak lecsendesedett, de mikor kerdezem baratjait, mind azt mondja, o az elet a partykban, igaz teste/szaja allandoan porog, mindig optimista stb. de jo baratnak van minositve. Ugyhogy ne kenodj el, en is sokat sirtam, mert az en gyerekem volt eltiltva a tobbiektol, de most nagynak vegul is jo baratok. Enyem egyeduli gyerek, tehat sporton kivul mikor lehetett, vittem mindenhova. Oda ahol szabadon mozoghatott, nem kellett mindig raszolni. Hiperaktiv gyerekek nem konyvbol hanem kornyezeetukbol tanulnak. Ertem, hogy kis telepulesen laktok, de ha lehet irasd be minden sportban ami van. Nem tobbszor volt, eltiltottak az iskolabol egy delutanra, mert tanarno mar nem birta idegekkel, de ha versenysport volt, akkor a tiltas nem szamitott. Hogy van ez? Megkerdeztem tanarnot, miert akarja hogy most az en fiam versenyezzen az iskola neveben, hiszen "rossz" volt, el van tiltva. Persze, erdemes valasz nem volt. Tehat iskolak is kihasznaljak az ilyen helyzeteket, sajnos sok gondozo nincs betanitva hiperaktiv gyerek nevelesere, megertesere. Ne felejtsd, ezek a gyerekek imadjak a tarsasagot, a tobbi gyerekek is oket, mert vegul is egy bohocok. Mindent elviccelnek, stb, de foleg azt hogy pl. iskolaban halvany gozuk sincs mirol van szo, es nem is erdekli oket. Soha ne mondd neki hogy o rossz. Ha egy gyerek igy no fel, hogy mindig rossz, akkor el is hiszi. Visszaterve iskolara, negyedikben kaptunk egy osztalyfonokot, akinek 6 fia volt. Akart gyereknek es foleg nekem segiteni. Kompossziumot probalt. Ha a gyerek mar nem tudott sokaig ulni egy helyben, akkor felallhatott. Kimehetett mondjuk ot percre, stb. Mint irtam, ha le vannak kotve, akkor tudnak ulni, figyelni. Miert tudott az en fiam, kriketezni, ami gyerekmeccsben is legalabb 3.5 ora. En halalra untam magam o nem. Ezek a gyerekek mindenben a jot latjak, jo baratok, el nem tudjak kepzelni, hogy oket egy masik barat atverje, vagy pl valaki is. Elegge lelkisek is. De egyet mondok. Mior en neveltem ot, megkoveteltem egyet. Mindig illedelmes legyen mindenkivel. Ezzel fogjatok atveszelni a sok nehez, keseru evet, de kb 16-17 eves korban lecsendesulnek. Ezek a gyerekek hajlamosak a kabitoszerek hasznalatara, alkoholra, stb. Tehat nagyon fuggo termeszetuek lehetnek ha engeded. Nagyon sarkadra kell allni, nyitva a szemednek. En is nagyon sokat sirtam, azt mondtam mar nem birom. Egyszer, mikor 5 eves volt, ugy fel izelt, osszecsomagoltam, bevittem a rendosegre, felultettem a pultra, es azt mondtam, itt van, nem kell, nem birom vegyek at, mielott afalhoz csapom. Rendor hazakuldott gyerekkel, nyogdjak meg, holnap imadni fogom, ne csinaljak olyat amit megbanok stb. Most 23 a fiam, itthon lakik, normalis, kiegyensulyozott fiatalember. SAjnos nem tudok tobbet segiteni, mivel nem M.O.-on lakom, nem tudok neked szervezeteket, helyeket ajanlani. De hidd el, mielott el kezded gyogyszzerezni, olvass a mellekhatasokrol nagyon sokat eloszor. Nem csak hogy cukros, edes dolgot nem ehetnek, az en fiam sosem ette, de imadta a kenyeret, kesobb rajottunk hogy az sem volt jo neki, hanem a piros es sarga szinezekek nem jo hatassal vannak, megporgetik oket jobban. Meg gyumolcsben sem, pl narancs, banan. Coca Cola, szsirupok, nassolasok, ilyeket ne adj neki. Ha nem adod, nem is keri. Biztos van egy support csoport amit neten feltudsz utni, tudnal beszelni mas anyakkal, ok hogy elik/eltek tul mindezt. En nagyon rossz anyanak ereztem magam, hibaztattam magam, mit csinaltam rosszul stb. Semmit egyaltalan. Sok gyereknek ez genetikai is. Mikor mondtak nekem, rajottem, eprsze, az apja se tud 10 percet a s.ggen ulni. Mit tudok mondani. At hittem, az en gyerekem soha nem fog felnoni, el voltam keseredve, hogy igy mi lesz belole. Most fiam mindig mondja, legjobb anya voltam/vagyok, mindig kialltam mellette. Buszken mutat be baratainak/baratnoknek.
Elneest, hogy ilyen hossu lett, de megint ateltem a sok hosszu evet, ami vegul is nem vegzodott rosszul, csak nagy turelem kell.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!