Miért kellene segítenem a proli bátyámnak?
7 éve kint élek külföldön, anyánk és a bátyám is ezzel nyaggat, h ugyan segítsek már a bátyámnak is kijutni és ott munkát találni.
Kezdjük ott, h nyelvtudása nem sok van, nagyon minimális német. Ő erre mindig azt mondja, h nem vezérigazgatónak akar kimenni, megelégszik vmi betanított munkával is.
Anyu is mindig azt mondja, h tudja h lehet nyelvtudás nélkül is, miért nem segítek neki stb.
Külön család vagyunk, oldja meg a bátyám az életét és ne én rám akaszkodjon, csinálja meg saját szerencséjét.
Szerintetek kötelességem segíteni rajta? Tudnátok írni vmi frappáns dolgot amivel egyszer és mindenkorra lerázhatnám? (A nyelvtudás nélkül nem lehetet már nem hiszi el)
Anno én is kértem segítséget a bátyámtól. Mindössze annyit, hogy nézze át az elkészített cv-met, hogy küldhető e...
Ő mégis csak sokat foglalkozott ilyennel kint is, itthon is, ránézett, tett pár javaslatot, és ennyi...
A munkahelyet én kerestem, a kijutást én intéztem, a tartalékpénzt én vittem, állásinterjúra egyedül készültem fel. A nyelvtanulás pedig érthetetlen, hogy ha valaki ki akar menni valahova, miért okoz neki gondot... 3 hónap alatt használható tudásra lehet szert tenni, az első szóbeli beszélgetésem az adott nyelvből a skype-os interjú volt... Ja, és ingyenes appal meg sorozatok adott nyelven nézésével történt, nem magántanárral meg tanfolyammal.
Ettől függetlenül persze mondta a bátyám, hogy ha bármi gond van, akkor szóljak, és igyekszik intézni valamit -bár ez 2000km távolságból nehézkes lett volna-. A lényeg a szándék volt, és hogy nem akartam visszaélni vele.
Szerintem segíts neki annyiban, hogy tisztában legyen a szükséges pénz mennyiségével, ami arra az időre kell, hogy munkát találjon, és kereshetsz neki te albérletet, hiszen azért mégis csak jobban átlátod a buktatókat, meg a helyi törvényeket. Azt nem javasolnám, hogy költözzön hozzád 1 hónapra sem, mert nem vezet jóra...
Esetleg, ha nincs olyan telefonja, ami alkalmas nyelvtanulós app futtatására, ennyit költhetsz rá, legyen neki. Persze a legolcsóbbak egyike.
Ha pedig úgy gondolják, hogy megy ez könnyen nyelvtudás nélkül, akkor nem értem, miben kellene segítség neki? Vagy csak pénzt akar lehúzni rólad, és beleülni a készbe, aztán vagy bejár dolgozni vagynem?
Egy kis segítséget nyújthatsz neki, egyszer. De nem intézheted el helyette az egészet...
33-asnak:
duolingo, memrise és easy learn... appokkal, újságolvasással és 30 körüli magánórával lett egy középfokú írásbelim svédből, a szóbelire ősszel megyek (nem tudás miatt hanem mert az én városomban nincs, tavasszal nem tudtam emiatt elutazni)
Erre való a családi összetartás, vagy nem? Hogy segítsünk egymáson.
Ha nem tett ellened semmit a bátyád, csak annyi a hibája, hogy proli... hát, istenem. Valószínűleg úgysem egy helyen fog dolgozni veled, tehát nem fog szégyenbe hozni, ha netán szégyelled őt.
Valószínűleg nem akaszkodna rád, bár azért te ismered jobban.
Engem szíven ütött és azóta is fáj, mikor a testvérem nem segített kijutni külföldre. Így csak négy évvel később tudtam annyit összespórolni, hogy egyedül kijussak. És nem egy jó helyre sikerült kimennem. Apánk is értetlenül állt a dolog előtt, meg is romlott a kapcsolatuk emiatt.
Most már jó helyen dolgozom, egy raktárban és itt sok magyar de mindenféle más náció is hozza ki a testérét, sógort, komát, havert, mindenki segít az otthoniaknak. Még az ismerősének is, nemhogy a testvérének.
Még olyanról is tudok, aki tudta előre, hogy a testvére lusta, pénzzel is tartozott neki régebbről, mégis segített neki kijönni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!