Miért kellene segítenem a proli bátyámnak?
7 éve kint élek külföldön, anyánk és a bátyám is ezzel nyaggat, h ugyan segítsek már a bátyámnak is kijutni és ott munkát találni.
Kezdjük ott, h nyelvtudása nem sok van, nagyon minimális német. Ő erre mindig azt mondja, h nem vezérigazgatónak akar kimenni, megelégszik vmi betanított munkával is.
Anyu is mindig azt mondja, h tudja h lehet nyelvtudás nélkül is, miért nem segítek neki stb.
Külön család vagyunk, oldja meg a bátyám az életét és ne én rám akaszkodjon, csinálja meg saját szerencséjét.
Szerintetek kötelességem segíteni rajta? Tudnátok írni vmi frappáns dolgot amivel egyszer és mindenkorra lerázhatnám? (A nyelvtudás nélkül nem lehetet már nem hiszi el)
Jó lehet a testvérednek lenni. Jézusom.
De ez még önmagában hagyján, legalább egyenes lennél, hogy meg mondd, hogy nem, nem szeretnél segíteni ezért még azért. De még ez sem, idióta kifogásokat keresel. Irigy, önző....
Lehet, hogy a bátyád proli, de te sem vagy különb!
Annyi, hogy te egy külföldön élő proli vagy!
Ebből a kiírásból számtalan dolog hiányzik, ezért úgy általánosságban véve, amit én tennék:
Megmondanám nekik egyenesen, hogy bocsi de nem, mert... és sorolnám az indokaimat. Nyilván nem a két szép szeme miatt nem akarsz neki segíteni, hanem mert a múltban csinált valami(ke)t, amikkel nem értesz egyet és félsz, hogy emiatt rossz fényt vetne rád odakint. Ha még sem tudsz ilyeneket magadtól összeszedni, vagy nem mered megmondani nekik akkor meg igen is segíthetnél neki, mert különben Te vagy a bunkó. Annyira csak nem lehetnek rossz emberek, ha 7 évet kibírt a kapcsolatotok úgy hogy Te külföldön élsz.
Te hogyan jutottál ki 7 éve?
Mit takarna a segítség?
Csak mert ha megosztod vele a külföldre távozás pár szabályát, munkahely és szálláskeresés pár tippjét az nem fog a földhöz vágni.
De megint más a helyzet akkor, ha azt kérik tőled hogy adj is neki melót, oldj meg mindent helyette...
Segíts neki, ehy bizonyos pontig.
Egyébként milyen érdekes, hogy sokan a kérdezőt ekézik, hogy mekkora egy önző darab, de ha fordítva lenne feltéve a kérdés, pl így: "Az öcsém/húgom nem akar segíteni abban hogy külföldre menjek!?" akkor mindjárt jönnének a "ne más hátán kapaszkodj fel", "oldd meg egyedül", "mekkora surmó vagy, hogy kihasználod a testvéredet" és hasonlók...
1.) Felnőtt, cselekvőképes ember, intézze magának. HA felnőtt létére arra sem képes, hogy munkát szerezzen magának és kimenjen, akkor kint hogy akarja megállni a helyét? Mit várna tőled? Nyomd be a munkahelyedre? Keress neki munkát, és kísérgesd állásinterjúkra, mert nem tud németül? Tolmácsolj minden egyes alkalommal, amikor neki mondandója van valakinek? Ha szerinte és anyukád szerint így mennek a dolgok, és lehetséges nyelvtudás nélkül is elhelyezkedni, akkor kérje olyan segítségét, aki ezt megcsinálta, tőle kérdezzék meg, hogy hogyan. Meg majd Te leszel a hibás, ha olyan munkaszerződést ír alá, ami kedvezőtlen neki? vagy, majd te fogsz alkalmanként vitatkozni a főnökével? Elég érdekes elképzeléseik vannak!
2.) Nyilván nem ok nélkül olyan rossz a viszonyotok, hogy hárítasz, és nem akarsz az ő dolgaival bajlódni, így ne érje meglepetésként, hogy lerázod magadról. Ha ez a helyzet, milyen alapon várja el?
Igazából hogyan tud átlag ember segíteni?
Normális dolgozó embernek nem lesz ideje egész nap más munkája után kajtatni, nem fogják helyette felvenni. Segíthet a lakhatásban, csak ott meg idővel jönnének a nyakunkra költözött a bátyám és nem megy el kérdések, ilyenből még itthon is elég sok van.
Kérdés hogy milyen ember a kérdező bátyja, mert vannak akiket tényleg nem szívesen ajánl be az ember. Nekem is van 1-2 haverom, jóban vagyunk, szeretek velük dumálni, lógni, de tudom hogy nem lenne jó munkaerő, és mikor felmerül a "nálatok nincs üresedés" kérdés akkor megy a kínos terelés részemről mert egyszerűen nem adnám hozzájuk a nevem. Vagy ha felmerül a közös albérlet kérdés akkor is közlöm hogy bocsi, de nem.
Mivel igazán csak a nyelvtudás hiányát hoztad fel ellene, ezért szerintem:
1. kellene neki egy esélyt adnod (mégis csak a bátyád!)
2. Mivel nekem úgy tűnik, te egy "topmenedzsernek" kereshetnél neki egy neki való állást
3. Egy havi megélhetéséhez hozzájárulnál már csak a lakhatás miatt is
4. Ha megállja a helyét, akkor neked nincs további különösebb teendőd
5. Ha elbukik, akkor mehet haza és nincs különösebb magyarázkodni valód
6. Talán ennyi kockázatot megér egy testvér (még ha proli akkor is)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!