Önkritika teljes hiánya?
Kezdek lemondani arról, hogy testvéremmel normális kapcsolatom lesz valaha, sőt már a kapcsolat megszakításán gondolkozom.
Okok: majdnem 30 éves, de (nem tudom szebben írni) úgy viselkedik, mint egy elkényeztetett kamaszfiú. Semmi önkritikája nincsen, addig tartja a markát, amíg lehet, de valami rettentő pofátlan módon, pl. önsajnáltatva, rejtett célzásokkal, hogy neki mennyire rossz, csikar ki pénzt-dolgokat a szüleimtől, nem az a baj, hogy pénzt kap, hanem hogy a gondoskodást a legmagasabb fokon várja el. Sima főzeléket meg sem eszik, ha anyum-apum munka után főz neki valamit, ő kritizálni kezdi.
Próbáltam már vele beszélni, hogy legalább a keményen dolgozó szüleinkre legyen tekintettel, de akkor tart egy ideig-óráig, hogy nagy kegyesen megcsinál valami apróságot, aztán utána vissza a szokásos kiskirályi állapotba. Most legutóbb karácsonykor voltam otthon, kipróbáltam, milyen, ha bíztatom és pozitívan állok hozzá. Egy idő csak azt vettem észre, hogy ha kezemet nyújtom, a karom kell neki, egyre pofátlanabb lett. Se kedvesség, sem az ordítás nem hat rá, apánk már ezerszer leordította, könyörgött neki, komolyan én szégyelltem magam, de rajta semmi nem látszott, csak a sértődés és mindenki szemét, csak ő nem, mert neki ez JÁR.
Munkája nincs, mert dolgozni nem akar, ő mondta, hogy 90 ezrekért nem töri magát. Az az igazság, hogy már miatta utálok hazautazni, mert rossz látni, mit tesz a szüleimmel.
Egyik barátom szerint pszichopata.
Mi az a pont, ahol már felesleges törni magadat a testvéri kapcsolat miatt?
Ahogy egyre jobban lesajnálja, lenézi környezetük a tesódhoz hasonló embereket (még család, egykori barátok is), úgy lesznek az ilyenek egyre inkább antiszociálisak.
Ha sikeres egy ember, akkor bár környezetében biztos vannak irigyei is, sokan szeretik, elismerik, tartalmasan tud élni. Ilyen alaphangulatban pedig jellemzően pozitívabban tudunk állni az előttünk álló kihívásokhoz, (nekünk nem ártó) embertársainkhoz, majd az elvégzett munka után is tartalmasabban szórakozni.
"Ahogy egyre jobban lesajnálja, lenézi környezetük a tesódhoz hasonló embereket (még család, egykori barátok is), úgy lesznek az ilyenek egyre inkább antiszociálisak. "
Persze, én is próbálom nem fekete-fehéren nézni a dolgokat, csak engem ebben az egészben az zavar, hogy lehetett volna jó munkája, ő szrt bele. Tehát az akkori hozzáállása a dolgokhoz, meg hogy mindenki miatta tűrjön, csak neki jó legyen, és hogy a szüleimet teljesen cseléddé-pénzadó rabszolgává degradálja le.
Meg hogy amikor volt pénze, akkor is elvárta, hogy a szüleim vegyék meg neki a kajáit, még volt pofája listát is írni róla. Itt mondjuk elég keményen a szüleim hibáztak. Aztán karácsony-apám születésnapjakor még egy boldog születésnapot nem tudott kinyögni. De az ajándékot akkor is elvárta. Akkor is mondtam neki, de ember, most kaptál még plusz pénzt is, egy tábla csokit leglább vehettél volna. És akkor teljesen elkomorult az arca, és csak annyit nyögött be "az az én pénzem".
Valahogyan meg kéne próbálni segíteni neki, szerintem ő is elég szenved a sikertelenségtől.
Mi érdekli? Mivel foglalkozik napközben? Vannak barátai? Milyen iskolai végzettsége van? Milyen munkára lenne alkalmas?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!