Szerintetek mit tehetnénk?
Ma a nővérem beállított egy fiatal párral és egy értékbecslővel anyukámhoz, hogy megvennék a házat!!!! (Szó sincs róla, hogy eladó lenne!) Én csak az ablakból láttam a nővéremet, majd szóltam a bátyámnak úgy mentem át.
A vevők előtt hallgattunk, de miután távoztak óriási vita tört ki a testvéreim között, és anyukám is szörnyülködött, hogy a nővérem hogy gondolja őt kitenni a házából. Hogyan fújhatnánk le az egész ügyet? Mit mondjunk a vevőknek, hogy ne kerüljünk előttük kellemetlen helyzetbe? Hogyan nyomozhatnánk ki, hogy miért akar megint pénzt kicsikarni anyukámtól a nővérem??
1. Ha a fele házat ti hárman örököltétek, akkor erre anyukádnak van haszonélvezeti joga.
2. Ha anyukádé a fele ház, a másik felére meg haszonélvezeti joga van. akkor az egész ház felett kizárólag ö rendelekezik. (Még a társtuladjonosokat is kitilthatja onnan)
3. Ha egy ingatlannak több tulajdonosa van, akkor a társtulajdonoskonak elövételi joga van, ezen kivül a belelegyezésük nélkül nem adhatja el egyik sem a részét.
4. A haszonélvezeti jogot csak a kedvezményezett halála, illetve özvegyi haszonélvezet esetén egy újabb házasag szünteti meg. Más módon nem lehet megszüntetni.
5. Ha valaki legközelebb jön vevöként, akkor azonnal közöljétek vele, hogy a ház nem eladó. Ha botrány lesz, akkor meg anyukád tiltsa ki a problémás növért a házból.
6. Nem kell elhinni, amit a növéretek mesél, hiába "rafinált", ezeket a törvényes jogokat nem tudja kikerülni.
12: akkor is el lehet adni, csak az új tulaj nem költözhet be, amíg él a haszonélvező.
Van aki direkt így vásárol hosszútávú befektetési céllal, mert jóval áron alul tudja megvenni, hisz nem lehet tudni, mikortól használhatja ő az ingatlant.
Csak ebben az esetben kevés az esély, hogy valaki megvenne egy 1/6ot. De eladhatja az 1/6-ot, ha nem is tudja megszüntetni a közös tulajdont.
Amúgy nem írta addig a kérdező, h lenne haszonélvezet, csak a kommentem (8) után (10), szóval felesleges belekötni.
Nem meggyözni kell, hanek közölni vele, hogy a többiek nem akarják eladni a házat, és ezért ö nem árulhatja, ezért sürgösen szedje le a hirdetést, mert adott esetben ö fizet rá.
Az esetleges újabb érdeködöket meg azonnal küldjétek el, ne engedjétek be a házba.
Nővérünk bevallotta, hogy adóssága van, és elveszítené a lakását, ezért lenne jó neki, ha eladhatná a házat, így a hirdetést pedig most sem akarja levenni… Anyukám pedig szörnyülködött, hogyan segíthetne nővérünkön, nehogy utcára kerüljön… Nővérünk folyamatosan győzködi, hogy költözzön hozzá, mi viszont aggódunk anyukánkért, és mondtuk neki, hogy maradjon csak itthon, s bátyám kérdezte tőle, fordított helyzetben segítene-e neki nővérünk. Anyukánk értette mire célzott a bátyám, de aggódik a nővérünkért, azt mondta milyen anya lenne, ha hagyná, hogy a gyereke utcára kerüljön…
Ráadásul a vevők is érdeklődnek…
Most hogyan tovább?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!