Testvéreim el akarják adni közös házunkat, én nem akarom, ti mit tennétek a helyemben?
Na, megpróbálom röviden leírni a helyzetet. Szüleim meghaltak, a 4 testvér örökölte a házat.
Sajnos, fiútestvérem nyáron meghalt, és most két testvérem el akarja adni a házat, amiben válásom óta öcsémmel és fiammal élek.
Azzal az indokkal, hogy nem fogom tudni tovább fizetni a rezsit. Pedig pontosan most jutottunk el odáig, hogy fiam is dolgozik már, így valamennyit tud adni a háztartásba.
Eddig, amíg minimálbéren tartottam el fiamat és gyakorlatilag öcsémet is, senki nem foglalkozott azzal, miből fizetem a rezsit.
Most egyszerre megérezték a pénz szagát, és el akarják adni.
Nővérem családjában van egy vállalkozó, aki áron alul megvenné a házat, kb. annyit adna nekem, és másik testvéremnek, amennyiből egy lepukkant házat tudnánk venni.
Természetesen külön-külön, mert egyikünk sem akar a másikkal közös házban lakni.
A házat felújítaná, a haszon pedig az övé, és másik testvéremé lenne.
Ez már ki van előre tervezve, engem csak a végeredményről értesítettek.
Amikor a hagyatéki tárgyalás volt, nővérem önként és dalolva lemondott a részéről.
Így kettőnknek kell húgommal kifizetni a nem kevés illetéket.
Most így, hogy leírom, kezdem átlátni a dolgokat.
Annyi pénzt kapnék esetleg, amennyiből egy egyszobás házat tudnék venni valami panellakásban, fiamat már nem is számítják bele.
Amikor megkérdezte, vele mi lesz, az volt a válasz, kössön életbiztosítást.
Na most, én ebbe csak akkor megyek bele, ha annyi pénzt kapok, amennyiből legalább másfél szobás lakást tudok venni.
Tudom, most nagyon lent vannak az árak.
Nekünk nem sürgős kiköltözni, a többieknek meg egyelőre van lakásuk.
Én addig nem írok alá semmit, amíg nem lesz biztosítva, hogy azon a pénzen, amit kapok, meg is tudom venni a lakásomat.
Tudom, hogy annyi pénzt nem akarnak adni, kevesebbet pedig nem fogadok el.
Ti mit tennétek a helyemben?
Arra is gondolnom kell, hogy fiam nem lesz mindig mellettem.
Már most is a maga útját járja, ami természetes is.
Nos.
1. Áron alul nem kell beleegyezned az eladásba. A piaci ár meghatározásához kérhetsz értékbecslést.
Ami az értékbecslésben szerepel, az lesz a forgalmi érték.
Irreálisan magas, az értékbecslésben szereplő összegnél többet nem kérhetsz, mert ellehetetleníted vele az eladást.
2. Ha szükségük van a tulajdonukra, vehetsz fel hitelt, és kifizetheted őket, de nem akadályozhatod meg az eladást.
"A házat felújítaná, a haszon pedig az övé, és másik testvéremé lenne."
Ha megveszi, felújítja akkor a haszonnak is az övének kell lenni. Ne haragudj meg, de ha te anyagilag nem tudsz hozzájárulni, no meg nem tudod karbantartani anyagi okok miatt a közös tulajdont, aminek következtében értékromlás keletkezik, nem haragudhatsz ilyesmiért.
Értelek téged is, meg a rokonaidat is.
Tehát adott négy testvér (az egyik te vagy).
Az egyik fiútestvéred meghalt. (Nem tiszta, hogy neki van-e örököse. Ha igen, az bonyolítja a helyzetet.)
Maradtatok hárman.
Te és az öcséd (akit mellesleg el is tartasz) laktok a közös tulajdonban.
Ő és a másik testvéred akarják eladni a közös tulajdont.
Te nem akarsz megválni tőle.
Tudnod kell, hogy a közös tulajdon haszonélvezeti joga is megoszlik, tehát te a bennlakásért köteles vagy fizetni a testvérednek a rá eső negyedet. Vagy ha az elhunyt testvérednek van örököse, akkor a rá eső negyedet oda is.
Gondolom, a ház nem új állapotú.
Tudnod kell, hogy a testvéreidnek is joguk van ahhoz, hogy hozzá jussanak az örökségükhöz.
Ezt te sem jogilag, sem pedig erkölcsileg nem kérdőjelezheted meg és nem sérelmezheted.
Annál is inkább, mivel a házzal kapcsolatos összes kiadás, felújítás és egyebek is velük közös teher.
Mire föl költenének, ha nem részesülnek az ingatlan hasznából, vagyis sem pénzt nem kapnak érte, se nem laknak ott.
A helyedben bizony megpróbálnék korrekt módon megegyezni velük: eladni a házat napi áron három felé osztani az árát, és mindenki tegyen azt a pénzével, amit akar és tud.
Ha a sógorod által felajánlott házzal jobban jársz, mint a ház eladásából származó részeddel, akkor a helyedben azt választanám.
Nincs jogod azt mondani, hogy: "megérezték a pénz szagát".
Ez az ő jogos örökségük, és te nem foszthatod meg őket, nem is sérelmezheted, hogy hozzá akarnak jutni.
Ez így sakk-matt:D
1: ők addig nem tudják eladni, amíg te ebbe bele nem egyezel, kell a hozzájárulásod.
2: követelhetnek rajtad lakáshasználati díjat, hiszen benne laksz, ők pedig nem laknak benne.
Egymással szúrtok így ki, és bizony a két testvér kérheti a közös tulajdon megszüntetését a bíróságon, amit meg is fognak tenni. Abba nem vagy köteles viszont belemenni, hogy az ingatlant árun alul értékesítsétek, erre nem kötelezhet senki sem. A bíróság meghatároz egy árat, amiben értékbecslő szakvéleményét fogja kérni, és ha egy ilyen vagy magasabb összegű ajánlat érkezik, akkor köteles leszel azt elfogadni. Mindenképp kikérném egy ingatlanjogász véleményét, mert ez bonyolult úgy és sok mindent kell figyelembe venni.
szerintem a kérdező nem is a jó áron való eladás ellen van. hanem az áron aluli eladás ellen. s való igaz a "vállalkozó" megérezte a pénz szagát s ezért lett hirtelen fontos a nővérnek az amiről eddig - amikor a terheit kellett volna viselnie - lemondott. A bérleti dij persze jogos de csak a hug irányába. vagy a nővér nem mondott le a tulajdonjogról, csak az illetékfizetésről? Szerintem a kifizetett illeték ez esetben fedezi egy darabig a bérleti díjat.
Huzzni kell az időt addig amig jön egy jól fizető vevő, ez a lényeg. Áron aluli eladásnál az is rosszabb ha bérleti dijjat kellene fizetned.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!