Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Testvéreim el akarják adni...

Testvéreim el akarják adni közös házunkat, én nem akarom, ti mit tennétek a helyemben?

Figyelt kérdés

Na, megpróbálom röviden leírni a helyzetet. Szüleim meghaltak, a 4 testvér örökölte a házat.

Sajnos, fiútestvérem nyáron meghalt, és most két testvérem el akarja adni a házat, amiben válásom óta öcsémmel és fiammal élek.

Azzal az indokkal, hogy nem fogom tudni tovább fizetni a rezsit. Pedig pontosan most jutottunk el odáig, hogy fiam is dolgozik már, így valamennyit tud adni a háztartásba.

Eddig, amíg minimálbéren tartottam el fiamat és gyakorlatilag öcsémet is, senki nem foglalkozott azzal, miből fizetem a rezsit.

Most egyszerre megérezték a pénz szagát, és el akarják adni.

Nővérem családjában van egy vállalkozó, aki áron alul megvenné a házat, kb. annyit adna nekem, és másik testvéremnek, amennyiből egy lepukkant házat tudnánk venni.

Természetesen külön-külön, mert egyikünk sem akar a másikkal közös házban lakni.

A házat felújítaná, a haszon pedig az övé, és másik testvéremé lenne.

Ez már ki van előre tervezve, engem csak a végeredményről értesítettek.

Amikor a hagyatéki tárgyalás volt, nővérem önként és dalolva lemondott a részéről.

Így kettőnknek kell húgommal kifizetni a nem kevés illetéket.

Most így, hogy leírom, kezdem átlátni a dolgokat.

Annyi pénzt kapnék esetleg, amennyiből egy egyszobás házat tudnék venni valami panellakásban, fiamat már nem is számítják bele.

Amikor megkérdezte, vele mi lesz, az volt a válasz, kössön életbiztosítást.

Na most, én ebbe csak akkor megyek bele, ha annyi pénzt kapok, amennyiből legalább másfél szobás lakást tudok venni.

Tudom, most nagyon lent vannak az árak.

Nekünk nem sürgős kiköltözni, a többieknek meg egyelőre van lakásuk.

Én addig nem írok alá semmit, amíg nem lesz biztosítva, hogy azon a pénzen, amit kapok, meg is tudom venni a lakásomat.

Tudom, hogy annyi pénzt nem akarnak adni, kevesebbet pedig nem fogadok el.

Ti mit tennétek a helyemben?

Arra is gondolnom kell, hogy fiam nem lesz mindig mellettem.

Már most is a maga útját járja, ami természetes is.

2013. okt. 7. 15:14
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
100%

fordulj egy ingatlan jogászhoz.

pl. egy ingyenes, online: [link]

az többet tud segíteni mint az oldal felhasználói (kétlem, hogy gyakorló szakemberek, jogászok ezen az oldalakon válaszolgatnának.

2013. okt. 7. 15:20
 2/19 anonim ***** válasza:
75%
2013. okt. 7. 15:21
 3/19 anonim ***** válasza:
ez az árun alul eladás nem stimmel. ragaszkodj a rendes árú részedhez. ha rendben megkapod a rád eső részt akkor nincs gond, amúgy meg ebből a családból jobb mielőbb szabadulni.
2013. okt. 7. 15:22
 4/19 anonim ***** válasza:
keress te egy rendes vevőt a házra ( az persze nem fog menni, mert mostanába nagyon nehezen lehet eladni az ingatlanokat, jóformán csak áron alul, ha egy jó vevőre vársz akár évekig is várhatsz
2013. okt. 7. 15:22
 5/19 anonim ***** válasza:
74%

Mivel elővásárlási jogod van, vedd meg te.

Ha nem tudod, akkor meg mondd, hogy te nem akarod eladni a részedet, és kész. Akkor csak a saját részüket adhatják el, de mivel te élsz a házban, te vagy birtokban, így aligha fognak rá vevőt találni. Max. bírósághoz fordulnak a közös tulajdon megszüntetéséért.

A fiadat amúgy nem is kell figyelembe venni, csak a tulajdonostársakat, viszont a meghalt testvérednek is lehet örököse, ő szintén tulajdonos akkor...

2013. okt. 7. 15:26
 6/19 anonim ***** válasza:
92%
mivel a te neveden is van a ház nem adhatja el a te beleegyezésed nélkül. nálunk is úgy van hogy tesómnak a nevén meg az én nevemen is van rész ezért egyikőnk se adhatja el a házat. a másik hogy a saját testvérem feje felől nem is adnám el. ha tudok inkább segítenék neki. elég szomorú hogy ilyenek az emberek mindent maguknak akarnak...
2013. okt. 7. 15:26
 7/19 anonim ***** válasza:
75%

Kicsit minden tiszta.

Az öcséd volt az, aki meghalt?

A nővéred lemondott az örökségről? A szüleid vagy az öcséd utáni részről? Ha semmi tulajdonrésze nincs, akkor csak a húgoddal kell megegyezned, hogy eladjátok-e a házat és a tulajdoni hányad arányában osztjátok el a pénzt. Az, hogy van egy gyereked, nem jelenti azt, hogy többet kellene kapnod, a tulajdoni hányad számít.

Áron aluli eladásba persze sose érdemes belemenni. Az ingatlanárak a padlón vannak, de most valószínűleg emelkedés kezdődik, így csak a vállalkozó járna jól vele.

2013. okt. 7. 15:32
 8/19 anonim ***** válasza:

"Kicsit minden tiszta. "

Helyett: "Nem minden tiszta" :)

9/19 anonim ***** válasza:
62%

Hát lehet, hogy kicsit igazuk van a testvéreknek abban, hogy el akarják adni a házat. Mikor a szülők meghaltak, te, meg öcséd beköltöztetek, megkaptátok az örökséget. De mit kapott a másik 2 testvéred? Te eddig élvezted az örökséget, de most rájött a másik két tesó, hogy ők is szeretnék kikérni a részüket. (én egyébként bele se mennék abba, hogy egyik tesóm beköltözzön a szülői házba, mert tutkerálj, hogy kábé ez lenne a vége. Azt kérném, hogy fizessen ki. Havi törlesztésbe is belemennék. Mi is 4en vagyunk.)

Nagyon csúnya vége is tud lenni egy ilyennek...az az igazság, hogy 10 éven belül biztos nem lesz nagy javulás az ingatlan piac terén Magyarországon szerintem. Egyre olcsóbbak a házak, ma nem éri meg eladni, viszont sokaknak el kell, sokaknak hasonló okokból, mint ahogy nektek. Nem várhatod el tőlük, hogy szépen mosolyogva nézzék, ahogy az örökségükön ülsz. Nekik is valamennire érdekük, hogy jó áron keljen el, mert akkor ők is több pénzt kapnak. Más kérdés, ha egyikőjük ki akarja fizetni a másik kettőt. Ebben az esetben értékbecslőt kell hívni, aki elmondja, hogy mennyit ér a ház, s a jelenlegi piacállás szerint mennyit kaphattok érte. Aztán jön az alkudozás...a veszekedés, a pereskedés...és nem biztos, hogy megéri sem anyagilag, sem azért, mert mégiscsak testvérek vagytok, az ember legalább a családjával próbáljon meg békében maradni.

Van egy árad, ami alatt azt mondod, nem adod, mondj nekik egy jóval magasabb árat, amiből lehet alkudnod, s talán végül megkapod körülbelül, amennyit akarsz.

10/19 A kérdező kommentje:

Hát igen, nagyon jól látjátok.

Amikor szegény öcsém meghalt, éreztem, hogy rá akarják tenni a kezüket a házra.

Nem fogom engedni. Most, amikor egy kicsit talán anyagilag helyrejönnénk. Én nem siettetem az eladást.

Remélem most a télen békén hagynak, aztán tavasszal majd meglátom.

Remélem, a rezsit tudjuk továbbra is fizetni, eddig is összehúztuk magunkat /fiam egyetemre járt/, most már van munkája a szakmájában, ennek nagyon örülök.

Még az is előfordulhat, hogy sikerülne kifizetni őket, és akkor nem kellene eladni a házat.

2013. okt. 7. 15:33
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!