Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Öcsém 4 tantárgyból áll...

Öcsém 4 tantárgyból áll bukásra. Mit tehetnék vele?

Figyelt kérdés

Öcsém 4 tantárgyból áll bukásra. Mit tehetnék vele?

Hiába ajánlom fel a segítségemet, nem érdekli. Anyámék csak mondják neki, semmi változás nincs. Mivel lehetne motiválni? 14 éves lesz.

2023. jan. 17. 17:41
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯
 21/121 anonim ***** válasza:
86%

26 pontos matekérettségim lett, most az Óbudai Egyetem tanulok 4,54-es átlaggal mérnökinformatikusnak.

Kell a szégyen, és a megaláztatás, hogy az ember jobb útra térjen.

2023. jan. 17. 20:14
 22/121 anonim ***** válasza:
87%
Miért kell lenézni, azt aki szakközépbe megy? 😃
2023. jan. 17. 20:24
 23/121 Darius- ***** válasza:
95%
Én tornat tanitok és angolt. Elobbibol van képesitésem is. Nagyon motivalo tényezo a tanar személye is. Van aki azért akar megfelelni, mert szimpatikus vagyok neki. A tobbit masképpen kell motivalni, példaul bevinni a jatékot, ugyanis ebben a korosztalyban a jaték még alapveto cselekmény. A torna orakon ezt konnyu bevinni, az angol orakon mar nehezebb. Ezért a jeggyel motivalok, vagyis aki 10 szora tudja a valaszt az kap maximum jegyet, aki nem az nem kap semmit. Buntetojegyeket nem adok. Még mindig maradnak azok, akiket ez sem motival, veluk masoltatok.
2023. jan. 17. 20:25
 24/121 anonim ***** válasza:
93%

Szerintem nagy eséllyel még 8.-os, mert most lesz 14.

Nem a te dolgod, hogy az öcsédet cs"sztesd és aggódj miatta.

Én annó mindig kitűnő vagy jeles voltam, egészen a gimi végéig, a szüleim nem is nagyon adtak más választási lehetőséget, kikérdeztek, ellenőrizték a házit, odaültettek a konyhába tanulni és nem hagyták, hogy bármilyen pótcselekvésbe kezdjek. Ezt mind már az általános elején, aztán elég volt nekik, hogy vittem a jó jegyeket...

Brutál sokat stresszeltem, megutáltam a tanulást, de szerintem ez a módszer biztos, hogy működik, a cuki "vattacukor" megoldások nem gondolom, hogy nagyon beválnának.

Most csinálom a mestert, nagyon bánom, hogy rengeteg dolgot feláldoztam a tanulás miatt, meg nagyon várom, hogy mikor fog megtérülni... Szerintem egy jó szakmával is el lehet helyezkedni.

2023. jan. 17. 20:32
 25/121 anonim ***** válasza:
5%
#21 Mondjuk egy informatikus szakra nem lennék büszke, de kinek a pap...
2023. jan. 17. 21:12
 26/121 anonim ***** válasza:
58%
Majd ha ő lesz az osztály hülyegyereke, ne félj, ézhez fog kapni és akkor össze is fogja magát kapni. Ha meg nem, megy a gyárba, vagy segédmunkásnak. Nem te jársz pórul.
2023. jan. 17. 21:18
 27/121 anonim ***** válasza:
40%
Azokat kéne lenézni akik lopnak csalnak hazudnak
2023. jan. 17. 21:23
 28/121 anonim ***** válasza:
88%
#25: Nem is kell, hogy az legyél. Nem neked kell megfelelni. Lesznek majd rá, meg a munkájára elegen büszkék. ;-)
2023. jan. 17. 21:42
 29/121 anonim ***** válasza:
3%
#28 Hát, ha a szakmája felső 5%-ában lesz, akkor igen, egyébként a legutolsó bérprogramozó munkáját találja meg, amit 15-20 éven belül kiválta mesterséges intelligencia. Ismerem a szakmát, meg azokat, akik ezt űzik, ne aggódj. Átlag dohánybolti eladó több témában tud értelmes beszélgetést folytatni, mint egy óbudain végzett informatikus.
2023. jan. 17. 21:57
 30/121 anonim ***** válasza:
100%

Ahogy #4 mondja: az okokat kéne felderíteni, és kezelni. Az ember alapvetően úgy születik, hogy ösztönösen szeretne minél többet tanulni, megismerni a világból. Nyilván nem fogja minden magas szinten érdekelni, de alapvetően az ember szeret okosodni. Ha ez látványosan nincs így, akkor ott valami nagyon, de nagyon félrement. Az, hogy most 4 tárgyból bukásra áll, az már csak a "tünet". A probléma valahol jóval mélyebben gyökeredzik, lehet, hogy már évekre visszamenőleg. Ha hatékonyan akarjuk kezelni a problémát, akkor erre kell valahogy rájönni. Ezeket döntő többségében valamilyen családi abúzus, diszfunkcionalitás váltja ki. Sajnos nem kell messze mennem. A mi tágabb értelemben vett családunkban sem mindenki szent, és nagyon feltűnő, hogy ahol az apa egy vadbarom volt, az a fajta, aki nyugatabbra éveket töltött volna a sitten családon belüli erőszakért, az anya meg mindebben partner volt, a három gyereke közül egyik sem érettségizett le, egyikük (nő) egy "aranyásó" lett, másikuk 7.-es korában még nem tudta a saját nevét sem helyesen leírni. Ahol megfelelő a családi háttér, ott ritkák az ilyen problémák. Szóval ha feltételezzük, hogy a kérdező öccse nem egy képességeiben erősen korlátolt személy, akkor valószínűleg valamilyen negatív behatás miatt alakult ez így nála. (Még az sem biztos, hogy most. Lehet, hogy már évekkel ezelőtt elveszítette a fonalat. Ha pedig kimaradt egy év tudásanyaga, akor egyszerűen nincs mire építeni.)

Szóval a feladat adott. A fenyegetőzéssel ideig-óráig lehet eredményt elérni, és persze a legfőbb "eredménye" az lesz, hogy a minimálisan elvártnál semmiképp nem fogja jobban odatenni magát, és azt is csak addig, ameddig kényszerítve van rá. Nem hiszem, hogy ez lenne a cél.

A pozitív motiváció már sokkal jobban hangzik, de tényleg a legfőbb az okok felderítése, és amennyiben lehetséges, azok orvoslása.

Javaslom pszichológus felkeresését ez ügyben, neki azért van esélye felderíteni a problémákat, és annak megoldásában is tud segíteni.

2023. jan. 17. 22:02
❮❮ 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 ... ❯❯

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!