Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Jogom van a féltestvérem...

Jogom van a féltestvérem örökölt lakásához?

Figyelt kérdés
A féltestvéremmel közös apánk van aki a féltestvérem nevére íratta a lakást, de szerintem a lakás felét nekem is öröklnöm kéne hiszen a nagymamánk közös és nem írt végrendeletet. Ezért az apánk és a nagybátyánk nevére került a lakás. Ezután a nagybátyánk nem igényel te és ezért apánké lett aki a bátyámnak adta a lakást mert én már örököltem a másik nagymamától aki a bátyámnak nem vérszerinti rokona. Ezután nem tudom, hogy igényelhetném e a lakás felét.
2021. okt. 17. 15:10
1 2 3 4 5 6
 1/52 anonim ***** válasza:
96%
Röviden nem tarthatsz rá igényt. Édesapád örökölte, aki elajándékozta a féltestvérednek. Tehát neked alapból (csúnyán mondva) ehhez a lakáshoz soha nem volt és nem is lesz közöd.
2021. okt. 17. 15:19
 2/52 anonim ***** válasza:
98%
Sehogy. Nem te örökölted, hanem apukàd. Ő pedig a testvérednek ajándékozta. Így te arra màr nem tarthatsz igényt.
2021. okt. 17. 15:20
 3/52 anonim ***** válasza:
98%
Örökölni csak azt lehet, ami az örökhagyó halálakor az ő tulajdonában van. Ezt életében elajándékozta, tehát már nem tartozik az örökölhető javak közé.
2021. okt. 17. 15:31
 4/52 anonim ***** válasza:
93%
Jogilag semmi közöd ahhoz a lakáshoz. Felejtsd el. Lehet, hogy nem is vélelenül ajándékozta apád a féltestvérednek.
2021. okt. 17. 15:42
 5/52 anonim ***** válasza:
98%
Nincs jogod! Az édesapád nem halt meg, nincs szó örökségről. Annak ajándékoz, akinek akar.
2021. okt. 17. 15:45
 6/52 anonim ***** válasza:
99%

A lakást apád örökölte (a nagybátyád lemondott a javára), ettöl kezdve ö a kizárólagos tulajdonos.

A saját lakásával azt csinál, amit akar, eladhatja, elajándékozhatja, ha eladja, az árát felélheti, neked semmi közöd hozzá.

Másrészt a kérdés alapján apád még él, ezért semmit ne örökölhetett eddig töle senki, a féltestvéred kapott egy ajándékot töle. Ez ettöl kezdve a féltesvéred tulajdona, amihez megint nincs emmi közöd.

7/52 anonim ***** válasza:
95%

Azért nem ilyen egyszerű a dolog. Amennyiben az ajándékozás apukád halálát megelőző 10 éven belül történt, akkor igényt tarthatsz kötelesrészre. A lakás felére semmiképpen sem. Ha több, mint 10 éve lett elajándékozva, akkor semmire nem tarthatsz igényt.

[link]

8/52 anonim ***** válasza:
88%

Nagymamádtól neked nem járt volna, csak az ő gyerekeinek.

Ha apád elajándékozta, utána már nem a tulajdona, így nem is örökölheted.

Gondolom, apukád így tartotta igazságosnak, hogy mindkét gyerekének legyen lakása. Ezt tiszteletben kell tartanod és nincs is jogod vagy lehetőséged megtámadni.

9/52 anonim ***** válasza:
99%
Ja, hogy apád még él? AKkor semmire nem tarthatsz igényt. Mindenki annak ajándékozza a cuccait, akinek akarja.
2021. okt. 17. 15:46
 10/52 anonim ***** válasza:
92%

"Jogom van a féltestvérem örökölt lakásához?"

NINCS!

Egyébként apukád él még? Mert nekem az jött le a kérdésböl. A testvéred nem örökölte, hanem kapta, örökségröl szó sincs ilyen esetben.

2021. okt. 17. 15:47
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!