Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Mit csináljak, ha az őrületbe...

Mit csináljak, ha az őrületbe kerget a családom?

Figyelt kérdés
3 testvérem van, egyikük édestestvérem, ketten pedig a féltesóim. Az édestestvéremmel nincs is semmi gond, mert csak 2 év van köztünk (ő 16, én 18) , mindketten éljük a saját életünk. A féltesóim közül az egyikük 9, a másik 4 éves, teljesen megőrjítenek. Nem hagynak békén, tanulni is sokkal nehezebb tőlük, csak akkor tudok neki állni, ha már alszanak. Az a legrosszabb, hogy anyukám se veszi észre, mindig mindenre engem kér meg. Én vigyázzak rájuk, én vigyem őket ide-oda, ezt persze valamilyen szinten megértem, mert jól jön a segítség, amikor más dolga van, vagy éppen dolgozik, de ez már sok nekem. A barátaimat se tudom sose áthívni, ha a kicsik itthon vannak, mert tényleg idegölő ami itt megy, nem akarom rosszat gondoljanak rólam vagy bármi. A barátom azonban már eléggé benne van, ő sokat segít nekem, de már neki is “szúrja a csőrét”, hogy mindig én vigyázok a kicsikre. Többször is volt már, hogy amikor a barátomnál voltam, anyukám felhívott, hogy holnap reggel nekem kell átvinnem a legkisebb tesómat a mamájához… ez 7 órai keléssel lett volna kivitelezhető, hogy hazaérjek és el tudjam vinni, nem akartam korán kelni, úgy hogy aznap este hazamentem a barátomtól. Rossz volt nagyon, ugyanis más programot szerveztünk volna. Ha szólna előre, hogy nekem kell majd vinnem, és nem ilyen spontán lenne, akkor úgy tervezném a programjaimat, hogy a “bébiszitterkedés” és egyebek is beleférjenek. Nagyon sokszor van ez, a 16 éves tesóm szinte minden alól kihúzza magát, nem kell semmit csinálnia, mondván, hogy “úgyis állandóan szekálják egymást”…. ma is itthon maradtam betegen, de nem tudtam kipihenni, mert az egyik kistesóm is itthon maradt és nekem kellett vigyáznom rá egész nap. Nekem ehhez tényleg nincs energiám, úgy érzem magam, mintha már most anyuka lennék. Szerintetek mit csináljak, hogy beszéljek erről anyával? Egyszer már próbáltam, de nem igazán hatott. Köszi a válaszokat :)

2021. szept. 21. 16:02
 1/3 anonim ***** válasza:
86%

Egyszerűen nemet mondasz.

Ha meg hazarendel a barátodtól "bébiszittelni", akkor az e két verzió van, hogy

1: nem veszed fel a telefont (esetleg ki is kapcsolod)

2: Konkrétan megmondod hogy "nem, mert most indulunk színházba, szia" -és ráteszed a telefont, majd ekkor kapcsolod ki.

2021. szept. 21. 16:12
 2/3 anonim ***** válasza:
87%

1.Mondj nemet határozottan.

2.Ha tudsz, költözz a barátodhoz, vagy akár hosszabb időket tölts nála. Így van, ne vedd fel a telefont. Ha aggódik, akkor nyomd ki, utána írj neki egy smst, hogy nem tudod felvenni, de jól vagy.

3. Mondd meg anyukádnak, hogy ha így folytatja, rád erőlteti a kicsiket, meg fog romlani velük a kapcsolatod, sőt a családdal is. Esetleg saját gyereket sem akarsz majd emiatt, és ő lesz az oka.

4. Mutasd meg neki ezt a bejegyzést és a válaszokat.

5. Legyél annyira szigorú a kicsikkel, hogy ne akarják, hogy te vigyázz rájuk. Emelt hang, feladatok, büntik, követelmények,s.ggrecsapás, stb.,majd nem fognak olyan gyakran megkérni.

6. Ha az 5. pont nem menne, akkor a vigyázást csináld hanyagul, persze a biztonságukra vigyázz, de késsetek el az oviból, suliból, későn menj értük, ha otthon vagytok, hagyd, hogy kupit csináljanak, maszatoljanak, morzsázzanak, ne takarítás utánuk, ne szórakoztasd őket, hadd tévézzenek, tabletezzenek, közben hadd egyenek chipset, csokit. Anyukád nem fogja annyit rád bízni őket, meglásd.

2021. szept. 21. 19:04
 3/3 anonim ***** válasza:
100%
Megmondod, hogy ami sok az sok, nem kell veszekedni hanem szépen normálisna elmagyarázni hogy ez így nem jó.
2021. szept. 21. 22:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!