Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Mit csináljak, ha már elegem...

Mit csináljak, ha már elegem van a testvéremből?

Figyelt kérdés

Van egy 16 évvel idősebb testvérem, aki már évek óta külön él, dolgozik, komoly párkapcsolata van, építkeznek stb., de ennek ellenére minden héten hazajár és állandóan velem van elfoglalva. Mindenbe beleszól és kritizál, leszól, kioktat, okoskodik, számon kér, vallat. Gyakran a szüleim fejét is telebeszéli mindenféle hülyeséggel és ők (mondjuk inkább anyukám) sokszor hallgatnak is rá. Neki mindig mindenről tudnia kell, neki mindig mindenről van véleménye és természetesen az az egyetlen helyes meglátás, mert ő mindent tud, mindenhez ért, mindig jó döntést hoz, ő okos, ő ügyes, ő szorgalmas, ő szép, ő tökéletes. Ebben nőttem fel, hogy ő a világ közepe és ezt már megszoktam, elfogadtam, nem érdekel. Viszont abból már elegem van, hogy folyamatosan engem csesztet. Hétvégén szokott hazajönni és akkor egész nap ez megy, illetve sokszor a neten is írogat nekem. Nem tudok már mit kezdeni vele, mert hiába beszélek vele, kb. mint halottnak a csók (akkor én vagyok a hülye idióta pisis kislány, aki semmit nem tud, mit képzelek magamról, meg kellett volna nevelnie a szüleimnek, rám férne egy pofon stb.). Ha úgy csinálok mintha meg sem hallanám vagy nem válaszolok, akkor sem hagy békén és folytatja, majd megy anyámhoz. Ezen kívül nem tudom mit tudnék még vele kezdeni, mert én még itthon élek és nem tudok elköltözni, ő nyilván akkor jön amikor akar, a szüleim pedig nyilván örülnek neki és tényleg a neten keresztül is ezt csinálja. A szüleim is tudnak róla, látják, hallják stb., de elintézik annyival, hogy "ne veszekedjetek" vagy "jól van, biztos csak segíteni akar" és "jó szándékkal mondja". Én viszont néha már azt érzem megőrülök tőle. Van valami ötletetek, hogy mit tudok vele csinálni?

22/L

2021. márc. 27. 17:12
1 2 3 4 5
 21/43 anonim ***** válasza:
93%

"

Írtam, hogy kb. esélyem sincsen "nyerni". Nem vagyok néma nyuszi, de már sokszor inkább tényleg nem szólok semmit és hagyom. "

Hát így az életben le nem száll rólad. Kerek perec mond vagy írd meg neki ezt:

Nem vagy se az anyám se az apám. Felnőtt ember vagyok és élem a magam életét ahogy te is. Ha nem szólsz a dolgaimba, tarthatjuk a kapcsolatot. Ha beleszolsz, minden nemű kapcsolatot azonnal megszakítok veled. Vagy vagy annyira intelligens, hogy ez felfogd, vag nem. Rajtad áll.

Kb ennyi. Ha meg a szüleid fejét is telebeszéli, nekik is nyugodtan add le a fenti szöveget. Felnőtt ember vagy, hát peóbáld ehhez is tartani magad, és nem lesz gond.

2021. márc. 27. 19:00
 22/43 A kérdező kommentje:

Nem kifogásokat keresek, csak amiket eddig próbáltam azok nem igazán működtek. Ezért tettem fel a kérdést, hátha van valakinek hasonló tapasztalata és tud adni valami tanácsot, ami neki is bevált. Nem arra van szükségem, hogy bárki sajnáljon, őt szidja vagy elmondja, hogy ez nem normális, mérgező stb. Természetesen ettől függetlenül minden választ köszönök.

A párja szerintem nem tud erről, hogy velem milyen. Sosem hozza magával vagy legalábbis nagyon ritkán, egy-egy ünnep alkalmával. Kb. évi 2 alkalommal jön hozzánk. Olyankor visszafogottabban viselkedik, inkább “csak” megjegyzéseket szúr oda, kinevet, okoskodik stb., de nem kiabál és hasonlók. Amúgy abból a pár alkalomból láttam, hogy a párjának is dirigál pl. mit egyen/igyon, mennyit egyen/igyon, kihez menjen oda beszélgetni, mit mondjon, mit vegyen fel és hasonlók, a szájába adja a mondatokat és ő engedelmeskedik is neki, csinálja, amit mond.

Ő egy gazdasági szakot végzett, tehát közgazdász. Nem volt konkrét terült/szak, kb. mindent ajánlott már, csak éppen ne az legyen, amit én szeretnék.

2021. márc. 27. 19:08
 23/43 A kérdező kommentje:
Ezen már rég túl vagyunk... ha nem is pontosan ugyanezekkel a szavakkal, de ezt kb. így elmondtam neki. Semmit nem ért.
2021. márc. 27. 19:09
 24/43 anonim ***** válasza:
70%
A felmenőimre "tekintettel" (tiszteljük az öregegeket, meg ilyen marhaságok) évtizedekig ugyanúgy féltem meg megadóan viselkedtem, mint a kérdező. Aztán egyszer csak elkezdtem borzalmasan berágva üvölteni azzal, aki bántani akart. Bevált. A kérdező is várhat vagy 30 évig, pedig megvan, mi lenne a megoldás.
2021. márc. 27. 19:17
 25/43 anonim ***** válasza:
45%
Ja, és nem elcsukló hangon sipítottam, mint a megsebzett őzike, hanem mint a támadó medve, ordítva.
2021. márc. 27. 19:18
 26/43 anonim ***** válasza:
98%
Figyelmedbe ajánlom, hogy az erőszakos ember csak az erőszakot tiszteli. Korántsem akarlak fizikai erőszakra ösztönözni, csak illusztrációként hívom fel a figyelmedet rá, hogy itt, a Gyk.-n is mindenütt azt olvasni, hogy a testileg bántalmazó apa akkor hagyott fel ezzel, mikor e megnőtt fia egy akkorát lekevert neki,hogy elszédült. Ezt metaforikusan értve, amíg nála gyengébbet játszol, nem hagy fel a verbális bántalmazásoddal a rohadék tesód sem.
2021. márc. 27. 19:21
 27/43 anonim ***** válasza:
92%
De van esélyed nyerni. Vedd fel a póker arcod és tiltsd le. Ha megy hétvégén, akkor nézz rá hal-szemekkel, mikor épp kioktat, majd egy szó nélkül hagyd ott. Anyukáddal pedig beszélj őszintén, hogy fogja fel agyilag, neked ez hatalmas teher. Ennyire hülye csak nem lehet, hogy ezt nem képes megérteni.
2021. márc. 27. 22:20
 28/43 anonim ***** válasza:
Azért nem ért semmit a módszer, mert nem voltál kitartó, hanem simán megpuhított. Konzekvensnek kell maradni, ennyi.
2021. márc. 27. 22:52
 29/43 anonim ***** válasza:
37%

Én keresnék valami elfoglaltságot arra a napra, amikor "ellátogat". A legjobb talán a tanulás (ha tanulsz még), vagy ha vannak barátaid, szervezhetsz velük közös programot. Én introvertált vagyok, nincsennek barátaim, de ha a szobába való bevonulás nem megy, mert esetleg "ott terem", én elmennék egyedül kirándulni. Akár másik városba, ha van rá lehetőség, ha nincs, kerékpározz ki valahova a szabadba a tanulnivalóddal, vagy csak egyszerűen olvasnivalóval és kajával.

Ha neten zaklat, akkor meg egyszerűen ignoráld. Az ilyen típusú embernek én az üzenet értesítést is kikapcsolnám, hogy ne "csipogjon" állandóan a telefonom.

2021. márc. 28. 03:09
 30/43 anonim ***** válasza:
97%
Csináld azt vele amit ő veled, kérdőjelezd meg minden döntését, mindenbe avatkoz bele, mond el hogy mit kellett volna másképp csinálnia, szóld le a cuccait és ha el kezd nyavajogni akkor mond meg hogy te csak jót akarsz neki, nem tudod miért ilyen gonosz veled, ne legyen hisztis.
2021. márc. 28. 11:09
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!