Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Mit csináljak, ha már elegem...

Mit csináljak, ha már elegem van a testvéremből?

Figyelt kérdés

Van egy 16 évvel idősebb testvérem, aki már évek óta külön él, dolgozik, komoly párkapcsolata van, építkeznek stb., de ennek ellenére minden héten hazajár és állandóan velem van elfoglalva. Mindenbe beleszól és kritizál, leszól, kioktat, okoskodik, számon kér, vallat. Gyakran a szüleim fejét is telebeszéli mindenféle hülyeséggel és ők (mondjuk inkább anyukám) sokszor hallgatnak is rá. Neki mindig mindenről tudnia kell, neki mindig mindenről van véleménye és természetesen az az egyetlen helyes meglátás, mert ő mindent tud, mindenhez ért, mindig jó döntést hoz, ő okos, ő ügyes, ő szorgalmas, ő szép, ő tökéletes. Ebben nőttem fel, hogy ő a világ közepe és ezt már megszoktam, elfogadtam, nem érdekel. Viszont abból már elegem van, hogy folyamatosan engem csesztet. Hétvégén szokott hazajönni és akkor egész nap ez megy, illetve sokszor a neten is írogat nekem. Nem tudok már mit kezdeni vele, mert hiába beszélek vele, kb. mint halottnak a csók (akkor én vagyok a hülye idióta pisis kislány, aki semmit nem tud, mit képzelek magamról, meg kellett volna nevelnie a szüleimnek, rám férne egy pofon stb.). Ha úgy csinálok mintha meg sem hallanám vagy nem válaszolok, akkor sem hagy békén és folytatja, majd megy anyámhoz. Ezen kívül nem tudom mit tudnék még vele kezdeni, mert én még itthon élek és nem tudok elköltözni, ő nyilván akkor jön amikor akar, a szüleim pedig nyilván örülnek neki és tényleg a neten keresztül is ezt csinálja. A szüleim is tudnak róla, látják, hallják stb., de elintézik annyival, hogy "ne veszekedjetek" vagy "jól van, biztos csak segíteni akar" és "jó szándékkal mondja". Én viszont néha már azt érzem megőrülök tőle. Van valami ötletetek, hogy mit tudok vele csinálni?

22/L

2021. márc. 27. 17:12
1 2 3 4 5
 1/43 A kérdező kommentje:
Így is elég hosszú a kérdés, így nem akartam még húzni, de gondolom úgyis kértek konkrét példát: Ha veszek egy pólót, akkor be kell számolnom róla, hogy hol vettem, mennyiért vettem, miért vettem, hova akarom felvenni és természetesen mindig hülyeségnek tartja az egészet, pénzszórás, csúnya, hülyeség, minek az. Mikor a továbbtanulás előtt álltam mást sem hallgattam, hogy szerinte mit kellene tanulnom, mi nem menne, ő mit tanult, hol kellene tanulnom, miért, a szüleim hová engedjenek el, éhen fogok dögleni, önállótlan vagyok, drogos leszek, az én terveim baromságok. Mondhattam volna azt is, hogy milyen a hajam, mit tanulok, kikkel barátkozom, hol voltam, hová szeretnék menni stb., bármit, mert mindennel ezt csinálja.
2021. márc. 27. 17:16
 2/43 anonim ***** válasza:
95%
És miért hallgatod végig? Komolyan. Csak azt lehet zaklatni, aki hagyja. Ha elkezdi, akkor "jajj bocs nem érek rá, tanulok/sorozatot nézek", bemész a szobádba, fejhallgató fel, és csá. Nincs egyetlen ismerősöd sem, akihez beugorhatnél hétvégére, akár nagyszülők, haverok?
2021. márc. 27. 17:22
 3/43 anonim ***** válasza:
99%
Azért meri csinálni, mert tudja, hogy nem konfrontálódsz vele. 22 éves vagy, nem 12. Az a baj, hogy nem is reagálsz, néma, védtelen nyuszit játszol. Ezzel neki megadod "az erősebb" kielégülését. Védd meg magad, ha teli torokból üvöltesz vele, mikor ezt teszi, és minden alkalommal leordítod, mivel nincs hozzászokva az ellenálláshoz, meg fog hátrálni. Meg is ijed majd. Nekem sokkal idősebb közeli rokonom csinálta ezt, összvissz kétszer kellett teli torokból ordítva elküldenem a halál fszára, és többé nem mert rám támadni. Az a probléma, hogy te FÉLSZ a tesódtól, félsz a szülőktől, félsz a konfrontációtól - és ezáltal zsákmányállatként viselkedsz.
2021. márc. 27. 17:26
 4/43 A kérdező kommentje:
Hogy ne hallgassam végig? Ha pl. ír nekem és nem nézem meg vagy nem válaszolok neki, akkor ír anyámnak, hogy mi van velem, miért nem nézem meg, szóljon nekem azonnal, válaszoljak. Ha pl. közlöm vele, hogy én erre most nem vagyok kíváncsi, nem érek rá, nem akarok ezzel foglalkozni, dolgom van stb., akkor is én leszek a rossz és folytatja azzal, amit a kérdésben is írtam, hogy "én vagyok a hülye idióta pisis kislány, aki semmit nem tud, mit képzelek magamról... Egy-egy alkalommal át tudnék menni valakihez, de nem szeretnék másoknál zavarni sem és igazából ott élek, az az otthonom, nem véletlenül vagyok otthon. Általában vasárnap szokott jönni, szerintem az a legtöbb családnál amolyan "pihenős nap" vagy éppen készülnek a következő hétre és egyébként én is sokszor tanulok, régebben ugye készültem vissza a koliba stb. Ebből is volt konfliktus, mert meg mertem jegyezni, hogy akkor már esetleg jöhetne egy másik napon pl. szombaton vagy péntek délután, mert vasárnap én már készülődöm, pakolok, tanulok stb. és nem érek rá, de nyilván itt is én voltam az idióta, aki mit képzel magáról.
2021. márc. 27. 17:29
 5/43 anonim ***** válasza:
56%
Gyáva vagy.
2021. márc. 27. 17:31
 6/43 anonim ***** válasza:
98%

"akkor is én leszek a rossz és folytatja azzal, amit a kérdésben is írtam, hogy "én vagyok a hülye idióta pisis kislány, aki semmit nem tud, mit képzelek magamról.."

És kit érdekel? Akkor se beszélj vele. Kést fognak a torkodhoz?

2021. márc. 27. 17:32
 7/43 A kérdező kommentje:
Írtam, hogy kb. esélyem sincsen "nyerni". Nem vagyok néma nyuszi, de már sokszor inkább tényleg nem szólok semmit és hagyom. Ha konfrontálódok vele, akkor ugyanúgy ordít velem, elmond minden hülyének, kb. meg sem hallja és el sem jut az agyáig, amit mondok. Egyszerűen nem tudok rá hatni. Olyan is volt már, hogy sírva hazament, hogy ő ezt nem bírja, mit képzelek magamról, én hogy viselkedhetek így vele, ő mindig csak azon van, hogy nekem segítsen és nekem jobb legyen... ez még jó volt abból a szempontból, hogy legalább hazament. Viszont akkor a szüleim szemében is én voltam a rossz, mert elüldöztem és szegény csak nekem akar jót, kérjek tőle bocsánatot. Aztán utána ugyanúgy folytatta, mintha mi sem történt volna.
2021. márc. 27. 17:32
 8/43 A kérdező kommentje:
Nem fognak kést a torkomhoz, de most szerinted hogyan szakítsam meg a kapcsolatot valakivel, aki minden héten legalább egy napot az otthonomban tartózkodik és ráadásul ilyen erőszakos?
2021. márc. 27. 17:33
 9/43 anonim ***** válasza:
100%

"akkor ugyanúgy ordít velem, elmond minden hülyének"

Nézd közben mellette a falat, mikor beszél hozzád. Majd mikor befejezte, megkérdezed "Befejezted?". Ha újra kezdi, megint nézed mellette a falat. Egyszer se szólalj meg, csak nézegesd a körmöd. Ha megint van egy kis szünete, újra megkérdezed "Most már akkor vége? Mert dolgom van".. És ezt így folytatod tovább míg el nem takarodik. Anáydékkal ugyanezt megcsinálhatod.

2021. márc. 27. 17:36
 10/43 anonim ***** válasza:
90%
Mérgező ember. Olvass utána. Vannak kül.technikák, amiket lehet használni ellenük, pl.szürke kő technika. Próbáld ki. A másik, hogy ne adj neki infót, azaz bármilyen konkrét dolgot kérdezz, ne válaszolj, hanem kérdezz vissza. Mindig kérdezz! Valamilyen szinten a szüleidet is zárd ki az infókból, mert a mérgező emberek ezekből táplálkoznak. Addig kell kihúznod, amíg el nem költözöl, utána már könnyebb lesz elkerülni.
2021. márc. 27. 17:44
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!