Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Mit tegyek, ha folyton verseny...

Mit tegyek, ha folyton versenyeztetnek minket a testvéremmel?

Figyelt kérdés
Egy év van közöttünk, én vagyok az idősebb. Nagyon különbözőek vagyunk az elejétől kezdve, pszichés, illetve fizikai alkatra is. A húgom alacsony, feltűnően szép, sportos, olyan “vállalkozó” típus; bulizós, extrovertált, stb. Én magasabb vagyok, kevésbé sportos, az arcom nem olyan szép, mint az övé, ehhez alapból is visszahúzódó természetű vagyok. A család folyton versenyeztett/illetve versenyeztet minket. A húgom versenysportolt, én ellenben jól tanultam. Mindig “ellenfeszítettek” egymásnak, összehasonlítgattak minket. Főleg engem egrecéroztattak ezzel, mivel a mi családunkban nem érték a tanulás. A tágabb családi kör is folyton rátesz; csak a húgomról érdeklődnek vendégségben, vele beszélgetnek, engem senki nem hallgat meg, vagy a szavamba vág. Így nem is nagyon járok már ilyen eseményekre emiatt. Korábban a versenyeztetés miatt nem volt jó a kapcsolatom a testvéremmel, most olyan távolságtartó. Nem vagyunk sem ellenséges, sem bizalmas viszonyban sem. Tinikorunkban a kortárs környezet is rátett egy lapáttal; állandóan azt kérdezgették idegenek, hogy “Más az apukátok?”, “Milyen érzés, hogy egy sztár a húgod?”, ilyesmik. A húgomtól gúnyosan kérdezgették, hogy “Ő a tesód?😂”... Már 20 éves leszek, tudom, hogy tovább kéne lépnem ezeken, de nem tudok. A közös ismerősöket pont emiatt leépítettem, nem vagyok fenn közösségi oldalakon sem, az ország másik végébe jelentkeztem egyetemre, ahol nem ismernek és végre nem zaklathatnak ilyenekkel. Egyszerűen, amikor találkozom a húgommal, nagyon rossz kedvem lesz és kijön rajtam a kisebbségi komplexusom. Nem akarok haragudni rá, mert tudom, hogy ez nem az ő hibája. Hogyan tudnám kezelni a rossz érzéseimet?

2021. jan. 6. 12:06
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
93%

"veszekszem a családommal, hogy miért nem akarok a tágabb rokonsághoz vendégségbe menni"

Nyugodtan mondd meg a valós indokot, amit a nyitókérdésben is leírtál:

"A tágabb családi kör is folyton rátesz; csak a húgomról érdeklődnek vendégségben, vele beszélgetnek, engem senki nem hallgat meg, vagy a szavamba vág."

Sőt, én abból se csinálnék titkot, hogy azért mentem el, és azért járok haza ritkán, mert ők is csak a húgom teljesítményét ismerik el. Nem kell ezt vádlóan vagy sértődötten mondani, inkább csak mint pofonegyszerű tényt: az ember oda szeret menni, ahol jóindulatúan bánnak vele, és oda nem szeret, ahol nem így bánnak vele.

2021. jan. 6. 14:22
 12/19 anonim ***** válasza:
5%
Jelentkezz wc-pucoló munkakörbe, vedd föl magad a baráti körükbe, és ragyogj!
2021. jan. 6. 20:14
 13/19 anonim ***** válasza:
100%
Biztosan nehéz,de az idő és a távolság megoldja ezeket a dolgokat.Te is elkezdesz majd más dolgokkal foglalkozni mert kialakítod a saját életed,megismersz másokat.Milyen gyakran jársz haza?
2021. jan. 7. 08:09
 14/19 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon hasznos volt számomra a kérdésed, nekem is az egyik gyerekem sportoló, a másik pedig matematika-szakos, nem győzöm hangsúlyozni a férjemnek, hogy mindegyik egyformán értékes, csak mindegyik másban jó.

A szüleid rontották el a rokonok hozzáállását is. Én úgy voltam vele mindig, hogy ha az egyik gyerekemet dicsérték a sport miatt, mindig kiemeltem, hogy a másik milyen matek versenyen vett részt, vagy éppen mennyire jól főz (mind2 fiú).

Próbálj erről nyíltan beszélni a szüleiddel!

2021. jan. 7. 15:19
 15/19 anonim ***** válasza:
66%

A felnőtt életben már semennyire nem számít hogy általánosban ki mit csinált. Sőt visszanézve még a tini éveimre is oilyan mintha nem is én lettem volna, olyan sokat változtam én is és az érdeklődésem is. Nem számít már hogy pl a hugod mit sportolt, kb 25 éves korotokra annyira megváltozik majd az életetek hogy erre már jobb esetben nem is foglalkozik az ember.

Lehet hogy a hugod erről semmit sem tud, mert nem vette észre, vagy azt hitte hogy féltékeny vagy. Lassan azért ezt szóba kellene hoznod mert ő az egyetlen testvéred, és most még ezt nem érzed de lesz idő amikor nagyon hiányozni fog egy testvér. Ha azután is a távolságot akarja tartani akkor legalább tudod hogy te megpróbáltad.

A szüleiddel is beszélhetsz, ott viszont más a helyzet mert ők teremtették ezt a helyzetet. Ha eddig megfelelt nekik így akkor nem biztos hogy változtatni fognak a gondolkodásukon, de soha sem tudni. Ha nem akkor is csináld úgy ahogy neked jó. Csak vigyázz nehogy úgy jöjjön le az egész hogy betegesen féltékeny vagy. Szóval emeld ki higy szereted a tesódat, de te nem ő vagy, stb. Ha meg egy ismerős megkérdezni mi van a tesóddal megmondod hogy nem tudod mert ritkán beszéltek.

2021. jan. 7. 15:58
 16/19 anonim ***** válasza:
100%

Nincs veled semmi baj, a családoddal annál inkább. Az egy dolog, hogy elég kificamodott az értékrendjük (nem attól lesz valaki szeretetre érdemes, hogy extravertált, bulikirály, sportoló, és munka nélkül szerez sok pénzt) - a másik dolog, hogy ha van két testvér, akik a szülők értékrendje szerint "másképp állnak", akkor SEM szabad őket összemérni. Sokkal inkább szeretni, és tisztelni kell bennük a jót, mert az is van mindenkiben.

Tudom, hogy nehéz ez neked, mert amiben az ember felnőtt, tudat alatt azt tartja természetesnek, ezért vannak önértékelési problémáid. Viszont egy 21. századi tudás alapú társadalomban hidd el, hogy a tanulmányi eredményeid többet fognak lendíteni rajtad, mint a húgodon a versenytánc meg a sport tagozatos múlt. Az eredményekért keményen dolgozni, megküzdeni (ügyeskedés helyett) pedig nem szégyen, és vállalkozónak sem kell lennie mindenkinek. Ha nem vagy egy Usain Bolt, akkor a sport szerepe nem több, és nem kevesebb, mint az egészség megőrzése. Nincs veled semmi baj. Barátkozz olyanokkal, akik értékesnek, és szerethetőnek látnak, mert az is vagy. Ha nem jutsz egyről a kettőre, akkor pedig nyugodtan kérd egy normális pszichológus segítségét, nem szégyen.

2021. jan. 7. 19:08
 17/19 anonim ***** válasza:
26%
Én ezt úgy oldottam meg, hogy egy atlétikai versenyen (futás) elsőként értem a célba, de nem léptem át a vonalat.. leültem. :-) többet nem volt ilyen gond.. végig nézte. Már majdnem büszke volt, ahogy szokott.. :-)
2021. jan. 8. 17:28
 18/19 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat és a bíztató üzeneteket!

Az kisgyermekes anyukáé különösen szíven ütött - jó értelemben. Talán ez az egy jó van ebben a sztoriban, hogy (elrettentő) például szolgálhat másoknak. :)

2021. jan. 9. 20:38
 19/19 anonim ***** válasza:
100%
Én anyádéknak kinyomtatnám ezt a kérdést, válaszokkal együtt és lefűzném egy mappába. Ha majd 10-20 év múlva kérdezgetik, miért rühellitek egymást, akkor ezt szépen odaadod nekik olvasnivalónak és hozzá teszed: "emiatt".
2021. jan. 10. 13:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!