Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Mit tegyek, ha folyton verseny...

Mit tegyek, ha folyton versenyeztetnek minket a testvéremmel?

Figyelt kérdés
Egy év van közöttünk, én vagyok az idősebb. Nagyon különbözőek vagyunk az elejétől kezdve, pszichés, illetve fizikai alkatra is. A húgom alacsony, feltűnően szép, sportos, olyan “vállalkozó” típus; bulizós, extrovertált, stb. Én magasabb vagyok, kevésbé sportos, az arcom nem olyan szép, mint az övé, ehhez alapból is visszahúzódó természetű vagyok. A család folyton versenyeztett/illetve versenyeztet minket. A húgom versenysportolt, én ellenben jól tanultam. Mindig “ellenfeszítettek” egymásnak, összehasonlítgattak minket. Főleg engem egrecéroztattak ezzel, mivel a mi családunkban nem érték a tanulás. A tágabb családi kör is folyton rátesz; csak a húgomról érdeklődnek vendégségben, vele beszélgetnek, engem senki nem hallgat meg, vagy a szavamba vág. Így nem is nagyon járok már ilyen eseményekre emiatt. Korábban a versenyeztetés miatt nem volt jó a kapcsolatom a testvéremmel, most olyan távolságtartó. Nem vagyunk sem ellenséges, sem bizalmas viszonyban sem. Tinikorunkban a kortárs környezet is rátett egy lapáttal; állandóan azt kérdezgették idegenek, hogy “Más az apukátok?”, “Milyen érzés, hogy egy sztár a húgod?”, ilyesmik. A húgomtól gúnyosan kérdezgették, hogy “Ő a tesód?😂”... Már 20 éves leszek, tudom, hogy tovább kéne lépnem ezeken, de nem tudok. A közös ismerősöket pont emiatt leépítettem, nem vagyok fenn közösségi oldalakon sem, az ország másik végébe jelentkeztem egyetemre, ahol nem ismernek és végre nem zaklathatnak ilyenekkel. Egyszerűen, amikor találkozom a húgommal, nagyon rossz kedvem lesz és kijön rajtam a kisebbségi komplexusom. Nem akarok haragudni rá, mert tudom, hogy ez nem az ő hibája. Hogyan tudnám kezelni a rossz érzéseimet?

2021. jan. 6. 12:06
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
68%
Hugi mit versenysportolt, és mit ért el benne?
2021. jan. 6. 12:10
 2/19 anonim ***** válasza:
100%
Csak addig kell ezeket lenyelni míg el nem költözöl. Jól tetted, hogy messzire mentél egyetemre és hogy közösségi oldalakon nem vagy fent. Önálló leszel, velük pedig soha nem kell foglalkoznod. Ha pedig te is tudod magadról, hogy jó vagy valamiben akkor eleve nem kelt majd rossz érzést benned a "nagy sztár" hugica.
2021. jan. 6. 12:13
 3/19 A kérdező kommentje:

#1-es:

Sport tagozatos osztályba járt, így már emiatt is “lepipált” a családom szerint. Emellett versenytáncolt több évig, voltak Európa bajnokságon is a csoportjával.

2021. jan. 6. 12:25
 4/19 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat!
2021. jan. 6. 12:25
 5/19 anonim ***** válasza:
79%

Ja, versenytánc? Azt hittem komoly sport...

Totál betegek a szüleid azt tudod ugye?

Teljesen okés vagy, csak nem normális, ahogy bántak velek.

2021. jan. 6. 12:38
 6/19 anonim ***** válasza:
69%

Versenytánc XDDDD imádom az ilyen sportokat. Kutya nem foglalkozik vele, és akkor verik a nyálukat, hogy ő milyen jó. Miért nem lett mondjuk kosárlabdázó? Első osztályú irányító lehetett volna belőle 160 centisen is.

JA HOGY AZ VALÓDI SPORT, ÉS SOK MUNKÁT KELL BELEFEKTETNI? :O

2021. jan. 6. 12:42
 7/19 anonim ***** válasza:
95%

Néhány év múlva eltűnik a különbség, vagy éppen visszájára fordul.

Ő meg fog élni a sportolásból (pl. kézilabdázik egy NBI-es csapatban)?

Meg fog élni a versenytáncolásból?

Ha te jól tanulsz, elvégzel egy normális szakot, akkor abban fogsz dolgozni, és boldogulsz.

Reméljük ő is boldogulni fog, de hogy az eddigi sikereitől ez teljesen független lesz, az biztos. Ha pedig pont a tanulás gyengén ment neki, akkor lehet, hogy ő fog nehezen boldogulni.

Szüleitek és rokonaitok mindenesetre nagyon utálatosak! A testvérek közötti ellenségeskedésnek (nálatok csak eltávolodásnak) pont azzal lehet megágyazni, ha mindig összehasonlítják, versenyeztetik a két gyereket.

2021. jan. 6. 12:45
 8/19 anonim ***** válasza:
100%
Már nem kell kibírnod, elmész egyetemre jó messzire:D Lehet hogy a húgod van most előnyben, de 10 év múlva meg valószínű te leszel:D
2021. jan. 6. 13:19
 9/19 A kérdező kommentje:

A sportos kommentekre:

10-13 éves korában járt ilyen modern táncra. Azóta nem is sportol, csak iskolai testnevelése volt. Általános iskolában volt előtte több testnevelés órája.

Nem őt akarom lehordani mindenesetre, mert nem gondolom, hogy ő tehetne róla. Csupán a családunknak nem számított értéknek az, hogy nekem lett nyelvvizsgám, jól tanultam és a többi. Itt az számít, ha leteszed a jogsit és minél kevesebb munkával szerzel pénzt. (Vállalkozó család.)

2021. jan. 6. 13:52
 10/19 A kérdező kommentje:
Igazából az a problémám, hogy amikor nem vagyok itthon, mert mondjuk a kollégiumban élek szorgalmi időszakban, akkor el is hiszem valamennyire, hogy a magam jogán értékes ember lehetek; hogy jól tanulok, hogy saját magam miatt barátkoznak velem, nem amiatt, hogy elkérjék a húgom számát, meg a többi. De amint hazakényszerülök jönni (ünnepek + most a Covid miatt ugye), újra előtör belőlem ez a kisebbrendűségi érzés és az öngyűlölet. Félek, hogy a régi ismerősök felismernek az utcán, veszekszem a családommal, hogy miért nem akarok a tágabb rokonsághoz vendégségbe menni. Ilyenkor mindig úgy érzem magamat, mint ahogy egész serdülőként gyötrődtem.
2021. jan. 6. 14:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!