Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Testvéri kapcsolat » Van jogom rászólni a mostohate...

Van jogom rászólni a mostohatesóimra, vagy nekem kell alkalmazkodni és nézni, hogy egészségtelenül élnek?

Figyelt kérdés
24 éves nő vagyok, a járvány miatt most kénytelen voltam ideköltözni anyu és anyu új társának családjához. Van két tinédzser fia(15-19). Mi vagyunk itthon hárman, mert anyu és a párja még bejár dolgozni. Eleve az egyik képes 2-ig aludni, úgy, hogy 11-kor már alszik, majd visszafeküdni délutáni szundira, vagy 14-15 órát alszik összesen egy nap, ami szerintem nagyon nem egészséges, ha én gyerekem lenne már kivizsgáltatnám. Nekem egész nap online óra van egyetemen, de ők még a könyvet sem hajlandóak kinyitni, ébren töltött óráik nagy részében lövöldözős játékokat játszanak, természetesen rohadt hangosan, és csapatban játszanak, így a mikrofonba is üvöltöznek. Nem nagyon izgatja őket, hogy három hete be vagyunk zárva, tökig lehúzzák a rolót, egész nap a sötétben ücsörögnek, nem nagyon éri őket D vitamin. Én hétvégén kiautózok a hobbi kertünkbe, reggeltől estig mozgok, nagyon sok a kerti munka, ott feltöltődöm és igyekszem tartani a jó szokásaimat. De ezeknek a srácoknak semmire sincs igényük, nagyon egészségtelen életmódot élnek, nem haladnak az iskolai dolgokkal, pedig az egyik most bukott meg harmadjára a nyelvvizsgán, testmozgásrol nem is beszélve. Tökre el vannak züllesztve. Így, hogy össze vagyunk zárva, elkezdett idegesíteni, még ha nekem kvázi nincs is beleszólásom az életükbe. Ráadásul a srácokkal nem is együtt nőttünk fel, két éve vannak együtt a szüleink, így még annyira nővéri viszonyuk sincs hozzám. Próbáltam beszélni a szülőkkel, kapnak fejmosást, aztán minden megy a régiben.
2020. márc. 30. 13:25
1 2 3 4 5
 11/42 anonim ***** válasza:
91%
Ill. az is más lenne, ha a szülők azt mondanák, te vagy a főnök, amíg ők nincsenek otthon (legalább a kicsi esetében).
2020. márc. 30. 13:41
 12/42 A kérdező kommentje:

Nem azt akartam hangsúlyozni, hogy kinek milyen lesz az öröksége, csak érzékeltetni akartam, hogy itt tévesen titulálntak vendégnek a hozzászólók, mindössze azért írtam.

El lett adva az én gyermekkori lakásom, hogy megvegyék azt a házat és megmondták a szüleink, hogy visszavárnak bármikor, már rég különköltöztem akkor, de megmondták nekem, hogy csak kizárólag 4+ szobás házat néznek, mert nekem is lesz ott egy saját szobám, mert így igazságos. Értékeltem ezt a gesztust tőlük és sajnos úgy történt, hogy ki is kell használni.

2020. márc. 30. 13:48
 13/42 anonim ***** válasza:
99%

Ha zavar a tanulásban, hogy hangosak, azt nyugodtan szóvá teheted. De nem úgy, hogy nekik nem kéne játszani, hanem

hogy "Nagyon kellemetlen, hogy nem hallom jól a tanárt a háttérzaj miatt".

Ha erre a problémára kedvesen felajánlanak egy fejhallgatót, azt fogadd el.

Ha az bosszant, hogy egyedül kell főznöd, mosogatnod hármótokra, mondd meg, hogy ezt nem szeretnéd egyedül csinálni. Valószínűleg azt mondják majd, hogy akkor ne csináld, és a továbbiakban ne is csináld. Persze mindenkinek kényelmesebb lenne, ha mindennap lenne meleg étel, és hárman szétosztanátok a munkát, de ha ők ezt nem akarják, akkor másképpen kell megoldanod. Megcsinálod magadnak, elpakolsz magad után kész. Ők meg egyenek, amit tudnak.

Ha az bánt, hogy anyukád egyedül szolgál ki mindenkit, akkor vele kell beszélned, hogy miért teszi. Ha ő nem akar/tud változtatni, akkor döntsd el, hogy mennyit segítesz neki, és azt tedd meg. De a fiúkat te ebben az esetben sem sem fogod tudni befolyásolni, nem vagy se az apjuk, se az anyjuk. (Egyébként úgy tűnik, a szülőknek se nagyon megy ez a műfaj.)

2020. márc. 30. 13:49
 14/42 A kérdező kommentje:
Az apjuk már megkért engem, hogy parancsoljak rájuk, ha sokáig alszanak. Be is megyek, mondom nekik, hogy jó reggelt, keljetek, de aztán nem érdekli őket és visszaaludnak. Ennél többet meg már én sem tudok csinálni, mert amint mondtam, nem vagyok igazán nővéri pozícióban, hogy tudjak kicsit nyomatékosabban kérni tőlük. Magamraharagítani meg nem akarom őket. Köszi a tanácsokat, még próbálkozok ezekkel a dolgokkal. :)
2020. márc. 30. 13:52
 15/42 anonim ***** válasza:
16%

Hiába tied a ház jogilag.

Ha életvitel szerűen nem laksz ott, hanem csak ideiglenesen el vagy szállásolva, akkor igenis VENDÉG vagy!

2020. márc. 30. 14:01
 16/42 anonim ***** válasza:
75%
Ha a szülők rád bízták őket, az is egy teljesen más helyzet, akkor te vagy a főnök! Ezt csak neked mondta az apuka? Jó lenne mindenkivel, közösen tudatni a játékszabályokat.
2020. márc. 30. 14:03
 17/42 anonim ***** válasza:
41%
Fogd már fel: semmi jogod beleszólni. Nem lehet ezt tovább ragozni. Tök mindegy a ház jövőbeli jogi helyzete.
2020. márc. 30. 14:08
 18/42 anonim ***** válasza:
14%
miért költöztél haza? ha volt külön lakásod, semmi értelme nem volt, ma már mindegy hol laksz mindenütt van fertőzött :P
2020. márc. 30. 14:17
 19/42 anonim ***** válasza:
77%
Szerintem az egyetlen amibe beleszólhatsz az az, hogy ne zavarjanak a tanulásban. Fiataloknak sok alvásra van szükségük, szokszor fáradtak, szóval egyáltalán nem tartom durvának, hogy ennyit alszanak. A többi meg csak életmód kérdése. Te ilyen kis szorgos okoskódónak tűnsz, aki azt hiszi, hogy mindenkinek úgy kell élni, ahogy neked. Ha megbuknak, vagy nem sikerült a nyelvvizsga ilyen sokszor, az nem a te károd, hanem a szüleidé, intézzék el ők. Te mit szólnál, ha valkai megpróbálná ráderőltetni az életstílusát. Hát szerintem neked sem tetszene. Mondjuk őszintén szólva anyád nem tudom mit lát a párjában, ha valakinek ilyen gyerekei vannak az sokat mond arról, hogy milyen szülő.
2020. márc. 30. 14:29
 20/42 anonim ***** válasza:
87%
Amúgy meg gondolj bele, hogy nem is egy, hanem két felnőtt jön ide és forgatja fel az életüket és kezd el parancsolgatni nekik. Hát szerintem ennek senki sem örülne. A válás, új párkapcsolat trauma, ha tetszik, ha nem.
2020. márc. 30. 14:32
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!