Az miért van hogy mostanában egyre több az elhízott, egészségtelenül táplálkozó ember?
A kevés gyümölcs, sok hús egész jó fogyásra (az embert tipikusan jobban laktatja a fehérje, mint a cukor), nyilván sok egyebet is esznek, elvégre kvázi minden étrenden le lehet fogyni s el lehet hízni...
Régen is sok kövér volt (legalábbis a gyerekkoromban, nem vagyok nagyon öreg), s nekem az a meglátásom, hogy az embereket az egészségük nem érdekli eléggé. Plusz lusták, kényelmesek, nem használják a fejüket, csak tolják a sok számukra vonzó kalóriadús ételt, ha kell, ha nem.
Azt nem tudom, miért nincsenek az emberek oda a zöldségért és gyümölcsért, szerintem csodásak, de hát ízlések és pofonok, ugye. Meg egészségtudatosság is, részben, az ember ízlése változhat is (nekem ugyan zöldség és gyümölcs terén abszolút nem képes rá, amióta felnőtt vagyok, de azért rá tudtam venni magam a csökkentésre, pont a súlyom s részben az egészségem miatt, meg lehet azért szokni a más mennyiséget, nyilván fordított irányban is el lehet mozdulni, annak, akinek az kell).
Az, hogy később lesz kövér az ember, az sok szempontból érthető. Lassul az anyagcsere, az ember elfoglaltabb lesz, elhagyja magát, kevesebbet mozog, tisztelet a kivételnek.
Nem tudom, mennyire igaz, amit az első ír, de az tuti, hogy enélkül is elhíznak az emberek, mivel brutál sokat képesek enni, az ételeik tele vannak zsírral és szénhidráttal egyszerre, ami akár még beleférne, ha lemozognák, de nem teszik.
Néha felmered az amúgy hosszú hajam egyes sós és édes süti recepteket elnézve, fele zsír, fele liszt... S tudjuk, hogy nem mindenki eszik az ilyenből sem 1-2 darabot.
Én is ezt vettem észre a környezetemben. 40 felett alig látok normál testalkatú embert, ijesztően kövért viszont sokat. És a gyerekek között is több a duci, mint amikor én gyerek voltam.
Szerintem az a gond, hogy a boltok tele vannak műkajával. Már egy egyszerű kifli is kb. 15 összetevőt tartalmaz. Olyan ételekben is tartósítószer van, amik elvileg más módon is tartósítva vannak (pl. fémdobozos konzervek, sajtok, füstölt húskészítmények, gyümölcslevek). És mindenben van glükóz-fruktóz szirup meg mindenféle elnevezésű cukor. A legtöbb ember megszokásból vásárol, meg sem nézi, mi van az élelmiszerekben, csak az íz és a kinézet számít. Így nem csoda, ha tönkremegy az emésztésük, jön az IR, a cukorbetegség, a pajzsmirigy-alulműködés, az elhízás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!