Hogyan értessem meg anyámmal, hogy egészségtelenül él?
Kezdem az elején : a mi családunkban anya ágán mindenki kerekded, szereti a hasát, míg apa ágán normál testsúlyúak mind ( szerencsére ). Nekem is egész életemben gondom volt a súlyommal, kamaszkoromban nagyon elhíztam és most 20 évesen kemény küzdelemmel ( fizikai és pszichikai ) sikerült ledolgozni mindazt, amik az évek alatt rám pakoltak.
Szeretném megértetni anyámmal, hogy mik azok a dolgok, amikért mindez történik : hiába hibáztatja a genetikát, mert nem csak erről van szó. Ha az ember este tejfölös, zsíros puliszkát eszik, akkor persze elhízik. Ha az ember nem végez napi min.30 perc mozgást, akkor persze elhízik. Ha az ember mindig siet és " épp összedob valamit " , akkor persze elhízik.
Annyi minden van, amire rá tudnék mutatni és annyira zavar, hogy folyton ugyanaz a kifogása, hogy de hát foglalt és nincs ideje. Bezzeg a túlsúly az van és nem gondolkozik előre, hogy a betegségeket majd nem fogja érdekelni az időhiány, hanem seperc alatt jönni fognak.
Faterom nem elhízott, de neki sem kellene minden reggel kenyeret margarinnal ennie és egyéb vacak kajákat.
Tapasztalatok , vélemények ?
Az én tapasztalatom, hogy felnőtt embert nem fogsz tudni jobb útra téríteni, semmilyen érvvel. Nálunk is ez volt, család nagy része egészségtelenül él, elhízottak, mi a párommal két éve életmódot váltottunk, mára elég jól nézünk ki, és tartjuk a súlyunkat, jó a közérzetünk.
Mindenki piszkált valamilyen módon bennünket, beszólogattak, nem igazán értettek velünk egyet. Hagytuk a fenébe, minket nem érdekelt a lehúzás, csináltuk, ahogy jónak láttuk.
Azóta nem hogy nem piszkálnak, de pár szokást át is vettek, persze semmi pénzért nem vallanák be, hogy tévedtek :D
Szóval az én tanácsom, hogy te élj egészségesen, de ne szólj semmit. Az eredmények úgyis szembeötlőek lesznek.
#4 - Te menj inkább el szaladni és vezesd le a feszültségedet :D
A többieknek köszönöm, igazatok van, bár én tényleg segíteni akarnék nekik is.
Az én anyám láncdohányos, az apám meg alkesz volt. Apámat sehogy sem tudtuk lebeszélni, zugivó lett, majd belehalt. Anyám ugyanez a cigivel, napi két doboz meg sem kottyan, és mondhatunk neki bármit, egyik fülén be, a másikon ki. Néha olyan köhögő rohamokat kap, hogy már nyúlok a telefonért, ha mentő kellene.
Egyszer megkérdeztem tőle, hogy mi lesz a két öcsémmel (17 és 13 évesek) ha ő esetleg rákos lesz és meghal a cigi miatt. A válasz ennyi: "Akkor vigyázzatok egymásra."
Ennyi.
Szerinted ezek után érdemes tépni a számat?
Ameddig ők nem döntik el, hogy most akkor elég, addig mi nem tehetünk semmit.
21L
Ha ők nem akarnak változni, akkor a fejed tetejére is állhatsz, nem fog semmit érni.
Egyébként igenis lehet a genetika, mert én nem mozgok semmit, heti kétszer gyorskaját eszek, és mindig nassolok, mégis vékony vagyok.
Anyám cigizik, olyan 18 éves kora óta. Most 49. Tegnap tudta meg, hogy egy közeli rokona, akit imád, tüdőrákos. Eszébe se jutott, hogy letegye a cigit, ma is ugyanolyan vígan szívja. Kiskorom óta évekig könyörögtem neki, csak leordított, hogy ne szóljak bele. Én nem tépem tovább a szám, fölösleges.
Sajna tényleg nem tudsz mit tenni vele. Az ember bármiről képes meggyőzni magát, ő például arról, hogy nincs ideje. És sajna ha elég sokáig mondogatja, maga is el fogja hinni.
Mutass példát és reménykedj, hogy rájön, nem is olyan rossz dolog odafigyelni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!