Ti hogy próbálnátok segíteni?
A nővéremről kiderült, hogy colitise van és néhány év alatt teljesen megváltozott a viselkedése (colitisnél gyakori kisérő tünet a szorongás, idegeskedés). Korábban extrovertált, egyedül lenni nem szerető személy volt, később egyre kevésbé tartotta a családdal a kapcsolatot és ahogy kivettük a barátaival sem nagyon.
Például mindig visszamondja a találkozást, ha valaki náthás vagy fáj a feje (kb. 12 ember szokott összeülni nálunk egy normál születésnapra, úgyhogy ez gyakori). Mióta gyereke született még rosszabb. Màr a terhesség alatt sem láthattuk. Otthon kellett maradnia veszélyeztetett terhesen majdnem 9 hónapig, és végig attól félt, hogy elkap tőlünk valami gyerekbetegséget (ami nálunk tünet mentes) és a gyerek megvakul (mivel sok kisgyerekes kollégám van).
Mióta megszületett a gyereke, azóta attól fél, hogy 1. nem tartják a napirendjét, akkor óriási gáz lesz 2. valakinek tünetmentes betegsége van, amit elkap a gyerek (1,5 éves és háromszor láttam, akkor is csak rövid időre, mert csak otthon tud aludni).
Ráadásul úgy tűnik, hogy egyedül nem tudják menedzselni a gyereknevelést. Nővérem férje 12 órában dolgozik és utána megy bevásárolni, mert a babával nem lehet, nehogy elkapjon valamit,. Nővérem egyetlen programja, hogy heti egyszer orvoshoz jár, Ha mondasz neki valamit, hogy mondjuk fel tudja-e hívni xy, mert ma van a szülinapja akkor majdnem elsírja magát, hogy nem ér rá, majd egy fél órát ezt magyarázza.
Egyszerűen nem látom, hogy bele kell-e szólni mit csinálnak, vagy hagyjam? (Nyilván tudom, hogy kell nekik magánszféra és a gyerek az első, csak közben nem tűnnek boldognak). Illetve, ha bele kell szólni, akkor hogyan lehet hatni valakire, aki ennyire másik világban él, mint a normális emberek?
Én is megmondanám ugyanazt, amit anyukád. Ha ezek után sem hajlandó semmin se változtatni, akkor meg menjen a pitlibe.
Majd rájön, hogy fránya dolog tök egyedül lenni, mikor senki sem segít neki, MIVEL az idióta, paranoid mániájával elüldözött mindenkit. Vagy azért a “fujj, beteg, nehogy megfertőzzön minket” rokon segítsége is kellene majd annak idején?
Most meg lehet sértődni meg lelketlen disznónak titulálni, de nagyon elegem van már az olyan emberekből, akik azt hiszik, mindenki fordítva ül a lovon, csak ők nem. De azokból is, akik nem mernek nekik ellentmondani. Én biztos nem hagynám így megalázni magamat, mint ahogy a nővéred teszi a családjával.
Köszönöm a válaszokat!
"szerintem noverednek pszichologusra van szuksege"
Ebben mi "kívülállók" egyet tudunk érteni. De sajnos ő nem látja abnormálisnak azt amit csinál. Így hiába kapna mondjuk karácsonyra egy fél év pszichológus előfizetést, nem hiszem, hogy sok haszna lenne. De, ha nem jön jobb ötlet, akkor megpróbálom :)
"Vagy azért a “fujj, beteg, nehogy megfertőzzön minket” rokon segítsége is kellene majd annak idején?"
Nem kértek soha a férjével segítséget (talán néha tanácsot, meg időnként nővérem szeret panaszkodni). Nem is hiszem, hogy a jövőben rá fognak szorulni. Nővérem anyósa negyven éve háztartásbeli, mivel ő sem találkozik senkivel, így őt meg tudják kérni, hogy segítsen, ha kell.
"Én biztos nem hagynám így megalázni magamat, mint ahogy a nővéred teszi a családjával."
Igaziból én nem érzem megalázónak (talán apukám érzi annak). Sajnálom és aggódok érte, de inkább olyan, mint egy tőled külön háztartásban élő alkoholista/drogos esetén, ahogy tehetetlenül nézed, hogy felemészti valami a régi személyiségét és nem tehetsz semmit. Amúgy, amikor találkozunk, akkor azt érzed, hogy nagyon örül neki és hiányzik, hogy többet legyünk együtt, nagyokat beszélgessünk, mint régen. Mindig készül is a találkozókra, el szokta küldeni, hogy kinek mit vett szülinapjára/névnapjára, aztán ha időnként sikerül találkozni, akkor mindenkinek odaadja több hónapra visszamenőleg (olyan is volt, hogy nővérem odaküldte a férjét a munkahelyemhez, és mikor kijöttem, akkor a kezembe nyomta az ajándékomat). Ugyanakkor mondjuk a gyereke mindig kinövi amit én veszek neki, legyen az játék vagy ruha vagy könyv, mert ha fél évvel későbbit veszek neki, azt sem tudom általában odaadni (múlkor már a három éveseknek való játékokból vettem, az időben odaért, de elég kiábrándító).
Szóval ha valakinek van egyéb tippje várom, bármennyire unkonvencionális. Mondjuk az jó lenne, ha véletlenül rosszul sül el, akkor nem rontana a családi kapcsolatokon.
"Ahogy már előttem írta valaki, ez pszichés torzulás, ami már a colitist is okozta, azaz nem a colitis következtében lépett fel, hanem pont fordítva. Nem tehetsz semmit, legfeljebb ajánlod neki a pszichoterápiát."
Erről néhány évente megváltozik az orvosok elképzelése. Mikor rájöttek, hogy a gyomorfekélyt sem a stressz, hanem vírus(?- lehet, hogy baktérium) okozza és ennek következtében jelenik meg a stressz, illetve, hogy lehet, hogy az autisták dührohamai is valahogy összefüggésben állnak az emésztésükkel (tehát diétával javíthatók), azóta a colitisről sem állítják akkora bizonyossággal, hogy a stressz okozza és nem fordítva. Mindazonáltal, ha orvosi tanácsokat akartam volna kérni, akkor nem a családi kapcsolatok rovatba írtam volna ki a kérdést. Igaziból egyedi ötletekre várok, hogy hogyan lehetne kezelni ezt a helyzetet, vagy hogyan lehetne ajánlani a pszichológust úgy, hogy nővérem el is fogadja.
A skype-os beszélgetés jó ötlet. És a férjen keresztüli közeledés is.
A jelen probléma szempontjából teljesen mindegy, mi volt előbbb, a betegség vegy a szorongás, most az utóbi még 5 nagyságrendet ront az életminőségükön, és előbb-utóbb veszélyeztetni fogja a kisgyerek fejlődését.
Utánanézhetnétek önsegítő betegcsoportoknak is. Hátha ott látnának példákat, hogy lehet kicsit könnyebben együtt élni ezzel a betegséggel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!