Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Ha az idősebbik gyerek úgy...

Ha az idősebbik gyerek úgy érzi, hogy őt lecserélték, amikor megszületett a kistestvére, akkor az a szülő, vagy a gyerek hibája?

Figyelt kérdés

Adott egy 3-5 éves gyerek, aki már érti, mi folyik körülötte, de még nagyon fiatal, ezért érzékeny, és hajlamos felfújni, illetve eltorzítva látni egyes dolgokat. Ilyen pl. a kistesó születése is. Addig a szülői figyelem 100%-át ő élvezhette, de ezután ez a szám lecsökken 50-re vagy kevesebbre, és ő ezt nagy csapásként éli meg.

A "hivatalos", sztenderd tanács ilyenkor a szülőknek, hogy a kistestvér hazahozása után még többet törődjenek a nagyobb gyerekkel, hogy az ne érezze lecserélve magát, ne legyen féltékeny. De mi van akkor, ha ezt a szülők nem teszik meg? Egy csecsemő a család addigi egész napirendjét felboríthatja, főleg ha hasfájós típus és sokat sír. Az új gyerek gondozása magukat a szülőket is nagyon lefárasztja, ezért nincs energiájuk rá, hogy a 4 év körüli gyerek lelkivilágát istápolják. Emiatt a nagyobbik testvér elhidegül az egész családjától, a féltékenysége miatt utálni kezdi az új jövevényt, és képtelen többé megbízni a szüleiben, mert úgy érzi, kitúrták, lecserélték, félredobták. Nyilván nem ez a helyzet, mert attól még őt is szeretik a szülei, csak most már lényegesen kevesebb idő jut rá, hogy kimutassák ezt. Egy óvodás gyerek pedig a kevesebb figyelmet a lecseréléssel azonosítja.

Ez kinek a hibája? A nagytestvéré, aki nem hajlandó elfogadni, hogy most már nem ő az egyetlen gyerek a családban, és nem érti meg, hogy a szüleinek nincs annyi idejük vele foglalkozni az üvöltő csecsemő mellett?

Vagy a szülőké, akik a saját kimerültségükre hivatkozva érzelmileg elhanyagolják a nagyobbik gyereket?

2019. ápr. 18. 16:22
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
93%
Bármennyire is elhatározod, hogy a nagyobbik nem lesz hátrányban és te szuper anya leszel, nem fog tökéletesen menni. Lesz, amikor fáradtnak, türelmetlennek lát, nem lehet elkerülni. Lesz, amikor fizikailag nem tudsz vele annyit lenni mint a kicsivel, ezt sem lehet elkerülni. Viszont van ezeknek a gyerekeknek apja is! Aki kézen fogja a nagyot és játszik vele amíg te szoptatsz vagy lefürdeti a babát, amíg mesét olvasol a nagynak. Ideális esetben. Amúgy a gyerekek hihetetlenül könnyen megértik a szülők őszinte érzéseit. Nem lesznek attól lelki sérültek, hogy a szüleik is emberek és nem mosolyognak 0-24. Ami árt nekik, az az, ha folyamatosan szorong az anyjuk. Érzik rajta és ők is szorongani fognak. Ne görcsölj és meg inkább ne stresszelj más anyukákat ezzel. Sok nagy testvér nőtt már fel egészségesen.
2019. ápr. 18. 17:17
 12/16 anonymousreview60 ***** válasza:
83%
Természetesen a szülőé, hiszen a gyerek se megszületni, se kistestvért nem akart. Az már más kérdés, hogy egységnyi szeretetre/szülői figyelmetlenségre az örökletes/addig megtanult dolgok miatt az egyik gyerek így, a másik úgy reagál.
2019. ápr. 18. 18:03
 13/16 anonim ***** válasza:
20%

Senki sem tökéletes, a szülők sem, persze van, aki többet hibázik, van, aki kevesebbet. Nyilván egy négyéves nem fog megértően viselkedni egy ilyen helyzetben. Neki nem róható fel ez a dolog, éretlen még hozzá.

Szerencsére a szülők legtöbb hibáját a gyerekek valahogy kiheverik. Ez a súlyos hibákra is vonatkozik. Van, hogy nem - az szomorú, de van. Hogy egy adott hiba mennyire róható fel valakinek, az rengeteg körülménytől függ. Van olyan eset, amikor egy hiba senkinek sem róható fel.

2019. ápr. 18. 18:06
 14/16 anonim ***** válasza:
88%

Hiába próbálkozol újra és újra szerencsétlen 4 évest okolni a ti alkalmatlanságotokért.

Aki szerint a nagytesók lelki sérülés nélkül átvészelik, azok olvasgassák a kérdező korábbi kérdéseit. Tagadhatja, de a stílusa nagyon egyedi, ezért árulkodó. Sajnos, csak az egyiket találtam meg: https://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__kisgy..

A másik arról szólt, hogy a nagyobbik gyereket elvitték 500 km-re lakó rokonokhoz és otthagyták. Közben beteg lett, sírt az anyja után, a rokonok hívták is, de nem voltak hajlandóak érte menni. (ha valaki esetleg figyelte azt a kérdést, linkelje már be; köszönöm!)

Fenntartom korábbi véleményemet: a gyerek akkor járna a legjobban, ha kiemelnék ebből a családból, mert a "szülei" teljeséggel alkalmatlanok a gyereknevelésre.

2019. ápr. 18. 21:59
 15/16 anonim ***** válasza:
27%

"Én pont a szüleim ilyen viselkedése miatt vagyok hajlandó csak egy gyereket vállalni, mert nem akarok hogy ő is átélje azt amit én."

"nekem is tudatosan, EZÉRT lett csak egy gyerekem. Nem akartam kitolni a nagyobbikkal, ezért nem lett másik, eleve így terveztem."

Hogy lehettek ilyen korlátoltak? Az élet legnagyobb ajándékát veszitek el a saját gyerekeitektől, ha esélyt se adtok kistesóra! Attól, hogy nektek nem jött össze, több milliárd ember a legnagyobb boldogságban él és élt a testvéreivel kiskorában, nagykorában, felnőttként és öreg korában. Sajnálom a gyerekeiteket, komolyan. Rajtatok múlna nagyrészt, hogy milyen lesz a kapcsolat a testvérek között, és tanulva a szüleitek példájából egy csomó mindent máshogy csinálhatnátok, mint ők, hogy jó testvérek legyenek.

2019. ápr. 19. 08:04
 16/16 anonim ***** válasza:
81%

Hét éves voltam, amikor megszületett az unokahúgom (bátyám lánya). Mindenben elsőbbséget élvezett, az egész család őt abajgatta én meg le voltam ejtve. Jól esett volna, ha néha anyu mellém áll, vagy igazságosan oszt el valamit (akár a figyelmét), de ezek mindig unokahúgomnak jutottak.

Most sem jobb a helyzet, ugyanúgy a bátyám meg a családja van előtérben.

Elegem lett és elköltöztem külföldre, kéthavonta járok haza, de ebben sincs köszönet, mert miért nem volt nekem itthon jó?!

2019. szept. 28. 21:20
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!