Mit kezdjek édesanyámmal?
Anyukám mindig is megfojtott a szeretetével, ha próbáltam külön életet élni megsértődött, megkövetelte a figyelmet, kedvességet, megértést. Néha agresszíven is. A mai napig ha közlöm vele, hogy anya, nem érek rá, dolgozom, mással foglalkozom, nem tudok neked egész nap segíteni, mert nekem is van életem és egyelőre nem te tartasz el, hanem én adok neked pénzt azért, hogy itt lakhassak, abból óriási sértődés, cirkusz lesz "soha többé nem fogok neked...., soha nem kérhetsz semmit....., innentől fogva nem beszélgetek veled...., ha nem változol meg...."
Nem mintha bármit is szoktam volna tőle kérni, sokkal inkább ő az aki mindig kér tőlem, figyelmet, segítséget, újabban pénzt, időt, néha még ételt is.
Ez a konfliktus, bár a mostani helyzetet vázoltam fel, kamasz koromban nagyon elharapózott olyan szinten, hogy kidobott a lakásból mivel nem voltam együttműködő.
28 évesen felnőttként, visszaköltöztem egy átmeneti időre mert szerettem volna albérletre költés helyett félretenni, de nem csak azt veszem észre, hogy nem tudok, hanem azt, hogy anyukám ugyanúgy megköveteli a figyelmet és az együttműködést mint eddig, csak felnőttként már jobban kezelem a helyzeteket. Persze én is látom, hogy ez hosszú távon nem fenntartható, ezért el fogok költözni és inkább fizetem a 70 ezres albérleti költségeket egyedül, mert megér ennyi pénzt a nyugalmam és a szabadságom.
Mióta itt lakom eleinte ezt nem csinálta, de 3 hónapja már kopogás nélkül ront be a szobámba és azt is megmondta, hogy nőt ide az engedélye nélkül még vendégségbe sem hívhatok meg.
Most ítélkezzetek, kövezzetek meg.
Anyukám, ha kedves vagyok vele és mint egy 5 éves kisgyerek ugrok azonnal amikor valamire szüksége van, ha minden úgy van ahogy ő mondja. Akkor a világ legaranyosabb anyukája, embere. Végtelenül kedves, főz neked, csokoládét vesz, segít bármiben, együttműködő. Ha elfogadom a feltételeit. Amit nyilván el kell fogadnom ha nála szeretnék lakni, élni. Ha nem tetszik, akkor pedig elköltözöm. Ez érthető.
De mégis mennyire normális, hogy egy anya ennyire ellentmondás nem tűrő és csak akkor kedves veled ha semmiért sem szólsz neki? Az ő lelkében mi játszódhat le? Mert valahányszor mondom neki, hogy épp dolgozom, meg zavar, illetve ha nem tetszenek nekem a feltételek amiket szab, azt mondja, hogy neki ez lelki fájdalmat okoz, és nem kívánja nekem, hogy ha gyerekem lesz, így bánjon vele. (tehát érzelmileg is elkezdett engem zsarolni)
Én határozottan úgy látom, hogy ha tovább maradok abból csak konfliktus lesz, ezért dolgozom (ha egyáltalán engedi, mert egyre többet zavar) és miután összegyűlt annyi pénzem, ebben, vagy a következő hónapban elköltözöm. De úgy látom, hogy ő nem akarja, hogy elköltözzek. Nem akar egyedül maradni de az együttélés feltételeit nem tartja be.
Kedves Kérdező!
Igaz, egy árnyalattal kevésbé durva változatban, de hasonlót én is átéltem.
19 évesen elköltöztem albérletbe, majd 24 évesen, dolgozó, diplomás felnőttként haza a szüleimhez.
Hát egy horror volt.
Úgy gondolták, hogy majd ott folytatjuk a családi életet, ahol régen: megkövetelték, hogy csapot-papot, (otthon végzett munkát) félbehagyva csatlakozzam a vacsorához, mert az a közös élet alapja, cseszegettek, hogy vegyek fel zoknit, mert felfázom, be kellett számolnom, hogy hová megyek, mikor jövök, és számonkértek, ha félórát késtem.
Ismétlem, felnőtt dolgozó nőként.
Fél év alatt olyannyira tarthatatlan lett a helyzet, minden apró-csepro dologból vita és személyeskedő veszekedés lett, hogy végül elköltöztem.
Nekem megérte, pedig a havi fizum felét (!!) elvitte az albi, amit amúgy másokkal közösen béreltem...
A költözés óta viszont normalizálódott a viszonyom velük, mostanra meg eltelt egy jó évtized is :)
Költözz el, újíts be egy barátnőt, éld a világod - és főleg ne hagyd magad érzelmileg terrorizálni. Amikor hisztizik, legyél higgadt, és ne menj bele a parttalan vitába, ami, ahogy írod, nem is vita, csak személyeskedő sárdobálás. Olyankor köszönj el, hagyd ott.
Ha látja, hogy nem ér célt, akkor talán leszokik róla.
Sok sikert! :)
Ui. Ez csak az én személyes meglátásom, de a pénzt mint vitaalapot ("nem te tartasz el, én adok neked...") ne hozd fel, nem elegáns. Elvégre mégiscsak felnevelt, az se volt 2 fillér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!