Erőltetni, hogy menjen az apjához, vagy a láthatások szüneteltetése lenne a jobb?
A volt férjemmel a lányunk 3 éves korában váltunk el, a válás után a sértettsége miatt kb két évig nem is látogatta meg a gyereket, nem tudott róla semmit. Aztán újra felbukkant, eddig annyi volt a program, hogy szombaton ebéd után elvitte pár órára valamerre, aztán most a nagyszülők nyomására elkezdte erőltetni, hogy a gyerek aludjon is ott... A lányom ezt nem akarja (most lesz 8 éves), mert ott még külön szobája sincsen, lent szokott aludni a nappaliban, ahol fél. Nincsenek játékai, nem csinálhatja azt, amit szeretne, sosem főznek olyanokat, amit szeret, megeszik. Eddig 5-ször aludt ott, mindig sírás lett a vége. A volt férj sem kezeli jól a helyzetet, kiabál sokat. Legutóbb három hete mentem én a gyerekért este 11-kor... Azóta a lányom nem is akar találkozni az apjával, mondta most is, hogy hétvégén ugye nem kell oda mennie? Érthető, hiszen itthon egyáltalán nincs hangos szó és veszekedés, megvan a saját is "birodalma" a szobájában, itt van a kishúga is (újraházasodtam), a férjem is teljesen a saját lányaként tekint rá. A volt férjem viszont azt mondja, hogy szokja meg, hogy ő is az élete része, de szerintem ez nem így megy.
Hiába ismételgeti azt, hogy az ő lánya, évekig nem is volt semmi kapcsolata vele, a gyerek attól nem fogja automatikusan szeretni, mert ezt mondogatja neki. Meg azzal jön, hogy mi elkényeztettük, és telebeszéltük a fejét azzal, hogy ő milyen gonosz ember, ezért nem szeret ott lenni náluk. Sosem mondtam róla rosszat a gyereknek, de látszik, hogy függetlenül attól, hogy kicsi, még ő is tud különbséget tenni az apja és köztem... Mondtam, hogy szerintem jobb lenne, ha egy ideig nem akarná, hogy ott aludjon a gyerek, mert kikészíti. Jöjjön el hozzánk, játszon vele itt, nézze meg, hogy itt mennyire felszabadult és nála milyen. Erre hogy ő nem lesz itt megtűrt személy, meg hogy neki nincs arra türelme, hogy órákig a gyerekkel foglalkozzon.
A láthatást nem "szüneteltetheted, mert ha az ex feljelent, téged igencsak megbüntetnek.
Ha a gyerek nem akar ott lenni, akkor ezt jelezni kell a gyámhatóság felé, akik utána intézkedhetnek, hogy vagy az apa biztosít megfelelö körülményeket a gyereknek (a külön szoba minimum), vagy máshogy szabályozzák a láthatást.
Nálunk is ez a kérdés, erőltessem vagy ne. Sztem ebben a korban nem lehet és nem szabad erőltetni, duplán rosszul sül el, és még a gyerek is úgy érezheti, hogy kitolsz vele. Nálam az "erőltetésnek" most az lett a vége, hogy a 11 évesem 5percet nem hajlandó az apjával lenni. Sajnos sokszor becsapta, nem bízik benne.
Ha nincs bírósági végzésetek hogy mennie kell, akkor főleg nem küldeném erőszakkal.
"A láthatást nem "szüneteltetheted, mert ha az ex feljelent, téged igencsak megbüntetnek."
És a fatert is megkérdezik, hogy ha két évig szart a gyerek fejére akkor most mit pattog?
4!
A láthatás nem kötelesség, hanem jog. Élhet vele a különélő szülő, ha akar. Ellenben a kérdezonek kötelessége átadni a gyereket a láthatásra.
Kérdező!
Nem szüneteltetheted. Be kell tartanod ami az ítéletben van. Ha a gyerek nem akar menni, alkotmány a gyámhivatal, vagy a bíróság, ujraszabalyoztatni a láthatást
"Szabhatnak ki ezért büntetést, de úgysem fog feljelenteni." - Kérdező, én viszont őszintén remélem, hogy fel fog.
"Kiskorúval való kapcsolattartás akadályozása
210. § (1) Aki a hatósági határozat alapján nála elhelyezett kiskorú és a kiskorúval kapcsolattartásra jogosult személy közötti kapcsolat kialakítását vagy fenntartását a kapcsolattartás kikényszerítése érdekében alkalmazott bírság kiszabását követően is önhibájából akadályozza, vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!