Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Milyen anyagi helyzetben...

Milyen anyagi helyzetben nőttél fel?

Figyelt kérdés

Arra vagyok kíváncsi, kihathat-e a szüleink anyagi helyzete a pénzhez való viszonyunkra felnőtt korban, ill lehet-e ezen változatatni utólag.

Szegény körülmények közt nőttem fel, de anyu mindig azt mondta, ez az átlagos, normális.

Többnyire a rokonok kinőtt ruháit kaptam meg, cipőt meg a nagyszülőktől ünnepre kapott pénzen vettünk a kínaiban.

Gyerekként sokszor csúfoltak, mert csúnya ruháim voltak, vagy lyukas volt a cipőm, rossz a cipzárja...

Nem éheztünk, de ritkán kaptunk édességet, gyümölcslevet, sonkát/szalámit, illetve sosem jártunk étterembe, nem ettünk máshol.

Nyaralni nem jártunk, zsebpénzt nem kaptam.

Most már férjnél vagyok, jól élünk, de máig nem tudok átlendülni ezen a mentalitáson.

Pl bármit megvehetnék a boltban (most élelmiszerre gondolok), de nem merem. Pont ma volt, hogy szerettem volna csokoládét, de közben megláttam a gyümölcslevet, a férjem mondta, hozzam mindkettőt, de nekem szabályos lelkifurdalásom lett, hogy mennyit költök.

Ugyanígy inkább kibírom hazáig étlen egy rohanós napon, minthogy útközben vegyek egy szendvicset, vagy nyáron egy szabadtéri programon vegyek valami ennivalót.

Ruha, cipő maximum akkor, ha már leszakad rólam, akkor is csak turiból, kínaiból.

Kozmetikumokból is az olcsókat keresem, mindenből jó a sajátmárkás.

A férjem költekezéseibe nem szólok bele, de néha ha együtt megyünk valahová barátokkal valami programra (sport, mozi, koncert), néha fogom a fejem, megint mennyit költöttünk.

Néha előfordul, hogy megtetszik valami (táska, ruha, cipő, akármi), de mindenáron lebeszélem magam.

2018. dec. 13. 14:47
1 2 3 4
 31/33 anonim ***** válasza:

Hazai viszonyokhoz képest nagyon jóban.

Tudtak taníttatni, albérletet fizetni és a jó alapanyagokra sose sajnálták a pénzt, vagy a jobb ruhadarabokra.Zsebpénzt kaptam.

Itt inkább a spórolás megtanulása volt kihívás. Most már jóval gyakrabban főzök rendelés helyett vagy hozok otthonról kaját.

2018. dec. 15. 00:50
 32/33 anonim ***** válasza:
100%
70-es években születtem. Nálunk az volt, hogy volt minden, kaja, szép bútor, jobb ruhák (már ami kapható volt). Viszont félretett pénze soha nem volt a szüleimnek, hónapról hónapra szépen el is költötték a fizetésüket. Én mivel ebben nőttem fel, a férjem mellett tanultam meg bánni a pénzzel. Már egész jól megy:)
2018. dec. 15. 11:22
 33/33 anonim ***** válasza:

Én hasonló körülmények között nőttem fel, mint te... max. annyi volt, hogy volt 1-2 dolog, amin nem spóroltak a szüleim, pl. utazások (évi 1x elmentünk külföldre 1-2 évben minden évben 8-18 éves korom között), cigi (nekik).

Nálam ez pont ellenkező irányban ütött ki, és vért izzadok, hogy normális legyen a hozzáállásom a pénzhez. Szerencsére adósságba sosem vertem magam, de nem egészséges az, ahogy több évig a pénzhez álltam. Egyszerűen annyira elvarázsolt az, hogy már nagykorú lettem, hogy amikor lett saját keresetem, mind elvertem olyan dolgokra, amikről álmodoztam, mert örültem, hogy végre tudok venni olyan dolgokat, amik tetszenek. Mert én is a rokonok levetett 5-10 éves cuccaiban, a legszarabb-legolcsóbb, nem divatos kínai piacos szarokban jártam, sajnálták pl. a pénzt samponra, és amikor egy sampon a negyedénél járt, kb. 2 hónapig hígítgatták vízzel... én meg csodálkoztam, hogy hajmosás után is totál zsír a hajam. Zsebpénz nem volt, nem tanultam meg beosztani... az volt a rendszer, hogyha szeretnél, akkor kérj, de ha kértem, akkor nem kaptam, mert "haszontalan szarra költenéd". Pedig néha csak egy finomabb illatú tusfürdőt szerettem volna csak. Anyagiakba sosem avattak be.

Szóval igen, sztem rettenetes nagy hatása lehet annak, hogy állnak a szülők a pénzhez és mit közvetítetenek a gyerek felé.

2018. dec. 24. 01:42
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!