Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » A szülőknek való segítség...

A szülőknek való segítség kérhető vagy követelhető a szülők részéről?

Figyelt kérdés

A történetben vagyok én, a 19 éves, egyetemista lány - egyetem mellett dolgozom, önellátó vagyok, fizetem minden költségemet, így a szüleimtől nem függök anyagilag. Ott van még édesapám, aki gyermekkoromban és az utóbbi időkben sokat piszkált, illetve a családi programokat rendszeresen tönkretette. Piszkálás alatt olyan dolgokat értek, mint például egy nyaralás alkalmával elkezdte a buszon leordítani a fejem, hogy nehogy már kibontsam azt a hagymás szendvicset, be fogom büdösíteni az egész buszt; illetve amikor segítséget kért tőlem, például olajcserénél a kocsinkban, nem találtam, hogy hová tette a szerszámait, ami miatt kb. azt hallgattam, hogy milyen béna vagyok. Úgy éreztem, sosem bíztak meg bennem a szüleim, életképtelennek tartottak, hangoztatják, hogy úgyse lesz diplomám.

Szombat este borult ki a bili nálam, amikor vacsora után anya kínálta nekem a csokit, de én mondtam, hogy köszönöm, nem kérem, mert tele vagyok. Erre apa beszólt, hogy "látszik is rajtad". Majd hirtelen apának kint kellett valamit csinálnia, és megkérdezett, hogy megyek-e neki segíteni, amire én nemet mondtam. Anya persze rögtön nekem esett, hogy ezt mégis hogy képzelem, milyen jogon mondok nemet a segítségre, miközben persze ők mindig segítettek nekem mindenben - szóval én vagyok a hálátlan.

Én mindig is úgy hittem, hogy a segítség az kérhető, de nem követelhető, ezáltal - vállalva a döntésem következményeit - nyugodtan mondhatok rá nemet. Én ülök fordítva a lovon?

2018. dec. 13. 01:07
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
97%
Igen, jól mondod, a segítség kérhető de nem elvárható, egyik irányba sem. Tehát te is mondhatsz nemet ha ők kérnek, de azután neked sem kell meglepődnöd ha ők nemet mondanak neked valamire amit kérsz.
2018. dec. 13. 06:48
 12/31 anonim ***** válasza:
35%
Bizony,ha nem szeretnél nem kell segítened. És nyugodtan meg is mondhatod,hogy ne beszéljen veled így, te is ugyanúgy ember vagy,mint ő. Ne hagyd magad elnyomni. A véleményedet elmondhatod tisztelettudóan is,úgyis csodálkozni fog,h kiálltál Magadért
2018. dec. 13. 06:48
 13/31 anonim ***** válasza:
19%
Úristen 13 óràn keresztúl nem ettèl volna 😲😲😲 kèpzeld èn minden nap este 6-kor eszem utoljára, utàna pedig màsnap reggel fél 8-kor. Mamàmnak sok a gyomorsava, ő dèlután 4-kor eszik, utàna pedig másnap reggel 8 körül. Egyik kpllèganőm is utoljára benn fél 5kor, legközelebb pedig másnap fél 6-kor.
2018. dec. 13. 07:11
 14/31 anonim ***** válasza:
38%
13-azért,mert Te rosszul táplálkozol másnak had ne kelljen már...
2018. dec. 13. 07:19
 15/31 anonim ***** válasza:
74%

Ha a szüleidtől nem függsz, akkor mi a lófüttyöt keresel a lakásukban és a vacsoraasztaluknál?

Továbbá, ha ugyanarra az időre lennének hasznos bejelentett programjaid, mint amikor segítséget kérnek, akkor valószínűleg nem kérnék a segítségedet és a világért sem tartanának fel...

2018. dec. 13. 07:44
 16/31 anonim ***** válasza:
35%

ma 02:25-ös: neked valami bajod van? Mert itt szó sem volt mozaikcsaládról, hanem a te általad annyira reklámozott RENDES ANYA+APA+SAJÁT GYEREK felállás van.

HA ennyire frusztrált vagy valamiért, és az ilyen fröcsögést akarod kiadni magadból, akkor legalább a kérdést olvasd el, hogy illik-e oda. (Vagy keress egy pszichológust, aki kigyógyít a frusztrációdból!)

2018. dec. 13. 07:50
 17/31 anonim ***** válasza:
78%

Nem olvastam egyetlen választ vagy kommentet sem.

A kérdésből az jön le, hogy van egy kontrollmániás autoriter faterod, egy türelmes, talán alárendelt attitűdű anyukád.

Egy dologra gondolj! Az az ember, aki rendben van magával, nincs kibillenve a harmóniájából, az nem rombol másokat. Az rombol másokat, az megy neki a másiknak, aki nincs rendben magával. Ezt a pszichológia projektálásnak nevezi. Azaz apád rád vetíti a lelki nyomorultságát és frusztrációit.

De ez hozzá tartozik, nem hozzád, róla szól, nem rólad.

Amit tehetsz az az, hogy önszeretettel, önfejlesztéssel törekszel a szellemi autonómiára. A sezellemi autonómia lényege az az, hogy nem adod mások kezébe azt, hogy te ki vagy és hogy érzed magadat. Te ha egész vagy és mentálisan rendben, akkor egy ilyen érzelmizsaroló, lelki nyomoronc szülő kötekedésekor maximum sajnálatot és szánalmat fogsz érezni iránta. Én apámnak ha rájön a hülyeség, simán beszókok, hogy "de szar lehet neked". Valahogy így kellene hozzáállni a dolgokhoz. Nem magadra venni azt, hogy az öreged hülye, mint a segg. El lehet mondani, hogyha nem akar majd évtizedek múlva szívszorító yutubmegosztások alanya lenni, hogy a jajjjdecegény kisöreg nagypapi, aki 5 éve nem látta még karácsonykor sem a gyerekét meg az unokáját, akkor nem viselkedik úgy, aminek hosszútávon egyenes következménye, hogy telibe le fogod szarni a fejét és első adandó alkalommal dobbantasz.

2018. dec. 13. 07:58
 18/31 anonim ***** válasza:
33%

10-es, 15-ös! De szar lehet nektek. XD XD XD

17 voltam

2018. dec. 13. 08:01
 19/31 anonim ***** válasza:
85%
Ez olyan, mint a tisztelet. Kivívni szokták, nem megkövetelni.
2018. dec. 13. 08:23
 20/31 anonim ***** válasza:
3%
14-es 1-es tipusú cukorbeteg vagyok, nem ehetek csak egy nap háromszor. de biztos hogy ezerszer egészségesebben eszem mint te!!
2018. dec. 13. 08:56
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!