Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » A szülőknek való segítség...

A szülőknek való segítség kérhető vagy követelhető a szülők részéről?

Figyelt kérdés

A történetben vagyok én, a 19 éves, egyetemista lány - egyetem mellett dolgozom, önellátó vagyok, fizetem minden költségemet, így a szüleimtől nem függök anyagilag. Ott van még édesapám, aki gyermekkoromban és az utóbbi időkben sokat piszkált, illetve a családi programokat rendszeresen tönkretette. Piszkálás alatt olyan dolgokat értek, mint például egy nyaralás alkalmával elkezdte a buszon leordítani a fejem, hogy nehogy már kibontsam azt a hagymás szendvicset, be fogom büdösíteni az egész buszt; illetve amikor segítséget kért tőlem, például olajcserénél a kocsinkban, nem találtam, hogy hová tette a szerszámait, ami miatt kb. azt hallgattam, hogy milyen béna vagyok. Úgy éreztem, sosem bíztak meg bennem a szüleim, életképtelennek tartottak, hangoztatják, hogy úgyse lesz diplomám.

Szombat este borult ki a bili nálam, amikor vacsora után anya kínálta nekem a csokit, de én mondtam, hogy köszönöm, nem kérem, mert tele vagyok. Erre apa beszólt, hogy "látszik is rajtad". Majd hirtelen apának kint kellett valamit csinálnia, és megkérdezett, hogy megyek-e neki segíteni, amire én nemet mondtam. Anya persze rögtön nekem esett, hogy ezt mégis hogy képzelem, milyen jogon mondok nemet a segítségre, miközben persze ők mindig segítettek nekem mindenben - szóval én vagyok a hálátlan.

Én mindig is úgy hittem, hogy a segítség az kérhető, de nem követelhető, ezáltal - vállalva a döntésem következményeit - nyugodtan mondhatok rá nemet. Én ülök fordítva a lovon?

2018. dec. 13. 01:07
1 2 3 4
 1/31 A kérdező kommentje:
Félek attól, hogy nekem fogtok esni, hogyha ilyen nagylánynak érzem magam, mit keresek még otthon - igen, hétvégente hazajárok, mert (a fenébe is, de) szeretek otthon lenni. Ha kérhetem, ne a körülményekre, hanem a címben szereplő kérdésre koncentráljunk.
2018. dec. 13. 01:10
 2/31 anonim ***** válasza:
65%

Anyukád elég szolga lelkü lehet,kérlek te ne legyél ilyen..

58N

2018. dec. 13. 01:12
 3/31 anonim ***** válasza:
92%

Jól írtad. A segítség kérhető, de nem követelhető.

Mondjuk apád meg kulturáltan is megkérhetett volna arra (teljesen jogosan), hogy buszon tényleg ne egyél hagymás szendvicset. Lehet te jó ízűen etted volna, de a buszon mindenki más rosszul lett volna a hagyma szagától (ami tényleg büdös)

2018. dec. 13. 02:00
 4/31 A kérdező kommentje:

"Mondjuk apád meg kulturáltan is megkérhetett volna arra (teljesen jogosan), hogy buszon tényleg ne egyél hagymás szendvicset."

Apának azon a hajnalon, amikor a buszos incidens történt, minden baja volt. Ő utál kimozdulni, de ha meg otthon hagyjuk, akkor megy a sértődés - sőt, azzal az alkalommal ő maga mondta, hogy jönni akar. Tudta, hogy busszal megyünk, ami kényelmetlen lesz, tudta, hogy több órás lesz az út, mégis bevállalta. Persze azon a reggelen semmi sem volt jó - hogy jönnie kell, hogy anya minek pakolt annyi mindent, miért ilyen korán kell menni, stb. Esélytelen volt, hogy ilyen ingerülten bármit is nyugodtan mondjon el nekem, de ez még nem menti fel őt, hogy tönkretette az ilyen hőbörgéseivel a kirándulást.

2018. dec. 13. 02:16
 5/31 A kérdező kommentje:
(De ez már off-topic.)
2018. dec. 13. 02:18
 6/31 anonim ***** válasza:
11%

Ilyen mikor a család Szülő gyerek gyerek szülő férj feleség feleség férj stb mozaik változatok stb nem birják elviselni egymást egy légtérben sem csak eltűrik kényszerből látszaból nyaralni mennek de végig üvöltik olyan magyarosan..

58N

2018. dec. 13. 02:25
 7/31 anonim ***** válasza:
83%

Nem érted a lényeget. Mint írtam, segítséget kérni lehet de követelni nem.

A hagymás szendvicset amit te írtál le sztorit azért említettem, hogy nem árt ha tudod, te neked is van amin nem árt változtatni vagy másképp is értelmezni.

Panaszkodsz , hogy apád milyen ember, nyűgös, hisztis, minden baja van. De neked még így sem jut eszedbe, hogy mások is utaznak veled együtt, és ilyenkor figyelned kell a többiekre is. Nem eszünk ilyenkor büdös hagyma vagy halszagú kaját. Miért van az, hogy a saját hibáitokat nem veszitek észre csak a másét? Hanem megemlíti valaki akkor jöttök azzal, hogy "ez nem téma" vagy "nem ez volt a kérdés"

Tudom, hogy a kérdés a kéréssel kapcsolatban volt, de ha már írsz magadról is egy rossz tulajdonságot, akkor nem árt tanulni a tanácsból is.

2018. dec. 13. 02:28
 8/31 A kérdező kommentje:

"Miért van az, hogy a saját hibáitokat nem veszitek észre csak a másét?" De, észrevettem én magam is, hogy hibáztam azzal, hogy megettem azt a hagymás szendvicset mások előtt. Mivel az eredeti kérdés szempontjából teljesen lényegtelen volt, nem írtam le, hogy én előző nap 17 órakor ettem utoljára, a busz másnap hajnal 2 órakor indult, és épphogy fel tudtunk szállni. Én nem otthon voltam, hanem a szüleim vettek fel kocsival egy másik városban (ahol az albérletem van [ugyanabban a városban, ahonnan a busz indult]), és rohanni kellett, hogy elérjük a buszt, így felszállás előtt nem volt időm enni. De mivel nagyon éhes voltam és el volt mondva, hogy a busz 4 óra múlva fog megállni, választanom kellett, hogy vagy nem eszek immáron 13 órán át, vagy bevállalom azt, hogy kibontom a hagymás szendvicset. Tisztában vagyok vele, hogy hibáztam, hogy az éhségérzetemnek engedtem. Belemehetünk abba is, hogy miért nem csináltam kaját magamnak otthon - mert tudván, hogy huzamosabb ideig nem leszek bent az albiban, nem volt semmi kajám a hűtőben. Azt a hagymás szendvicset anya hozta otthonról. És hogy ilyen önálló lányként miért hagytam anyára a szendvicskészítést? Mert megmondta, hogy hozni fog és ne csináljak pluszban én is.

Viszont ha belegondolok abba, hogy egy fordított helyzetben mennyire vannak tekintettel rám mások, rá kell jönnöm, hogy ugyanúgy nem vagyok én sem fontos, mint nekem sem voltak fontosak a buszon lévő emberek. Ha beülök egy filmre a moziban, senkit sem érdekel, hogy rossz-e nekem, mikor végigbeszélgetik, végigröhögcsélik a filmet, hallgatnom kell a csámcsogást, tűrni, hogy rugdossák a székem. Felvetődik bennem a kérdés, hogy mégis mennyire lehet egy kalap alá venni a kettőt.

2018. dec. 13. 02:57
 9/31 anonim ***** válasza:
80%

Kevesebbet járj haza,és ne menj közös nyaralásra.. Problem solved..

40N

2018. dec. 13. 03:00
 10/31 anonim ***** válasza:
60%
Azon rinyálsz 19 évesen, hogy mikor ovis voltál, nem ehettél szendvicset? Medve anyám, micsoda probléma...
2018. dec. 13. 06:25
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!