Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogy vehetném rá az anyámat...

Hogy vehetném rá az anyámat az iPhone-ra? Semmi esély rá?

Figyelt kérdés
Kb 10 éve ugyanaz a telefonja van, egy ezeréves, nyomógombos telefon, talán Samsung, de nem biztos. Semmire nem használja, csak telefonálásra. Nem azért nem vesz másikat, mert nincs pénzünk (van), hanem, merthogy neki ez tökéletes, a célnak megfelel, és hogy ezzel bármit csinálhat, nem megy tönkre. És hogy ő agyvérzést kapna, ha félnaponta töltenie kéne a telefonját, ezt elég hetente 2-szer, ezt dobálhatja nyugodtan az öcsém, semmi baja nem lesz. Viszont mióta egyetemre járok, kb kéthetente megyek haza. Tök sok dolog van, amit megmutatnék, pl ha venni szeretnék egy ruhát, vagy főzök, és nem tudom, hogy jó-e, akkor simán FaceTimeozhatnánk közben. Mire lepötyög egy üzenetet, az is minimum 5 perc. Ha jön Pestre hozzám, folyamatosan eltéved, és olyankor nagyon idegesítő vakon magyaráznom ahelyett, hogy beütné a telefonba és az mutatná, mikor hol forduljon le, stb. Szóval rengeteg előnye lenne. Ráadásul én 2 évenként cserélem a telefonomat, most vettünk újat, otthon van a szekrényben kettő, aminek amúgy semmi baja. Mondtam, hogy használja, megtanítom neki. De hogy ő erre nem kíváncsi, nem érdekli. 40 éves, de olyan, mint egy háklis vénasszony... Sőt, rosszabb, mert még a nagyszüleimnek is okostelefonja van. Apa is mindig ezzel piszkálja, hogy lassan ciki vele megjelenni, mert mikor azt a telefont előveszi, mindenki röhög. Jó ez nyilván túlzás, de elég vicces látvány, mikor anya szépen kiöltözik, megjelennek valahol és hirtelen elkezd csörögni az őskövület telefon úgy, hogy még a temetőben lévő holtak is felkelnek a zajra.
2018. dec. 3. 08:56
1 2 3 4 5
 21/47 anonim ***** válasza:
46%
Bár van okosom de anyukádnak adok igazat azért, mert az okostelefonnal rendelkező emberek 90%-a a valoban praktikus app-okat meg csak hirből se hallotta es nem is jasznalja, csak csupa hulyesegre hasznalja mint face meg insta....
2018. dec. 3. 10:43
 22/47 anonim ***** válasza:
78%

Jól letámadtak, de hoztam egy-két saját példát, bocs ha kicsit off.

Nagymama 1:

Technikai analfabéta, a vezetékes telefont is félreteszi. Direkt nem tanulja meg, mert nem érdekli. Kétszer esett el és törte el a kezét és nem tudott segítséget hívni, mi találtunk rá órákkal később. Napról napra butul. Szörnyű kimondani, de óráról órára veszítjük el. Nem jár el sehova, nem engedi magát sehova vinni. Borzasztó. Mindenki aggódik érte,de egyszerűen elhagyta magát

Nagymama 2:

Telefonál, facebookkal most ismerkedik. Eljár otthonról, sok ismerősét felkeresi, ÉL. Persze fúj telefon meg facebook, de neki 20 éve nem látott ismerősök kerültek elő, hamarosan újra lesz családi karácsony hála neki (10 éve nem volt!!), újra főz azokból a receptekből amit a többiekkel cserélget, jön-megy. Neki ebben sokat segít a net, a telefon, a közösségi média. A hozzáállása más a világhoz. Nyitott az új dolgokra. Úgy nem lehet leélni egy életet hogy 28 éves szinten ragadsz a hátralévő 30-40 évedre. Sem technikailag, sem máshogy.

Egyet kell értenem azzal a hozzászólóval aki azt mondja a digitális analfabetizmus nem menő. Sok embernek lehet a telefon, közösségi oldalak, fórumok az ajataja a "külvilágra" ahol megismer új embereket, új ingerek érik. 40 évesen kár bezárkózni, aki 40 évesen ki sem próbálja ezeket és nem érik új hatások az 60 évesen rosszabb helyzetben lesz mint az én nagymamám aki nem használ semmit ami "új". Erre kár büszkének lenni, ezt kár támogatni.

Persze van aki írja, hogy ott a net, excel ( :)))) ) és társai, és neki nem kell telefon. Megértem! De ettől még neked nem lesz jobb. Anyukádnak lehet jó lenne egy tablet ahogy javasolták az előzőekben. Kicsit okosabb telefon, ahogy mondtad elővéve egyet a szekrényből. Pénzbe nem kerül így. Ismerkedni kell ezekkel a dolgokkal, utána le lehet rakni ha nem tetszik és akkor az egy tapasztalatokon alapuló döntés. DE nem szabad abbahagyni a tanulást az élet egyik területén sem. Nekem édesanyám volt ilyen mielőtt elköltöztem, most videóhívásban főzni tanít és okostelefont akar a tablet helyett mert azt könnyebben viszi magával :)

Nem kell mindig a rosszat látni az okostelefonokban, meg egyből személyeskedni. Nem illik bele a ti világotokba az okostelefon? Szuper, van más dolog ami technika és profi vagy benne/vele? Szuper, nagyon jó neked. De ezt le lehet írni anélkül hogy más zsebében turkáltok, és ide vetítitek ki a frusztrációitokat. Mondjuk úgy, néhányan ezt "túltolták" :)

2018. dec. 3. 10:51
 23/47 anonim ***** válasza:
42%
Szeretem, hogy " a telefon telefonálásra való".... 2018 van. Vagy ti mindig viszitek magatokkal a telefont, a fényképezőgépet, a 20 féle térképet, a zenelejátszót, tollat és kis füzeteket meg diktafont, meg csörgőórát meg még mit tudjam én miket? Ez szimpla praktikusság, minden ott van egy készülékben. Ez mindenkinek megkönnyíti az életét, sőt, még mások életére is hatással lehet, hiszen akkor nem kell percekig magyarázni anyunak, hogy melyik utcán merre forduljon... Én megértem a kérdezőt. Amúgy anyukám és a nagymamám is sokáig tiltakozott az okostelefon ellen, végül mindketten kirpóbálták (55 és 79 évesen) és azóta mindig azt mondogatják, hogy imádják és miért nem cserélték le a telefont előbb... Azóta mindketten neteznek, írogatnak a családnak és barátoknak stb., stb., nekik és nekünk is csak könnyebb lett.
2018. dec. 3. 11:23
 24/47 anonim ***** válasza:
62%

23: Persze, tök jó. De aki ezek nélkül nőtt fel, annak nem létszükséglet. Ha eltéved, megkérdez valakit. És azért a felnőttek, főleg az idősebb felnőttek nagy része nem szokott csak úgy fényképezgetni sem.

Nekem nincs bajom az okos telefonokkal, sőt, nekem kell is a munkához is. De teljesen megértem, ha valaki elvan nélkülük is. Vagy ha van is neki, nem használja ki minden lehetőségét.

2018. dec. 3. 11:26
 25/47 anonim ***** válasza:
75%
26 éves vagyok, de megértem anyukádat. :D Két éve jöttem le az okoseszközökről és a közösségi oldalakról. Azt vettem észre, hogy sokkal szabadabb és minőségibb életem lett. Megvan az előnye annak is, ha nincs 1 mp-es elérhetőségre tőled az információ. Ja, és informatikus vagyok. :)
2018. dec. 3. 13:56
 26/47 anonim ***** válasza:
71%

Kérdező:

Havifizetésemből nem kevás ipone-t vehetnék, de nem veszek, mert az olyan szánalmas proliknak van fenntartva, mint ti, akik szerint idézlek :

"Apa is mindig ezzel piszkálja, hogy lassan ciki vele megjelenni, mert mikor azt a telefont előveszi, mindenki röhög. Jó ez nyilván túlzás, de elég vicces látvány, mikor anya szépen kiöltözik, megjelennek valahol és hirtelen elkezd csörögni az őskövület telefon úgy, hogy még a temetőben lévő holtak is felkelnek a zajra."

Gratulálok neked, apádnak és a környezeteteknek is ahhoz, hogy ti vagytok az ostoba, megrágott és kiköpött fogyasztók mintapéldányai!

Ez a ciki. Nem egy korábbi telefon. Hanem az, hogy a "fiókodban" van több, tökéletesen működő Iphone, de azért te megveszed az "újat".

Rohadt gáz.

2018. dec. 3. 14:03
 27/47 anonim ***** válasza:
75%

Valóban rejtély miért akarod mindenáron az akaratodat ráerőltetni az anyádra, ha egyértelműen nem akarja. Fel kéne fogni a csöpp kis agyaddal, hogy nem kell neki az a sz*ros iphone.

Egyébként oyan mintha egy 14 éves hisztis kamasz tette volna fel a kérdést.

Az én anyámnak sincs okostelefonja, de soha eszembe se jutott olyan, hogy emiatt ciki megjelenni vele. Ez benned a szánalmas. Ruhát megtanultam anyuci nélkül is venni, nem egy nagy tudomány. Meg a többi hülyeség, amiket írtál...egyedül a saját kényelmed, ami számít, nem az amire édesanyádnak szüksége van.

2018. dec. 3. 14:10
 28/47 anonim ***** válasza:
44%

Biztos nagyon fel fogok idegesíteni mindenkit, de akkor is.

Nagyon tud irritálni, amikor valaki prolizik. Eleve nem a szó megfelelő értelmében használja, ami számomra elég ellenszenves, hogy nem tudja, mit beszél, de az is proli szerintetek, aki panelban él, és az is proli, aki vesz magának egy Iphone-t. Mert biztos azért veszi, hogy menőzzön és gazdagnak tűnjön, de amúgy meg vajas kenyeret eszik...

Egy Iphone nem drága. Természetesen ha valaki az X vagy már nem tudom, melyik verziót veszi, akkor igen. De egy 7,8 azért ne számítson már aranyárba menőnek. 150/200K-t az ember össze tud kaparni, ha tud takarékoskodni. Ez a pénz (valakinek, aki mélyszegénységben él nagyon sok - én ezt megértem) pedig nem sok, ha mondjuk lakásviszonylatban nézzük. Ha már vesz az ember lakást akár hitelre is, akkor nem az a 150K fog osztani vagy szorozni. Ha valakinek nem megy a takarékoskodás és nem teheti meg, hogy vegyen egy bármilyen márkájú, de drágább telefont, az ne máson töltse ki a dühét.

Nekem sokat segít a telefon. Igen, térkép, egy kapocs a messze lakó barátaim és köztem (akár tengeren túli barátaim esetében is), és ha épp elfelejtettem valamit a boltban, akkor simán felcsapom a neten és megnézem. Szoktam Anyumnak is képet küldeni, ő is nekem. De csak egy példa tegnapról: nagynéném küldeni akart egy képet egy mosdókagylóról, mert szívesen nekünk adna. Viszont ha nem kell, eladja. Messze laknak, tehát személyesen nem tudtam volna megnézni. Egyszerűen átküldte a képet, és tudtuk mondani neki a véleményt. :-) De persze, postán egyszerűbb lett volna ez is. (Irónia)

Kérdező, ha Anyud ennyire nem szeretne telefont váltani, akkor ne idegesítsétek vele, mert annál inkább nem akarja majd. Nem menő digitális analfabétának lenni, de ha valaki ennyire nem akarja, akkor az erőltetés nem segít.

Inkább mutasd meg neki, hogy milyen jó tud lenni. Nem tanító jelleggel, nem is igazán neki címezve, csak valami jó dolgot. Mutass neki egy videót, amit mondjuk egy rokon, apukád küldött, amin lehet nevetni, vagy mutasd meg neki, milyen ruhát rendeltél neten telefonon keresztül. Ilyesmi. Hátha kedvet kap.

Az nagyon bosszantó, amikor valaki teljesen ellene van valaminek, igazából azért, "mert csak", és akkor mindenki más idióta és ennek megfelelően kezel is mindent. Miért nem lehet azt csinálni egy kérdés megválaszolásánál, hogy beleképzelitek magatokat a helyzetbe és a kérdés körülményeinek megfelelően válaszoltok? Itt nem az volt a kérdés, hogy az Iphone milyen telefon, vagy a Kérdező anyagi helyzete vagy az, hogy miért kérdezi meg az anyját egy vásárlás alkalmával, hanem az, hogy ebben a helyzetben mit tegyen, van-e valakinek ötlete.

Olvastam egy másik kérdést is, amiben a Kérdezőnek egy rendezett kertje volt, bokrokkal, virágokkal, sziklakerttel, és gondja volt a szomszéd kutyájával. A válaszolók 90%-a igazából azzal volt elfoglalva, hogy miért ilyen a kert, akinek ilyen kertje van, annak biztos nincsenek gondjai, stb. Én megértem, ha valami fáj. Ha valami kéne. Nekem is kéne sok minden, de nem kezdek el fröcsögni, mint valami dúvad és tiszteletlenül beszélni egy másik emberrel, akit nem ismerek. Ti beszéltek arról, hogy nektek jó a világ úgy, ahogy volt, akkor az emberekkel való kommunikációban miért nem valósul ez meg? Mert a tisztelet az már nem menő, lehet fröcsögni, őrjöngeni és magyarázni, hogy MERT AZ IPHONE AZ ROSSZ. Ez nem a Kérdező bizonyítva, hanem a válaszolóké.

2018. dec. 3. 14:21
 29/47 anonim ***** válasza:
37%
Én imádom az okostelefonomat (Xiaomi), de mikor főzésnél segítség kell, akkor telefonálok.
2018. dec. 3. 15:06
 30/47 A kérdező kommentje:

Ja, biztosan én vagyok a proli, mikor páran úgy dobálják ezt a szót, hogy amúgy halványlila gőzük nincs a jelentéséről. Jól hangzik, sértőnek gondolják, hát akkor persze, hogy leírják... De rólam ez meg lepereg, őszintén szólva. Hirtelen itt mindenki "5 iPhone-t is tudna venni egy hónapban", és baromira érzékeny lesz attól, mert én nem feltételes módban beszélek, hanem meg is veszem, ha szükségem van rá. Nem azért veszek iPhone-t, mert menő és hű de megnézi mindenki. Hanem mert nekem ez a rendszer vált be, próbáltam az Androidot is, nem szerettem.

Szerintetek én vagyok a gáz, de ti vagytok itt kiborulva, magatokból kikelve próbáltok megsérteni. Nem értem, mire jó ez? Ettől érzitek magatoknak többnek? Hogy arc nélkül beszólogattok egy 18 éves lánynak? Mi közötök van nektek ahhoz, hogy mennyiért veszem a telefonjaimat? Vagy hogy miért akarok videón beszélni anyával? Nem mindegy nektek?

2018. dec. 3. 15:19
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!