Hogyan lehet megakadályozni, hogy belekeverjen valamibe?
Ezt a levelet át kellett venni!
A történet annyi, hogy faterodtól követeli az állam a megelőlegezett tartásdíjat, apád meg abban reménykedik, hogy olyan képzésre jártál, ami alapján nem járt volna. Akkor nem ő tartozik az államnak, hanem te követtél el tartásdíj csalást (ami vétség, ha így 500 ezer forint alatti összeget vettél fel jogtalanul, bűntett, ha 500 ezer felettit).
Akkor viszont ha végig nappali képzésre jártál akkor semmi gond, az sem baj ha évet ismételtél. Arra figyelj, hogy mihelyt megszűnik a tartásdíj jogosultságod jelentsd be úgy, ahogy azt az ügyvédi levél tartalmazza.
Jogosultság Ptk.-ban:
A továbbtanuló nagykorú gyermek tartása
4:219. § [A rokontartásra és a kiskorú gyermek tartására vonatkozó szabályok alkalmazása]
A nagykorú gyermek tartására a rokontartás közös szabályait és a kiskorú gyermek tartására vonatkozó rendelkezéseket az e fejezetben foglalt eltérésekkel kell alkalmazni.
4:220. § [A továbbtanuló nagykorú gyermek tartásra való jogosultsága]
(1) A továbbtanuló nagykorú, munkaképes gyermek a rászorultsági vélelem esetén kívül is jogosult a tartásra, ha szükséges tanulmányai indokolt időn belüli folytatása érdekében arra rászorul. A gyermeknek a szülőt a továbbtanulási szándékáról késedelem nélkül tájékoztatnia kell.
(2) Az (1) bekezdés szerinti tanulmánynak minősül az életpályára előkészítő szakképzettség megszerzéséhez szükséges képzés vagy tanfolyam, a felsőfokú végzettségi szintet biztosító alap- és mesterképzésben, valamint a felsőfokú szakképzésben folytatott tanulmányok folyamatos végzése. Nem érinti a tanulmányok folyamatosságát az a megszakítás, amely a jogosultnak nem róható fel.
(3) A szülő nem köteles nagykorú, továbbtanuló gyermekét eltartani, ha
a) a gyermek a tartásra érdemtelen;
b) a gyermek tanulmányi és vizsgakötelezettségének rendszeresen, önhibájából nem tesz eleget; vagy
c) ezáltal a szülő saját szükséges tartását vagy kiskorú gyermekének tartását veszélyeztetné.
(4) A nagykorú gyermek érdemtelen a tartásra akkor is, ha a tartásra kötelezettel kellő indok nélkül nem tart kapcsolatot.
(5) A szülő a huszonötödik életévét betöltött, továbbtanuló gyermekének tartására rendkívül indokolt esetben kötelezhető.
Nem kaptunk az államtól pénzt már jó ideje, igazából mióta helye-közel fizet. Ez minimum 5 éve van. Mikor betöltöttem a 18-at, ezt a levelet az államtól meg is kapta, ezt ő kijátszotta.
Gondolom most arra számít, hogy nem jártam suliba eddig se hanem átvertem, hogy fizessek. Házat akarnak venni, de pénz nincs. Valahonnan szereznie kell...
Végig nappalis voltam, egy félévem volt passzív, tavaly ilyenkor.
Mióta megvan az új felesége azóta ilyen. Elköltöztem a barátommal albérletbe és azóta óbégat, hogy biztos nem járok iskolába, mert ugyan akkor hogy bírok dolgozni is meg fizetni az albérletet. Azt nem fogja fel, hogy muszáj, meg nem egyedül költöztem...
Arra ügyeskedhet, hogy a passzív félév megszakította a tanulmányaid folyamatosságát, neked felróható okból. Lásd a korábban bemásolt törvény részletet. Így azóta jogosulatlanul igényelted tőle a tartásdíjat.
Ha a passzív félév betegség, vagy külföldi önkéntes munka miatt volt, az neked nem felróható, de erre az időszakra így sem járt, csak amikor folytattad tanulmányaid.
Én sem értem mit pampogsz ennyit a semmin.
Küldd neki a tanulmányaidról szóló adatokat és annyi.
Mi ez a névváltoztatás, bujkálás, okirat-hamisításos sok sületlenség?
A gond az, hogy ha a passzív félév oka vizsgán bukta, akkor az értelmezhető úgy, hogy neked felróható okból szakadt meg tanulmányaid folyamatossága, így ő a törvény betűi szerint jogosan kérheti vissza az azóta fizetett összes tartásdíjat. Nyomást gyakorolhat rád azzal, hogy az még csalás is a törvény betűje szerint, amikor a passzív félévben is felvetted, ez pedig kemény ügy lehet, amit tényleg jogg fizetéssel elkerülni.
Az pedig, hogy ő a továnntanuló felnőtt gyermeknek a tartásdíj fizetést rendszeresen elmulasztotta az meg sajnos nem büncselekmény, mert csak a “gyermektartási kötelezettség” elmulasztása bűncselekmény (ami a kiskorú veszélyeztetése bűncselekmények közé tartozik).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!