Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért jó diákmunkára kényszerí...

Miért jó diákmunkára kényszeríteni a gyereket?

Figyelt kérdés

Az teljesen érthető, ha a gyereknek azért kell munkát vállalnia, mert nagy szükség van arra a kevés pénzre is, amit a szünetben megkeres. Ugyanakkor azt már nem értem, hogy ha erre nincsen szükség, mert a család jól áll anyagilag, akkor miért akarják mégis sokan erőszakosan diákmunkára küldeni a gyereket. A diákmunka tényleg lehet jó, hasznos és akár élvezetes is, de szerintem nem akkor, ha minden épeszű érv nélkül rákényszerítik a gyerekre, hanem akkor, ha a gyerek önszántából dönt úgy, hogy munkát válall, mert pl. gyűjt valamire, csak szimplán szeretne keresni egy kis pénzt vagy mondjuk barátokkal mennek és az úgy jó kaland, esetleg maga a munka érdekli.

Az én szüleim szerencsére anyagilag is tudnak támogatni mindenben. Sosem erőltették a diákmunkát, sőt azt mindig ellenezték, hogy tanulás mellett dolgozzak. Azt mondták, hogy egyelőre koncentráljak a tanulásra és majd később is lesz időm bőven arra, hogy dolgozzak. A szünetek pedig nem arra vannak, hogy olyankor is melózzon a gyerek egész nap és kifárassza magát, hanem arra, hogy utána kipihenten, feltöltődve üljön vissza az padba. Viszont én is voltam már diákmunkán, mert kíváncsi voltam, ki szerettem volna próbálni, hogy milyen és vannak jó tapasztalataim (pl. jó társaságba kerültem és megismerhettem új embereket, megtanultam egy-két új dolgot, beleláthattam egyes munkakörökbe), de ugyanígy vannak rosszak is (pl. nagyon fárasztó volt, sokat kellett dolgozni, csomó bunkóval is találkoztam akik emberszámba se vettek, keveset kerestem). Egy tapasztalatnak jó volt, de azóta nem dolgoztam, mert nincsen rá szükségem, annyira nem érte meg és hasznosabbnak tartom, ha a szünetet tényleg arra használom fel, amire való (pl. pihenés, szórakozás, barátok, hobbi, tanulás).

2018. júl. 11. 11:34
1 2 3 4
 31/36 anonim ***** válasza:
87%
Én úgy gondolom, hogy normálisan neveltek fel a szüleim. Rendesen tanultam mindig is, elvégeztem a házimunka rám eső részét, kapáltam, füvet nyírtam ha kellett, amire megkértek azt megcsináltam. De 23 éves koromig soha egy percet nem dolgoztam, nem diákmunkáztam, nem voltam gyakornok. És teljesen értelmesen töltöttem el a nyaraimat. Mind gimiben, mind egyetemen. Tök jókat lehet kirándulni, biciklizni barátokkal, rengeteg ingyenes lehetőség, program van, csak utána kell járni. Egyik nyaramat pl végig tanultam, mert annyira érdekelt a honlapszerkesztés, hogy autodidakta módon megtanultam, rengeteget gyakoroltam. Mind-mind értelmes nyár volt. A lustálkodás és a szórakozás is értelmes dolog, főleg tiniként, az is kell. És 23 évesen rögtön főállásban munkába álltam, semmi hátrányom nem származott a "lustaságomból", a pénzt is kiválóan kezelem, most már saját lakásom is van. Szerintem egyáltalán nem kell diákmunkázni, ha valaki nem akar, ezen nem múlik az égvilágon semmi.
2018. júl. 11. 15:39
 32/36 anonim ***** válasza:
30%

Nem vagyok még szülő, de szégyellném, ha lusta dög gyerekem lenne.

Nekem a szüleim ellenezték, hogy dolgozzak suli mellett, pedig nagyon élveztem egyébként, pihentetett a sok tanulás mellett, ráadásul barátkoztam, haverkodtam, jó buli volt, és jó volt, hogy a saját keresetem volt, nem pedig zsebpénz, arra költhettem, amire akartam, amire a szüleim nem akartak adni (pl. elutaztam belőle külföldre 1-1 napra). De ismertem olyat, aki így talált szakmai gyakorlatot, erre is jó lehetőség lehet a diákmunka, bár nekem másképp jött össze a gyakorlat, de akár így is összejöhetett volna.

Nem erőltetném a gyerekemet, de azért úgy nevelném, hogy ne csak lógassa a lábát, és magától is benne legyen az igény, hogy ne akkor kezdjen megismerkedni a munka világával, amikor kikerül pályakezdőként. Nekem emiatt is nagyon hasznos volt, rengeteg dolgot már tudtam, megszoktam, megismertem, mire aktív dolgozó felnőtt lettem a suli után.

2018. júl. 11. 15:53
 33/36 anonim ***** válasza:
67%

Én egy olyan gyerek vagyok, akinek kb mindent megadtak.De egyszer nagyon szerettem volna egy telefont és szükségem volt 40 ezer kiegészítésre. Hát nem kaptam :D

Fogtam magam, elmentem nyári munkázni.

Szerintem életem legjobb döntése volt.

Megtanultam, hogy mi az a munka, és egészen máshogy értékelem azt a dolgot amit magamtól kerestem.

És még tudtam venni a telefonom :D

Idén a jogsit teszem le, szóval nem tudtam menni, de ha van szabadidőm akkor önkénteskedek :D

Én sokkal jobban szeretek dolgozni, mint otthon kuksolni 😂

2018. júl. 11. 22:25
 34/36 anonim ***** válasza:
69%
Szerintem felesleges a diákmunka. A nyár pihenésre van.
2018. júl. 12. 01:57
 35/36 anonim ***** válasza:
34%
Én erre azt mondom, hogy felkészítés a való életre...Sajnos senkit nem fog anyu apu örökké eltartani..
2018. júl. 12. 12:35
 36/36 anonim ***** válasza:
49%

Azért,hogy megtanulj dolgozni,és ezt értékelni tudd!

Önállóan pénzt keresni,ez a valami.Valakit eltartani az a becsülendő.Később céget építeni,és nagy hasznot teremteni

belőle...Kis lépések,nagy ugrás!

2018. júl. 12. 15:07
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!