Miért jó diákmunkára kényszeríteni a gyereket?
Az teljesen érthető, ha a gyereknek azért kell munkát vállalnia, mert nagy szükség van arra a kevés pénzre is, amit a szünetben megkeres. Ugyanakkor azt már nem értem, hogy ha erre nincsen szükség, mert a család jól áll anyagilag, akkor miért akarják mégis sokan erőszakosan diákmunkára küldeni a gyereket. A diákmunka tényleg lehet jó, hasznos és akár élvezetes is, de szerintem nem akkor, ha minden épeszű érv nélkül rákényszerítik a gyerekre, hanem akkor, ha a gyerek önszántából dönt úgy, hogy munkát válall, mert pl. gyűjt valamire, csak szimplán szeretne keresni egy kis pénzt vagy mondjuk barátokkal mennek és az úgy jó kaland, esetleg maga a munka érdekli.
Az én szüleim szerencsére anyagilag is tudnak támogatni mindenben. Sosem erőltették a diákmunkát, sőt azt mindig ellenezték, hogy tanulás mellett dolgozzak. Azt mondták, hogy egyelőre koncentráljak a tanulásra és majd később is lesz időm bőven arra, hogy dolgozzak. A szünetek pedig nem arra vannak, hogy olyankor is melózzon a gyerek egész nap és kifárassza magát, hanem arra, hogy utána kipihenten, feltöltődve üljön vissza az padba. Viszont én is voltam már diákmunkán, mert kíváncsi voltam, ki szerettem volna próbálni, hogy milyen és vannak jó tapasztalataim (pl. jó társaságba kerültem és megismerhettem új embereket, megtanultam egy-két új dolgot, beleláthattam egyes munkakörökbe), de ugyanígy vannak rosszak is (pl. nagyon fárasztó volt, sokat kellett dolgozni, csomó bunkóval is találkoztam akik emberszámba se vettek, keveset kerestem). Egy tapasztalatnak jó volt, de azóta nem dolgoztam, mert nincsen rá szükségem, annyira nem érte meg és hasznosabbnak tartom, ha a szünetet tényleg arra használom fel, amire való (pl. pihenés, szórakozás, barátok, hobbi, tanulás).
Lehet, normális közegben lakom, de énmégilyet nem hallottam, hogy bárkit is rákényszerítenének a munkára.
Sok diák van nálunk is, ki ezért, ki azért jött, de kényszerítve senki nem volt még közülük.
Ha valaki nem akar dolgozni az már régen rossz...az semmire nem jó.
Helló helló!
Szerintem sokszor nem is a pénz ami motiváló, de ez se egy elhanyagolható szempont. Gondolj bele, amit magadnak szerzel meg nem értékeled jobban? Vagy is magamból kiindulva! Én is voltam diákmunkán, pedig tehetőseknek mondhatom a családomat, sőt volt olyan hogy családi vállalkozásnál segítettem be. És szerintem azért is hasznos mert megtanít az életre, megtanít arra hogy nincs semmi se ingyen.
- hogy ne otthon vakarja a tökét egész nap - igen, SOK "gyerek" elvárja, hogy legyen főtt kaja, iphone, tisztaság, de már a ráeső hazimunkára is nyávog
- segítsen a szülőknek anyagilag, pl. ne apának kelljen fizetnie a gyerek koncertjét, vagy telefonját
- tapasztalatszerzés - napi 4-5 órás munkába nem hal bele a felnőtt gyerek, de legalább lesz róla fogalma, milyen, amikor fel KELL kelni és ha késik, lusta, annak következményei vannak, ami nem egy rossz jegy
...
"mert nincsen rá szükségem, annyira nem érte meg és hasznosabbnak tartom, ha a szünetet tényleg arra használom fel, amire való (pl. pihenés, szórakozás, barátok, hobbi, tanulás)."
A középiskola, ahová jártam, bár volt sok ösztöndíjas hely is, Európa vezető családjainak gyerekeit, és az arisztokraták gyerekeit oktatja. Ezen emberek közül senki nincs "rászorulva" a pénzre, mégis mindenki, magától értetődően, legalább a szünetek felében diákmunkát végez, a kötelező, tanrendbe épített, évközbeni jótékonysági munka mellett.
És mindehhez jön még az, ami a tulajdonképpeni gyakornokság.
Ez egy hozzáállás az élethez, ami, valljuk be, mindenkit, aki oda járt, csak előre vitte, minden értelemben. A gyerekeink is ott fognak végezni.
"igen, SOK "gyerek" elvárja, hogy legyen főtt kaja, iphone, tisztaság, de már a ráeső hazimunkára is nyávog"
az nem a gyerek hibája hogy nem tudták rendesen nevelni
"az nem a gyerek hibája hogy nem tudták rendesen nevelni"
No persze.:D De ha a fentebb leírt hozzáállásra nevelik, akkor a szülők hülyék, diktátorok, "kényszerítik" a gyereket stb, stb., igaz? Idióta.
Én teljesen őszintén nem fogom elvárni a gyerekemtől, hogy menjen. Ajánlani fogom, hogy segítek benne, meg hogy tudna plusz pénzt keresni, de kényszeríteni nem fogom.
Én ezt abból tabultam meg, hogy nálam kényszer volt, hogy menjek, de a pénzt elvették, emellett pedig ha hazaértem mindent meg kellett csinálnom, még akkor is, ha ők szabadságon voltak, mert náluk a házimunka a gyerek dolga volt. Én ebbe a hibába nem fogok beleesni.
"- hogy ne otthon vakarja a tökét egész nap - igen, SOK "gyerek" elvárja, hogy legyen főtt kaja, iphone, tisztaság, de már a ráeső hazimunkára is nyávog
- segítsen a szülőknek anyagilag, pl. ne apának kelljen fizetnie a gyerek koncertjét, vagy telefonját"
Ez már megint megy oda, hogy "én pelenkáztalak és etettelek, hogy mersz te tőlem bármit is kérni?"... Ha gyereket vállaltál, akkor fogadd már el, hogy neki szüksége van szórakozásra, szüksége van telefonra is, esetleg egy PC-re, el kell neki is mennie egy kicsit szórakozni és ez MIND a te kötelességed kellene hogy legyen. Ez egy gyerekkel jár. Ha ennyire zsugori vagy, akkor ne vállalj gyereket.
Örök hálám mindennek, hogy az én szüleim nem voltak ilyenek, hogy még a pelus árát is leverték volna rólam ahogy elmúltam 18. Amikor befejeztem az iskolát, akkor az én szüleim azt akarták, hogy vegyek egy hosszú szabadságot. Vagyis egész nyáron, ősszel és télen otthon voltam, se iskola, se munka. Jaunárban beálltam dolgozni és saját albérletbe költöztem. Elkényeztettek, igen, de ez a szülő dolga. Nem mártírkodni, hogy milyen drága volt a popsikrémed és még főtt ételt is kaptál. Te jó ég. Aki azzal jön, hogy főtt ételt is biztosít a gyerekének az már szánalom a tetőfokon. Ez a 21. század, már nem abban az időben élünk amikor örülhettél, hogy volt száraz kenyér ebédre. Ha neked gondot okoz, hogy kell egy okostelefont venned a saját gyerekedned, akkor megint csak, NE legyen gyereked. Aztán meg sírtok itt, hogy miért is olyan rossz a kapcsolatotok a gyerekeitekkel. Tessék, pont ezért. Azt hiszitek ti mindent megadtatok azzal, hogy főztetek és mostatok rá. Ezt egy gyerekotthonban is ugyanígy megcsinálják, ettől még nem lesztek szuperak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!