Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért olyan elfogadhatatlan...

Miért olyan elfogadhatatlan az ha lassan 23 évesen nincs kedvem édesanyámnak minden lépésemről beszámolni és a kedvük szerint tervezni a napjaimat?

Figyelt kérdés

Igen, ők tartanak el, ők taníttatnak, amiért hálás is vagyok, de ettől függetlenül szerintem jogom van némi szabadsághoz. Tehát: Normális az hogy amikor utazok haza (2-3-4 hetente) már előtte napokkal folyton kérdezgeti anyám hogy mikor indulok, mikor érkezek, mikor lesz meg a jegyem,ha elindultam hol járok, majd hívjam, stb.. De ezeket úgy mintha nem lennék képes megvenni a jegyet és felülni egy vonatra. Tehát magam sem értem.

Illetve amikor otthon vagyok mindig van 1-2 nap mikor kötelező programokat szervez, például családi ebéd, és akkor ott kell lennem. Amivel nincs is semmi baj, csak előtte elfelejti megkérdezni hogy nekem jó lesz-e az a nap. Mintha még mindig középiskolás lennék. Mert úgy van vele hogy otthon én biztos ráérek, biztos semmi dolgom, miközben szívesen találkoznék barátokkal/barátnőkkel és lenne más programom is.

Most már napokkal ezelőtt mondta hogy jövőhéten megint lesz egy nap amikor együtt lesz a család. Azóta viszont egy sráccal megbeszéltük hogy elmennénk kirándulni, végülis randi lenne, és nagyon szeretnék vele elmenni. És már tudom előre hogy anyámnak gondja lesz ezzel, hogy végre otthon vagyok, és mi az hogy nem a családdal töltöm azt a napok, amikor mindenki együtt lesz. És pont én nem, mikor végre velük lehetnék.

Az ilyen szituációkkal mit lehetne kezdeni? Kezdem azt érezni hogy nem tudom irányítani az életemet, mert mindig elvárják hogy ekkor meg ekkor menjek haza, hogy otthon hova menjek, mit csináljak.

Igen tudom hogy önállósodnom kéne, és ezen vagyok én is hogy mihamarabb el tudjam tartani saját magam. De attól függetlenül szeretném kicsit szabadabbnak érezni magam.

2018. ápr. 25. 17:55
 1/7 A kérdező kommentje:
Ami még lemaradt: ha otthon vagyok folyton elvárják hogy mindenről beszámoljak. Például elmentem egy barátnőmmel beszélgetni és nem voltam otthon du.4től 8ig akkor már azonnal kérdezi hogy mi volt velem, meséljek. Arról nem is beszélve ha bulizni megyek és későn jövök haza. Kivel találkoztam, milyen volt, meddig tartott stb...
2018. ápr. 25. 17:58
 2/7 anonim ***** válasza:
19%

A leírásod alapján ritkán mész haza. Abban a kevés időben szerintem elvárható lenne, hogy a családodhoz alkalmazkodj, és részt vegyél velük programokon.

"Normális az hogy amikor utazok haza (2-3-4 hetente) már előtte napokkal folyton kérdezgeti anyám hogy mikor indulok, mikor érkezek, mikor lesz meg a jegyem,ha elindultam hol járok, majd hívjam, stb.."

Én ezt teljesen úgy értelmezem, hogy anyud nagyon vár haza, és izgatott, pontosan mikor érkezel.

2018. ápr. 25. 18:09
 3/7 anonim ***** válasza:
53%

"Most már napokkal ezelőtt mondta hogy jövőhéten megint lesz egy nap amikor együtt lesz a család. Azóta viszont egy sráccal megbeszéltük hogy elmennénk kirándulni"

Anyád előre szólt, te mégis rászerveztél. Pár hetente azt a pár napot kibiírod, a köztes időben meg úgyis azt csinálsz, amit akarsz. Örülj neki, hogy ilyen szerető családod van.

2018. ápr. 25. 18:25
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
Nézd, le kellene ülnöd édesanyáddal beszélgetni erről és elmondani mindazt, amit itt leírtál. Persze, nem veszekedni kell, csak elmondani neki, hogy mégiscsak 23 éves vagy és oké a közös ebéd, meg egy- egy közös program, de ne kelljen már minden percedről beszámolni, stb.
2018. ápr. 25. 19:21
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Mondjuk, a "randikirandulast" kár volt ugyanarra a napra szervezni, de ha már így alakult, csak "megemészti" anyád is.
2018. ápr. 25. 19:25
 6/7 anonim ***** válasza:
72%

Hmm. En is ritkan mentem haza es anyukam pont ugyanigy vart. Nekem nem volt ezzel bajom. Megbeszeltem vele, hogy figyelj varhatoan ekkor megyek, de legkesobb, amikor aznap a vonatra felszalltam felhivlak (3 oras vonatut). Ezt elfogadta. Ha tudtam, hogy valami idokozben valtozik, akkor szoltam egybol. Neha meglepetesbol hazamentem hamarabb :-), mint igertem.

A csaladi program fontos, ha ez egy kozos ebed vagy hogy nagymama latogatas csak ekkor akkor lehet, akkor ahhoz illik alkalmazkodni. De ezen is nagyon sokat a KOMMUNIKACIO. peldaul te tudod, hogy a baratnoid inkabb szombaton szoktak raerni vagy szombat estenkent vannak a szulovarosodban/faludban a bulik stb. Akkor szolsz elore napokkal (pont ahogy anyud s nyaggat teged :-)) es szepen megkered anyu szombat 10-tol ne szervezz nekem programot, mert a haverokat akkorra tervezem be, viszont vasarnapi kozos ebed johet.

Ez a fajta tervezes es alkalmazkodas felnottseg resze es pont azzal mutatnad, hogy mar nincs szukseged minden lepesed lekovetesere, hiszen te is meg tudod oket tervezni magadnak.

A beszamolo/tatas. Csak kivancsi, nyilvan nem csevegtek minden nap mindenrol ezert 2 hetnyi lemaradasrol szeretne tudni. Vagy abba belegondoltal, hogy csak ugy barmirol akar beszelgetni? Nem feltetlenul kell neki baratnoi csevegesekrol beszamolni, hanem kerdezheted te is a velemyenet pl.: hallottal arrol, hogy...es itt barmilyen temat folvethetsz ruha, etel, uj applikacio, utazas, politika, celebhirek, sorozat, reklam...es megkerdezed o mit gondol rola...es elmondod te mit.

Tudod, amikor kirepulnek otthonrol a gyerekek, akkor nehez a szuloknek ujra elfoglalni magukat es hajlamosak a gyerekuk hazajovetelekor rajuk telepedni, hogy infokat igyanak magukba, amit aztan meselhetnek masoknak vagy csak feltoltekeznek belole. Ugyhogy akar meselhetsz arrol is, hogy uuu milyen epuletet lattal ott ahol tanulsz, es pont ugyanolyan elegedett lesz vele, mint azzal (nem) lenne, hogy mekkorat hanytal a fosulis buliban vagy a munkahelyi csapatepiton.

2018. ápr. 25. 20:46
 7/7 A kérdező kommentje:
nagyon köszönöm a válaszokat, főleg az utolsót!
2018. ápr. 25. 23:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!