Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Illene egy egyetemistának...

Illene egy egyetemistának diákmunkát vállalni ha nagyok az igényei?

Figyelt kérdés
Párommal tavaly házasodtunk össze,minddkettőnknek van egy nagy lánya. Párom mérnökként jól keres de sokat is dolgozik. Jól megvagyunk egymással mégis van ami egyre jobban zavar. A lánya másodéves egyetemista. Annak idején nem volt jo neki a kollégium sem társbérlet más diáklánnyal. Csak elintézte az apjánál hogy fizessen neki egy önálló albérletet. Úgy volt hogy diákmunkát fog vállalni hogy besegítsen a költségekbe ami nem kevés. Viszont azzóta sem tette meg. Az én gyerekem 18 éves korától vállalt diákmunkát, nem is keveset. Pedig erős iskolába járt. Mindig is törekedett arra hogy ne engem terheljen mindenben anyagilag. Férjem lánya elvan a tanulással, nem törekszik még minimàlis diákmunkára sem. Ezzel sok pénzt kell költeni rá minden hónapban a közösből amit egyéb más dologra is lehetne. Sokat dolgozunk mindketten de nem azért hogy ezt párom gyereke kihasználja. Tartalékolni is szeretnék ha bármi történne, így azért nehéz. Véleményekre lennék kiváncsi aki volt már hasonló helyzetben.
2018. márc. 14. 09:09
1 2 3 4 5 6
 21/54 anonim ***** válasza:
37%

18-as, ha megteheti, jó, de íy is kihasználja a kiscsaj apukát, itt EZ a gond.

Nem az, hogy albit fizet neki, hanem hogy szrik dolgozni akár nyáron is.

Nekem lesült volna a bőr az arcomról, ha ennyire kihasználtam volna apámat :)

2018. márc. 14. 10:24
 22/54 anonim ***** válasza:
39%

Egyáltalán nem gondolom, hogy az a "normális" szülő, aki teljes lakást vesz vagy bérel a gyereknek, mert felvették egyetemre - több ezer kortársával együtt.:-) Otthon is másokkal lakik együtt, netán az is problémát jelent a tanulásban? Ha pedig volt egy megállapodás, hogy az extra igényei finanszírozását csak részlegesen kéri, akkor tartsa ezt be, vagy adjon lejjebb az igényekből. Mellesleg létezik diákhitel, nem muszáj diákmelót vállalni, majd vissza lehet fizetgetni a saját keresetéből.

Egyébként ezt tényleg az apjának kell megbeszélni vele, te annyit tehetsz, hogy beszünteted a közös kasszát, ill. annyit félreteszel magadnak és a lányodnak, amennyit a férjed a sajátjára költ, a többiből lehet közösen gazdálkodni.

2018. márc. 14. 10:24
 23/54 anonim válasza:
76%
Vannak olyan egyetemek és szakok, amiket szinte lehetetlen abszolválni diákmunka mellett, mert tényleg keményen kell tanulni hogy sikerüljenek a ZH-k, vizsgák... a kolit 100% megértem, ha nem szereti valaki.. sőt ott szinte képtelenség még csak nyugodtan aludni is, mivel minden szobatárs csörömpöl, rengeteg hangoskodás és bulizós komolytalan fiatalok... a magyar kollégiumok már a tervezésnél el lettek rontva azzal, hogy 1 szobába több diákot raktak.. 3-4 és 2 fős helyek vannak és iszonyat kényelmetlen megosztani egy idegennel 1 szobát, mivel állandóan alkalmazkodni kell és 0 intimszférája van az embernek... a megosztott albérletben is hasonló problémák vannak, csak ott a mosdón, wc-n és a konyhahasználaton lehet nézeteltérés.. az is kellemetlen ha a másik csörömpöl amikor épp tanulnál vagy akkor megy el zuhanyozni amikor pont hasmenés jön rád és ott feszengsz visszatartva pisit, székletet akár fél óráig is, amíg ő ki nem jön a zuhany alól... szóval teljesen megértem a csajt. Egy komolyabb budapesti egyetemen egy komoly szakot képtelenség munka mellett csinálni, mert az a tanulás rovására megy, ezt pár értelmes tanár el is mondja még az elején. Szóval ha szülő képes támogatni a tanulással töltött éveket, akkor tegye meg, hiszen a gyereke jövőjéről van szó, nagyon nem mind1 szerintem hogy egy jó, piacképes diplomával kezdi az életet vagy éppen leérettségizett és valami legalja munkát csinál csak éhbérért... nyilván vagy egy határa a költekezésnek, pl nem kell a legdrágább cuccokat megvenni, lehet mindenen ésszel spórolni. Később még visszajöhet az efféle támogatás, amikor a megöregedett, lebetegedett a szülők szociális otthonválasztásáról illetve orvosi ellátásáról kell dönteni...
2018. márc. 14. 10:31
 24/54 anonim ***** válasza:
52%
Az elvvel van a gond. En is tamogatnam a gyerekemet de nem ugy hogy mar kihasznal es lustasagbol nem dolgozik.
2018. márc. 14. 10:39
 25/54 anonim ***** válasza:
47%

Hagyjuk már ezt a nyafogást, hogy társbérletben csörömpölnek, meg majd a szülőnek mi jön vissza és mi nem. Ha otthon fel tudott készülni a gyerek az érettségire, akkor társbérletben vagy koliban is fel tud készülni az egyetemi vizsgákra, ez nagyon gyenge kifogás.:D Számtalan hely van, ahol lehet tanulni, minden komoly egyetemnek van könyvtára, ott van a Széchenyi is, magam is jártam oda a négyágyas koliszobából, de amúgy tanulószobák is vannak minden kollégiumban. Értelmes ember pedig nem hagyatkozik arra, hogy majd a gyerek gondoskodik róla öregkorában, hanem megteszi ezt maga. Úgy is fogalmazhatok, hogy a gyereknek megéri nem kizsigerelni a szülőt, hogy annak legyen lehetősége félretenni öreg napjaira, és ne neki kelljen munka és esetleg család mellett gondoskodnia még a szülőről is.:-)

Megjegyzem, a SOTE-n számos évfolyamtársammal együtt volt egy kis diákmunkánk év közben is, nyáron pedig válogathattunk a jó melók között orvostanhallgatóként. Nem szakadtunk bele, ingyen szállás-kaja-vízpart megvolt, és minden este buliztunk.

2018. márc. 14. 10:44
 26/54 anonim ***** válasza:
75%
A lánya másodéves egyetemista, tehát ez már két éve megy. Téged most kezdett el zavarni? Elég lassú a reakcióidőd.
2018. márc. 14. 10:53
 27/54 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Sokfélék, ezért nagyon nem jutottam előbbre. Azzal viszont egyetértek ha sokat is tanul valaki plusz nem akar még egy kettes társbérletben sem lenni egy másik diáklánnyal, akkor mégiscsak járuljon hozzá a kiadásokhoz. Vagy diákmunka vagy diákhitel. Az mégsem normális hogy a párom fizetésének több mint negyed része rá megy el. Ahogy javasolta valaki hogy ugyanezt az összeget vegyem el az én lányom részére is, nos ezt tartanám igazságosnak. Ő is tanul de diákmunkázik is sokat akár az alvása róvására is. Nyilván erre már nem telne.Egyébiránt ha házasságban élünk szerintem mindenki azt ad bele a közösbe amit tud. A párom több fizetést, én ennek kompenzálására az összes háztartási munkát. Ezért azt tartanám igazságosnak hogy vagy mindkét gyereket segítsük vagy egyiket sem. De semmiképp sem ilyen egyoldalúan mert a párom lánya mindent csak elvár anyagilag.
2018. márc. 14. 10:54
 28/54 anonim ***** válasza:
13%

A párod nem ad bele többet, ha a negyede volt-nincs.

Hát ha még a házimunka feléért fizetnie kéne. :D

A pofám leszakadna, ha úgy élnék, mint ez a lány.

2018. márc. 14. 11:02
 29/54 anonim ***** válasza:
88%

Akkor:

- külön kassza, ebből rezsi, otthonra egy helyre, és abból fizettek mindent, a maradékkal azt csinál mindenki amit akar

- házimunka felezés

2018. márc. 14. 11:03
 30/54 anonim ***** válasza:
76%
Tehát a külön kassza neked lenne probléma, hiszen a párod többet keres. Így nem csoda, hogy nem akarod. :)
2018. márc. 14. 11:07
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!