Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Miért lenne baj, hogy támogatn...

Miért lenne baj, hogy támogatnak a szüleim? Egyáltalán miért kell ebbe bárkinek is beleszólnia?

Figyelt kérdés
Leérettségiztem, de utána nem kezdtem el az egyetemet, ahová felvettek, hanem itthon maradtam és tanulok (nyelveket, megszereztem a jogsit, még csinálok emelt érettségit is, biztos, ami biztos), majd idén felvételizek és remélhetőleg szeptembertől egyetemista leszek. A szüleim eddig végig támogattak, támogatnak és támogatni is fognak. Ez azt jelenti, hogy mindenben számíthatok rájuk, segítenek és anyagilag is támogatnak, kb. mindent ők fizetnek nekem, gondolok itt pl. öltözködésre, kajára, órákra (pl. jogsi stb.) stb.. Nekem is van saját pénzem, amit ajándékba kapok rokonoktól (pl. ünnepekre, ballagásra), ebből alkalomadtán drágább ruhára/ékszerre/könyvekre költök vagy ha a barátaimmal beülünk valahová, moziba megyünk stb., tehát szórakozásra. A nagy részét még így is félreteszem és összegyűjtöttem már néhány százezer forintot. Dolgozni nem dolgozok és nem is dolgoztam soha, még diákmunkán sem, mert sosem éreztem, hogy szükségem lenne rá, hiszen a szüleim mindig eltartottak és nekem is volt mindig félretett pénzem, amiből tudtam venni egy-két dolgot. Ezt én nem kikövetelem, nem kérem stb., ez egyfajta "megeggyezés", amit a szüleim ajánlottak fel. Ők sosem akarták, hogy a gimi mellett bármilyen munkát is elvállaljak, a szünetekben sem (nem is volt rá szükség) és az egyetem alatt is támogatni fognak. Mindig elmondják, hogy úgyis fogok még dolgozni eleget, nincsen szükség arra a plusz pénzre (max. ha nekem valamire még kellene, akkor nyilván elemehetnék, de nem kell) és inkább majd akkor dolgozzak, ha találok olyan munkát, ami kapcsolódik a jövőbeli végzettségemhez és fejlődés, tanulás, kapcsolatok szempontjából is hasznos (itthon vidéken max. gyümölcsöt szedni lehet, címerezni vagy pultosnak, eladónak lehet jelentkezni). Szóval a lényeg az, hogy nekünk ez így megfelel. Ennek ellenére én is és a szüleim is rengeteg beszólást kapunk, hogy "ők már rég kivágtak volna az utcára, mint macskát sz@rni", "biztos, hogy nem hagyták volna, hogy itthon meresszem a seggemet, hanem mehettem volna dolgozni", "hogy van pofám így lehúzni, kihasználni a szüleimet", "nem lesz belőlem senki, max. közmunkás mert lusta és életképtelen vagyok" és a szüleim is rengetegszer megkapják, hogy ők milyen sz@r szülők, "miért hagyják, hogy én velük lakjak vagy legalább kérnének már érte pénzt" stb....Már kezd belőle elegünk lenni, mert ehhez az egészhez ugyan senkinek semmi köze nincsen, de már tényleg nagyon idegesítő és mindenkinek rosszul esik...
2018. jan. 30. 11:35
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%

Irigyek,mert őket nem támogatja,nem tartja el senki.

Nem kell velük foglalkozni.

2018. jan. 31. 00:48
 12/18 anonim ***** válasza:
100%
Nem baj egyáltalán. Igazából azért szólnak bele, mert sokan, illetve a legtöbben teljes erőbedobással küzdenek és sok pofont kapnak, csalódnak, újra felállnak és küzdenek...irigylik, hogy neked ezt a hercehurcát nem kell átélned, mert, habér erősít, nem kellemes, elfárad az ember időnként. Tapasztalatból mondom. Aztán ha a képükbe kapják, hogy valakinek semmit nem kell megtennie bizonyos dolgokért elkezdi kevesebbnek érezni magát, miért nem kaphatom meg én is? Nem érek talán annyit? Miért ilyen velem a sors? Elkezdenek haragudni, azt sem tudják kire vagy mire, és bizony az ember irigy, elkezd beleszólni, belekötni, mert haragjában és keseredettségében nem tud mást tenni. Bizonygatja, hogy nem, az nem jó amit a másik csinál, ettől egy picit elkezdi jobban érezni magát, mert saját magát akarja igazából meggyőzni, hogy nem olyan rossz az ő helyzete, ő csinálja jól. Igazság szerint nem a másiknak akarnak ártani véleményem szerint, hanem magukat próbálják ezzel "vigasztalni".
2018. jan. 31. 09:39
 13/18 anonim ***** válasza:
* saját magát akarja meggyőzni, nem rossz a helyzetem...
2018. jan. 31. 09:40
 14/18 anonim ***** válasza:

Utolsó voltam: ami akkor sem szép dolog.

Azt tanácsolom, ne foglalkozz mások ilyen jellegű véleményével.

2018. jan. 31. 09:51
 15/18 anonim ***** válasza:
100%

#9-ben írtad, kérdező:

"Közeli ismerősökről van szó egyébként, munkatársak, volt tanárok, szüleim barátai/ismerősei, kollégái, akik engem is ismernek és tudják, hogy mennyi idős vagyok, hová jártam suliba stb. és szoktak érdeklődni felőlem, illetve nálam is rákérdeznek, hogy hogy vagyok, mit csinálok, milyen lett az érettségim, mit tanulok stb. Mi naívan azt gondoltuk, hogy nyugodtan meg lehet mondani nekik, ha már rákérdeztek (magamtól nem szoktam hangoztatni és a szüleim sem) és ebben az egészben mi nem is láttunk semmi szégyellnivalót, úgyhogy gondoltuk, hogy őszintén válaszolunk. Ha hazudtam volna, akkor az előbb-utóbb úgyis kiderült volna, mert más elárulta volna, ami szerintem sokkal gázabb és különben sem láttam volna értelmét... "

Hát igen, 20 évesen én is így gondolkodtam! :DDDD

Azóta már sokkal bizalmatlanabb vagyok.

Nos, vegyük sorra őket. A volt tanárok részéről természetes az érdeklődés, én is elmondtam volna nekik. Aki közülük erre beszól, azt utána messze elkerülöm, tán még az arcomat is elfordítom, ha szembe jön velem, nehogy köszönnöm kelljen neki, nehogy újra megszólítson. Talán leesik neki a tantusz, hogy nem úgy kellett volna reagálnia.

Szülők barátja, ismerőse, kollégája: Nos, pl. az én munkahelyemen is vannak olyan emberek, akiknek gond nélkül elmondanám ezt, másoknak meg nem, mert lehet, hogy így reagálnának. Szóval, itt a szülőknek szelektálniuk kell, és óvatosnak lenni.

Hangsúlyozom, önmagában nem tartom bajnak, ha valaki ilyenkor véleményt nyilvánít. Ha elmondja, hogy ezt így helytelennek tartja ezért, azért, amazért, azzal nincs gond. A gond a sértő, indulatos viselkedéssel van. Emögött szinte mindig irigység van. "Brit tudósok vizsgálatai szerint" (remélem érthető az irónia) a magyaroknak a világon a legmagasabb az átlagos SI-faktora. SI = Sárga Irigység.

Arra legalább jó ez az egész, hogy kiderüljön, kik azok, akik valóban örülnek, ha jó sorod van, és kik azok, akik irigykednek rád. Ez segít abban, hogy a jövőben csak azokra szánjatok időt, figyelmet, kedvességet, akik meg is érdemlik.

2018. jan. 31. 11:10
 16/18 anonim ***** válasza:
100%

Örülnének ha ők is ilyen helyzetben lehetnének.Irigyek rád.

Gondolj bele a szüleid helyzetébe...vagy képzeld el magad szülőként te nem adnál meg mindent a gyerekednek?

2018. jan. 31. 14:04
 17/18 anonim ***** válasza:
Mondjuk ez érdekes kérdéskör. (#10 vagyok) Szerintem én a szüleid helyzetében jóval átgondoltabban támogatnám a gyermekemet. Nyilván nem gördítenék akadályokat az útjába, de gondoskodnék arról, hogy legyen lehetősége uralkodni a nyers valóságon. Még ha emberien vegyes eredménnyel is, főleg a legelején. A megfejtéseimmel és a biztonság tudatával állnék rendelkezésre, de semmi több. Pozitív trollként tudatosítanám benne, hogy mennyivel többre képes, amikor tényleg helyzet van, de durván. Persze én bolond vagyok, nem is kicsit! :D
2018. jan. 31. 20:00
 18/18 anonim ***** válasza:

Ez a normális, hogy a szülő támogatja a gyerekét ahigy tudja. Én dolgozok (20 éves vagyok) mellette sulizok. A párommal idén házasodunk és a szüleim nekünk adták a családi házat, mert anya most házasodott újra és nekik ez túl nagy lett volna időskorukra, egy pici házat vettek.

És én is szeretném követni a példájukat, remélem én is tudok venni egy házat majd a leendő gyerekemnek.

Szerintem a szülők (legalábbis a sajátjaimból kiindulva) örülnek, hogy nekünk már nem kell megszakadni és vért izzadni. Anya 15 éves korától dolgozott. Evidens, hogy azt szeretné minél tovább tanuljak, hogy minél többet keressek majd. Ezért ő anyagilag támogat. Nem kell aggódni nem vagyok eltartott. Ha a szüleim idősek lesznek ugyanígy fogok viszonyulni hozzájuk. Segítséggel, türelemmel. :)

2018. febr. 4. 11:35
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!