Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mit csináljak, ha a szüleim...

Mit csináljak, ha a szüleim szórják a pénzt? Hogyan vehetném őket rá arra, hogy takarékoskodjanak?

Figyelt kérdés
Apukám elég jól keres, kb. havi 500 ezret nettóban, anyukám pedig 150 ezret. Mégis mindig elúszik a pénz hónap végére. Öten lakunk együtt (én+öcsém+szüleim+mamám). Anyukám például minden nap lazacot eszik, és mindig ilyen különleges ételeket készít, drága hozzávalókból. Az öcsém és a szüleim most például Svájcban fognak síelni, én is mehettem volna, de én nem akarom, hogy ennyi pénzt költsenek még rám is. Van egy házunk, két kocsink, de ezeken kívül semmi megtakarításunk. Szerintem nagyon pazarlóan élünk. Hogyan vehetném rá őket arra, hogy egy kicsit tegyenek félre, akár a továbbtanulásunkra, akár bármilyen váratlan helyezetre?

2018. jan. 12. 14:15
1 2 3
 11/26 anonim ***** válasza:
40%

1-es,azért ez nem akkora jövedelem.

Hidd el,bőven el lehet szórni.

Nekem is van olyan ismerősöm,aki évek óta külföldön melózik,de semmi látszata,mert mindenre elveri.

És ő 500 ezernél többet keresett.

Nagyon könnyen elszalad a ló.

2018. jan. 12. 15:37
 12/26 anonim ***** válasza:
25%
Nem egy sok pénz az. Mi ketten vagyunk, közel ennyiből. Ház, két kocsi, pár állat és már nem is jut síelésre. Na és nem sok marad, következő bevételig. Pedig, nincsenek drága kaják, éttermezés és hasonlók.
2018. jan. 12. 15:38
 13/26 anonim ***** válasza:
92%
Valamiből csak megvették a házat meg a két autót, síelni se mennek minden hónapban. Nem tudom, hány éves vagy, kérdező, de ugyan honnan vagy olyan biztos benne, hogy nincs megtakarításuk?:-) Ennyi jövedelemből két gyereknek fizetem az albérletét és egyéb költségeit egyetem alatt, a harmadiknak a hobbijait minden egyéb mellett, plusz lakáskasszákat és saját megtakarításokat. Évente többször utazunk családilag, én külön is világszerte, mert nekem ez a hobbim.:-) Nem kínaiból öltözünk és rakott krumplit ebédelünk. Valószínűnek tartom, hogy a szüleid is be tudják osztani a pénzt úgy, hogy jusson mindenre, de legyen tartalék is, legfeljebb nem kötnek mindent az orrodra.
2018. jan. 12. 15:57
 14/26 anonim ***** válasza:
27%

"Valamiből csak megvették a házat meg a két autót, síelni se mennek minden hónapban. "

Azt nem írta a kérdező,hogy mióta élnek ennyiből.

Lehet 20 éve van meg a lakásuk,és nem ebből a mostani keresetükből vették a lakást.

Vélhetően nem olyan régen van ez a "jól kereső" állapot,ekkor jellemző,hogy verik el a pénzt.

20 évvel ezelőtt meg nem volt egy nagy dolog lakást venni,mert baromi jó feltételek voltak.

Autót is lehet részletre venni.

Nem tudom itt egyesek el vannak ájulva 500 ezer Ft-os fizetéstől.

Nem olyan sok az,amiből olyan sokat lehet félretenni.

2018. jan. 12. 16:07
 15/26 anonim ***** válasza:
30%

Svájcban síelés pl tipikus ilyen agyatlanoknál divat.

Síelni sem tud,de elmegy,mert milyen menő,mert most van miből szórni a pénzt.

2018. jan. 12. 16:08
 16/26 anonim ***** válasza:
89%

Szerintem hagyd a szüleidre, hogyan osztják be a saját megkeresett pénzüket, elvileg nem adósak senkinek és nem éheztek hónap végén.

Oszd be a saját pénzedet és foglalkozz a saját pénzügyeiddel.

Hadd tegyem hozzá, a kezem összetettem volna, ha a szüleimmel akár egyetlen egyszer elmehettem volna síelni.

2018. jan. 12. 16:54
 17/26 anonim ***** válasza:
71%

"20 évvel ezelőtt meg nem volt egy nagy dolog lakást venni,mert baromi jó feltételek voltak. "

LOL. Max ha az önkormányzati lakásodat vetted meg fillérekért.:-) Soha nem volt ilyen mértékű otthonteremtési támogatás + alacsony lakáshitelkamat, mint most.

Egyébként Magyarországon félmilliós NETTÓ fizetésből kellemesen el lehet éldegélni, 650 ezerből pláne, még családdal is.

2018. jan. 12. 17:26
 18/26 anonim ***** válasza:
63%

Ha mindenuk megvan akkor mire sporoljanak?

Az en szuleim se osztjak be jol a penzt de a kocsit is oroksegbol vettek es a haz is a mamae ahol laknak.

Amit en tudok tenni hogy nem kovetem a peldajukat es mivel kulon elek igy anyagilag is fuggetlen vagyok.

2018. jan. 12. 18:47
 19/26 anonim ***** válasza:
9%

"LOL. Max ha az önkormányzati lakásodat vetted meg fillérekért.:-) "

Sokkal jobb feltételekkel,mint ma.

Akkor a szüleim fiatalok voltak,az utcánkban mindenki építkezett,tetőteres lakásokat.

A szocpol is jobb volt,mint a CSOK.

Ma még 500 ezres fizura is elég nehéz rendes lakást venni,ilyen ingatlanárak mellett.

2018. jan. 12. 19:06
 20/26 anonim ***** válasza:
35%

"Egyébként Magyarországon félmilliós NETTÓ fizetésből kellemesen el lehet éldegélni, 650 ezerből pláne, még családdal is."

El lehet éldegélni.

A kérdés pont erről szól,hogy el lehet szórni.

Egy 5 fős családnál mondjuk a fogyasztás is sokkal több.A fele elmegy csak rezsi,kaja,stb.

Marad 1-2 szárezer.

Ezt el is lehet verni.Akkor ha gyerek is van a családban,akkor iskolai dolgok,tandíj,stb.

Nekem volt olyan rokonom,aki ennyit keresett,de amint ennyit keresett,neki már nem volt elég 150 ezer Ft-ért kanapé,ülőgarnitúra,hanem már a fél millás kellett.

Szerintem a kérdező hasonlóra gondol,hogy nőnek az igények is,és nem takarítanak meg semmit.

2018. jan. 12. 19:09
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!