Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Hogy dolgoznátok fel a helyemb...

Hogy dolgoznátok fel a helyemben a történteket?

Figyelt kérdés

Hosszú lesz előre bocsátom.... Adott a családom Anyukám-apukám, lány testvérem, és én. Egy telken belül lakunk én a saját családommal, férjem, és két pici fiam. 8 éve építkeztünk hitelből, a kert hátsó részébe. Jelzálogjog van bejegyezve az egész telekre. A bank azt ígérte, hogy mikor felépítjük az új házat ráterhelik a jelzálogot, és az anyukáméké szabad marad, mivel van egy húgom akinek szintén szüksége lesz rá ha lakást akar venni. Mi azzal a feltétellel építkezhettünk hátra, hogy cserébe felújítottuk anyukámék házát, új ablakok-ajtó, dryvit, új fürdő, konyha, konyhabútor nappali lekövezése. Ez úgy gondolom jelentős felújítás volt. Én hülye annyira jót akartam anyukámnak, hogy én ajánlottam fel a felújítást, persze nem mondtak nemet. Ez egy elég bonyolult történet. Anyukám súlyos depressziós, és csak két évvel ezelőtt jöttem rá mennyire befolyásol, és irányítása alatt vagyok ,amikor nekem jött, és a férjemnek a gyerekek előtt. akkor nyílt ki a szemem, hogy semmit nem tisztel, és becsül, mondvacsinált indokokkal, amiknek semmi valós alapja nem volt...! Azóta tartom a három lépés távolságot, valamennyire rendeződött a viszony,de nem rózsás. Köszönünk, és kb ennyi. Mostanában megint kezdte a piszkálódást, de a gyerekeken keresztül, állandóan szidta őket, főleg a nagyobbikat, mostmár őt sem engedem előre. Durva, erőszakos ember, neki valakivel mindig harcban kell lenni 58 éves lesz apám most megy nyugdíjba de még mindig megy az ordítás, sőt pár hete verekedtek is az udvaron. Elegem van annyira szeretnénk külön lenni. Nem akarok magyarázkodni a gyereknek, hogy a nagyszülei mért verekednek, veszekednek. Húgom bekattant, és abban látja élete megoldását, hogy ide akar építkezni a szüleim tetőterét akarja megcsinálni. Le kell vetetni a jelzálogjogot, két évvel ezelőtt még azt az infót adta a bank nem elég fedezet csak a házunk. Mondtam ok elindítom a folyamatot, de lehet ha egy darab föld ránk lenne íratva a kertből nagyobb lenne az értéke és sikerülne. Tegnap voltunk ügyvédnél kitalálták a szüleim haszonélvezettel rám íratják a fele telket, ha építek egy komoly garázst apukámnak, mert sajnos az van itt hátul neki, amit szinte semmire nem használ azon kívül, hogy betolja a fűnyírót és ki.... először tégla épületet akart mondtam, hogy szó se lehet róla nincs ennyi pénzünk, de beton alappal két szintes cserép fedéses garázs kell neki. belement végül a fába. Ha felépítem a fagarázst akkor leválaszthatom itt a hátsó részt. kértem Őket legalább annyi helyet adjanak ahova félre tudok állni az egyik kocsival, hogy a mi telekrészünkön belül meg tudjuk kerülni egymást anélkül, hogy ki kelljen állni az utcára, két régi kocsink van. Kb egy 2,5 m X 3m ről beszélünk. Nem lehet, mert lehet hogy pár m2-el több lenne a felénél... nem is ez bánt legjobban. Húgomra ráíratják a másik fel telket anyukámék felújított házával együtt!!! Én csak akkor kapom meg a fél telket ha építek kb fél milláért garázst, Ő megkapja még a 60m2-es házat is grátisz... Egyszerűen nem értem ,én mért vagyok kevessebb, mért csinálják ezt. Egész életünkön keresztül. A húgomnak fizették az iskoláit, nekem el kellett menni dolgozni, és fizettem magamnak, neki volt pénz vállalkozást indítani, külföldre járt nyaralni az aktuális barátjaival amihez anyukámék pénzt adtak, és még sorolhatnám... Nem bírom megemészteni az egészet talán azért mert én is anya vagyok, és nem bírnák ilyet csinálni a gyerekekkel.

Nincs is normális jó testvéri viszony köztünk. Teljesen más világ vagyunk. Húgom tinédzserként simán megcsinálta hogy összejött azzal a fiúval akibe tudta hogy hónapok óta szerelmes voltam, majd itthon enyelegtek előttem pár hetet végül szakítottak. Anyám még csak le se szidta miatta, és annyi sok-sok sok tüskét hordozgatok, lassan 40 éves leszek próbálom feldolgozni, nem foglalkozni vele, nem nosztalgiázni, de nem megy. Tanácsok?

2017. aug. 11. 11:02
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:
69%

Menekülni kellene onnét. Nem levetetni a jelzálogot, nem építeni garázst, nem elfogadni a haszonélvezettel terhelt ingatlanrészt.

Hanem ehelyett felajánlani a húgodnak, hogy vegye meg a ti házatokat, hitelre akár (mármint, banki hitelre), ti meg abból el tudtok költözni.

Ha így marad, osztatlan közös tulajdonotok lesz a húgoddal, és még a gyerekeid is emiatt fognak szívni felnőtt korukban.

2017. aug. 11. 14:55
 12/17 A kérdező kommentje:
Húgom nem tudja megvenni a mi házunk ami kb 23-26 M ft-ot ér. Egyedül neveli a gyerekét, elvált albérletben lakik,és van egy fodrászata vállalkozóként. Külön leszünk külön helyrajzi számmal mindennel. Neki anyukámék házának a tetőtere kell. ,de azért így túlzás, hogy megkapja az egész házat....
2017. aug. 11. 17:05
 13/17 anonim ***** válasza:
68%

Ha ráíratják a házat - te írtad így - akkor megkapja az egészet. Oké, hogy csak a tetőteret fogja használni, de téged meg effektíve kizárnak a leendő örökségből is (bocs, ez gonosz dolog, nyilván nem olyan idősek a szülők, de azért ez is szempont, ha anyagiakról beszélgetünk...), mert ugye ha a húgod nevén van, akkor nincs mit örökölni a házból. Tökmindegy, hogy most csak a felső szintet használja.

A telek a másik dolog: ha nem lesz a neveteken, illetve ilyen feltételeket szabnak hozzá, akkor kábé onnan is akkor tesznek ki, mikor akarnak. Ragaszkodnék a haszonélvezethez, illetve ahhoz, hogy a szülők után az rátok szálljon, ne a húgodra, illetve ne kelljen osztozni sem rajta.

A jelzálogot nektek levetetni pedig továbbra sem indokolt, nektek nem kell újabb hitelhez, a húgod meg így nem vesz házat, neki sem kellhet.

2017. aug. 12. 08:41
 14/17 A kérdező kommentje:
Igen értem, tudom kizárnak az örökségből... ez piszok szarul esik.. nem tettem semmit ellenük, sőt csak jót világ életemben, higgyétek el gyakorlok önkritikát, nem értem a miértet... azért kell levetetni a jelzálogot, mert hitelből építené be a tetőteret húgom, de még benne sincs annyi, hogy azt mondja ez nem fair.. ő mossa kezeit nem ő akarja hanem a szüleim.nagyon nehéz lesz megemészteni ezt az egészet...
2017. aug. 12. 11:32
 15/17 anonim ***** válasza:

Egy felújítás, beépítés költségéhez _nem_ kell akkora összeg, amire jelzálogot kérnek. Max kezest, azt vállalhatja apu-anyu.

Mivel most albérletben lakik, az az összeg nyilván felszabadul utána, máris megvan, miből fog törlesztőt fizetni. Jelzálogot pedig normális esetben csak lakáshitelhez kérnek, átlag hitelnél fel sem merül. (Pár hónapja jártam végig a fél bankrendszert, felújítás/belső átépítés kapcsán, szóval tapasztalatból mondom.)

2017. aug. 12. 12:08
 16/17 anonim ***** válasza:
85%
CSOK-ot fel tudja venni tetőtér beépítésre, ha 1 gyermeke van, az is 600ezer. Mellé vehet fel kedvezményes hitelt, ehhez nem kérnek jelzálogot. (Én most akartam lakásvásárláshoz 2 milliót felvenni és nem kellett jelzálog...)
2017. aug. 14. 13:39
 17/17 anonim ***** válasza:
Előző voltam. Az elfelejtettem, hogy a CSOK-hoz viszont valóban kell jelzálog. 10 évre jegyzik be adott ingatlanra, bár ha már ráíratták, lehet nem alkalmas rá.
2017. aug. 15. 09:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!