Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Ilyet csinálhatnak a szülők?

Ilyet csinálhatnak a szülők?

Figyelt kérdés

Tehát szeptemberben megyek nyolcadikba. És én már kinéztem magamnak egy gimit, ami nekem tetszik. Ez a suli elég erős de úgy gondolom, hogy még megbírkóznek vele. De ők, vagyis a szüleim olyan iskolát néztek ki ahol megszakadnék a tanulástól (egyébként ez az ország 9. Legjobb gimnáziuma) És még felvételit is kéne oda írni,ami tudom, hogy borzalmasra sikerülne szóval igazából teljesen mindegy,hogy megjelöljük vagy sem mert holtbiztos,hogy nem vesznek fel... És ők ezt egyszerűen nem bírják felfogni... komolyan mondom... 7. év végén 3 négyesem is lett. ABBAA SULIBA KITŰNŐ TANULÓK MENNEK!! Nem értem miért nem fogják fel,hogy nincs kedvem égetni magam... És már tavaly is csomó vita volt ebből, szóval kiváncsi leszek idén mi lesz. Oké tudom hogy nekik kell aláírni a felvételis lapot de nem győzhetném meg őket valamivel hogy hadd menjek oda ahova én akarok? Ez az én életem... Hadd döntsem már el ÉN. Igen még gyerek vagyok de akkor is... És lehet jót akarnak, DE ÉN TUDOM HOGY AZT A SULIT NEM BÍRNÁM!!!

13/L

2017. aug. 3. 11:54
1 2 3 4 5
 31/48 anonim ***** válasza:
41%

Szüleiddel mennyit beszéltél a gimi választásról? Mert bocsi de abból amit ide írtál mindössze annyi látszódik hogy önigazolást vársz idegen emberektől ahelyett, hogyha már ilyen okos vagy leülnél és érveket sorakoztatnál a szüleidnek a két gimi ellen és mellett. Meglepődnék ha csak preztizs kérdés lenne számukra hogy odamenj. Bizonyára nekik is vannak érveik...

Amiket te hoztál fel érveket (kérlek egészítsd ki ha valami kimaradt):

1, megszakadnál a tanulástól az A helyen, mert oda kitűnő tanulók mennek. Ha csak kitűnő tanulók mennek nyugi kiesel a felvételin. Amúgy meg 3 négyessel nem vagy lemaradva tőlük. Akkor lennél ha mind tele lenne dicséretes ötössel.

2, tök mindegy hogy bejelölitek-e úgy se vesznek fel. Akkor neked miért nem mindegy hogy bejelölitek-e? Ha mégis felvesznek megnyugodhatsz hogy mégse vagy olyan hülye ahogy a GYIK-n beállítod magad.

3, égetnéd magad. Hát erre mit mondjak? Bármelyik gimiben éghetsz... És hidd el nem azért leszel gáz mert négyest kapsz. Ha csak ötös az osztály akkor valószínű nem az igazi az osztályozás.

4, nem bírnád. Miért is? Az a jobb ha folyamatosan tanulsz minthogy az érettséginél omolsz össze. Mi szeretnél lenni? Milyen egyetemre szeretnél járni?

5, A mellett nem tudnál edzeni. Miért? Milyen gyakran edzel?

6, két barátnőd is odajár. És?

Egy iskola azért jó nevű mert a diákok jó eszűek, nem azért mert a tananyag több. A tananyag pont annyi amennyi az átlag diákoktól elvárható az adott intézményben. Versengés is természetes de ha valaki a jegyeid alapján ítél meg arra nem érdemes pazarolni az idődet. Magadért tanulj. És amúgy is mindenhol lesz legjobb és legrosszabb. Sebki sem egyenlő de ez mára teljesen elkorcsosult és mindenki egyenlő akar lenni, meg semmiből legjobb lenni mindenben. Hát kedveskéim ideje reálisan látni a világot...

2017. aug. 3. 15:53
 32/48 anonim ***** válasza:
84%

Szia!

Szerintem menj el majd nyíltnapokra mindkét sulihoz, így még többet megtudhatsz róluk (persze ilyenkor a tanárok szeretik a csodálatos oldalukat mutatni).

Értem, hogy nem szeretnéd kitanulni a lelkedet és inkább sportolnál, de én a helyedben még átgondolnám. Mivel 4-5 tanuló vagy simán bekerülhetsz egy elit gimibe és jól veheted az akadályokat is. Mondjuk az is számít, hogy miből vagy 4-es. Kérlek ezt írd meg.

Gondolkozz azon, hogy képzeled el a jövődet, milyen irányba mennél? A célodhoz melyik suli tudna közelebb juttatni?

És a kisebb szempontok: Melyik van közelebb? Melyiknek tetszik jobban a "kinézete" (udvar, épület), Mennek valamelyikbe barátok?

Egyébként egy átlagos 13 éves gyerek simán el tudja dönteni, hogy melyik suli tetszik neki. Persze fontos kikérni a szülők tanácsát is, beszélgetni velük. A kommunikáció elengedhetetlen. A gyerek vázolja a terveit, ötleteit, indokait a suli mellett, stb. A szülők megoszthatják tapasztalataikat, ők is utánaérdeklődhetnek az adott iskolának, rámutathatnak olyan dolgokra, amiket a gyerek nem vett észre vagy lényegtelennek találta őket.

Szóval ülj le a szüleiddel beszélgetni, vázold fel nekik a te döntésedet, az érzéseidet, kérdezz bátran tőlük. Próbáljatok nem balhézni ezen, hanem intelligensen megbeszélni.

Én 3.-ban döntöttem el, hogy egy elit nyolcosztályos gimibe szeretnék menni. Megbeszéltük anyával, ő pedig csak megerősített abban, hogy ez az iskola jó lesz nekem (alsóban kitűnő voltam). Jártam felvételi előkészítőre, gyakoroltam, fel is vettek (nagyon jó "helyezettként"). Sokkalta jobb volt a gimi, mint az általános. Szóval egy gyerek is tud jó döntést hozni.

Sok sikert, remélem végül sikerül jól döntenéd! :)

2017. aug. 3. 15:57
 33/48 anonim ***** válasza:
88%

Huhh basszus nem gondoltam volna, hogy manapság már az is luxusnak és kivételes dolognak számít, hogy a gyerek eldöntheti két jó iskola közül melyikbe menne szívesebben.. Döbbenet egyesek gondolkodása. Így utólag is hálát adok a szüleimnek, hogy nem zártak ki egy olyan komoly döntéssel kapcsolatban, mint iskolaválasztás, ami egyébként 100%-ban a gyereket érinti. Azóta már sikeresen leérettségizett, utána diplomáztam és nyekvvizsgaztam. Nem lett belőlem egy senki, csak mert nem kőkemény suliba mentem!

Nem hiszem, hogy olyan nehéz lenne felfogni, hogy a kérdező nem egy gyenge, rossz suliba akar menni, hanem egy nagyon erős helyett, egy közepesen erősbe! Mi ebben akkora tragédia? Miért halnának bele a szülők, ha a gyerek mehetne olyan iskolába, amit szeret is. Számomra ez magas. De az biztos, hogyha majd az én gyerekek fog iskolaválasztás elott állni, le fogunk ülni és átbeszéljük, hogy melyik iskolákkal szemezett, melyikbe szeretne menni és miért. Elmondaná ő is a véleményét, mi is és ha úgy látjuk, hogy az iskola amit kiszúrt erősségre sem kifogásolható és jónak tűnik, annak ellenére hogy MI a párommal mást szántunk volna neki, támogatni fogjuk és nem azon leszünk, hogy tönkretegyuk lelkileg azzal, hogy olyan helyre kenyszeritjük 4 évig, amit szívből utál!!

2017. aug. 3. 15:58
 34/48 A kérdező kommentje:
#31-es! Igen, bevallom önigazolást is vártam, de legfőképp azt, hogy hogyan tudnám őket lebeszélni erről. :) Amúgy köszönöm az érveket.:)
2017. aug. 3. 16:24
 35/48 A kérdező kommentje:
#32-es! Fizika, matek és földrajz ami négyes. És ahova akarnak iratni az inkább egy reál gimi.
2017. aug. 3. 16:27
 36/48 A kérdező kommentje:
#33! Hidd el én is hálát adnék a szüleimnek...
2017. aug. 3. 16:27
 37/48 anonim ***** válasza:
95%
Első vagyok, jó sok komment született, de valamelyik válaszoló írta, hogy az a módszer nem játszik, hogy elmész megbukni oda ahova nem akarod hogy felvegyenek. Szerencsére elég sokan felbuzdítottak téged, hogy állj ki magadért. Én sem fogok mást mondani, tényleg tedd azt ami jónak látsz. Sok-sok évvel ezelőtt én is magam döntöttem, hogy melyik suliba fogok menni. Szüleim egyetértettek velem, pedig elég gyenge gimi volt. Az érettségibe meg úgysem azt fogják nézni, hogy hm, ez ilyen gyenge iskolából jött, nem vesszük fel egyetemre, munkahelyre. Pontszámítás van, ki értdekel a gimi neve... szóval hajrá & sok sikert!!!!
2017. aug. 3. 20:57
 38/48 Keresztes Bence ***** válasza:
93%
Tudtommal 1 központi felvételit írsz ezért nem kéne azt elrontani mert az álom gimibe sem vesznek fel, másrészt ha elit gimibe mennél amibe a szüleid kényszerítenek akkor ott nem a nyers anyagot adják le hanem más módszerrel tanítanak, én most is elit gimibe járok és minket gondolkodni, problémát, feladatot megoldani tanítanak, tehát nem fogsz megszakadni a tanulásban mivel gondolkodni kell amihez ész kell, ami hogyha neked nincs akkor tényleg megfogsz szakadni, ahova szeretnél menni, vagy az is ilyen módszerekkel tanít, vagy nem egy jó suli, közepes gimik közt is vannak ótvarok viszont az elit nem hiába elit, én egyet tudok ajánlani: menj el próbáld meg hátha felvesznek az elit gimibe mert akkor kiderül hogy mégis csak okos vagy és az egy jó önbizalom dopping, barátnőzni és sportolni pedig lehet ugyan úgy (nem is értem miért zárja ki a jó suli a sportolást hisz az anyagot az iskolában tanulod meg és délután csak átismétlet így marad meg az eszedben) ha pedig nem megy akkor fél év múlva is válthatsz iskolát és már eleve nem a 0-ról indulsz mert van 2 barátod és a tananyaggal sem leszel valszeg lemaradva.
2017. aug. 3. 21:45
 39/48 anonim ***** válasza:
Miért nem lehet mindegyiket megjelőlni? Azt amit szeretnél és azt is amit ők szeretnének? De ami legfontosabb most ősszel október-november lesznek nyílt napok elmész pár ismerősel vagy anyukáddal és megnézitek a sulik nyílt napjait ,azt januárban még beírjátok tanárnak a sulik nevét mert általában 2-3 sulit szokás bejelölni ,illetve megírod a központi felvételit azt majd eldől hova vesznek fel ,mert nem biztos hogy oda felvesznek ahová szeretnéd,vagy oda ahová anyukád szeretné lehet hogy a 3 befutó lesz nyerő ,mert kőzponti felvételi nehéz szokott lenni.
2017. aug. 3. 21:47
 40/48 A kérdező kommentje:
Mivel ahova én szeretnék menni oda nem kéne felvételit írni, de ahová a szüleim akarnak iratni oda kell. Egyébként azért nem tudnék akkor edzésre járni, mivel ha az elit gimibe megyek akkor: kb 45-50 perc buszozás hazaérek 3-ra vagy 4-re. És én egy faluban lakok és onnan busszal kb 10 percre van a város, ahol az uszi. Szóval a 3 órási edzések kilőve. Meg még van egy 5 órási ahova nem hiszem hogy odaérnék a tanulás miatt. Ha pedig oda mennék ahova én akarok,akkor suli után rögtön tudnék menni edzésre mert ugyanabban a városban van. Hazaérek kb fél 5 órára és utána tanulhatok.
2017. aug. 3. 22:30
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!