Mi a véleményetek: a szülő láthatja a gyermek telefonját vagy nem?
Ezzel együtt nem csupán a posztjait, hanem minden képét és a privát beszélgetéseit is.
Én 14 évesként úgy gondolom, hogy ehhez nincs joga, vagy legalább is egyáltalán nem etikus.
Még akkor is ha a telefont, gépet ő vette, ő fizeti az internetet, mobilnetet. A beszélgetések az ember saját, privát, személyes dolgai. Az még oké, sőt helyes, hogy a megosztott tartalmakat ellenőrzik, ne osszon meg olyan dolgokat a gyerek amivel később visszaélhetnek. De a beszélgetéseket igazán nem kéne ellenőrizni. Itt a kamaszok a titkait (bár a legféltettebbeket inkább élőben mondják el- legalább is én) beszélik meg. Ha akarja elmondja a szüleinek, ha nem az akkor nem rá tartozik/később elmondja/nem olyan a kapcsolatuk. Sokan azt hozzák fel ellenérvként, hogy így védik meg a gyermeküket az internetes zaklatásoktól, de olyat is hallottam már, hogy a drogtól, fűtől. A zaklatásról egy jól nevelt gyermek beszél a szüleivel, vagy legalább is tanárral, egyéb rokonnal, felnőttel. Ha valaki meg "durvább" ügyekbe keveredik, akkor az a szülő hibája és már régebben kisiklott. De nagy általánosságban a téma csupán barátságok, szerelmek, osztálytársak, tanárok, akár a házi vagy a puskázás...És az ilyen kis, kamasz-ügyeket nem akarják/juk a felnőttek orrára kötni. Meg a ha gyerekek se nézik a felnőttek levelezéseit ugyanez elvárható tőlük is. Kölcsönös bizalom.
Az én szüleim szerencsére nem kutakodnak a privát szférámban, ha tudni akarnak valamit megkérdezik, másról meg én magam beszélek. A kérdés egy cikk kapcsán fogalmazódott meg bennem.
Szóval: mi a véleményetek? (kort is kérnék) A válaszokat előre is köszönöm!
Kérdező, látszik, hogy téged még nem fenyegettek és nem zaklattak idősebb gyerekek, akik nemcsakhogy erősebbek, de csapatban vonultak hozzád. Egy ilyen gyerek nem hogy a szüleinek, de még a kutyájának sem mondja el ezt, bármilyen is a kapcsolat a szülő és a gyerek között. Vicces, hogy te 14 éves létedre olyat írogatsz és olyanok felett ítélkezel, akiknek az érzéseit, a félelmeit nem ismered.
Illetve ha már ott tartunk, hogy a szülőnek kötelessége az, hogy kinyalják a gyerek seggét csettintésre, és, hogy nektek, mint gyereknek, aki semmit nem tud felmutatni milyen jogaitok vannak, akkor arról is lehetne beszélni, hogy nektek meg az a kötelességetek, hogy tanuljatok, hogy a jó szóra hallgassatok, és nektek is kötelességetek van arra, hogy a szülő felé nyissatok. Ha már a szülőnek kötelessége szerintetek TV-t, internetet, telefont, fedelet a fejetek fölé, mobilnetet, enni adni, ha a ti részeteket nem vállaljátok, joga is van elvenni mindezeket. Nyilván a kaját, lakhatást nem veheti el, de nem kötelessége fizetni a telót, a mobilnetet, a TV csomagot a szobátokban, ruhát venni stb....
Oda-vissza működik ez. 14 éves vagy, olyan korban, amikor már diákmelózhatnál. Örülj neki, ha erre nincsen szükséged, nemhogy még itt az interneten névtelenül kritizáljátok a szüleiteket, és felhozni, hogy nektek mihez van jogotok. Amihez nektek jogotok van, ahhoz bizony a szüleiteknek is joga van, sőt, mégjobban joga van, mint nektek!
Amíg nem vagytok nagykorúak, mindenben a szüleitek beleegyezése kell, hiszen mindenhez ő adja a nevét, nélkülük semmit nem csinálhattok, még este 10 után se mehettek az utcára. Szóval igenis joga van ahhoz, hogyha bármit megenged nektek, akkor figyelemmel kövessen benneteket.
Örüljetek, hogy kaptok enni, normális fedél van a fejetek felett, nem küldenek már el ilyen korban dolgozni, kaptok normális orvosi ellátást, tanulhattok, nevelnek titeket. Ezekre a dolgokra formálhattok csak jogot kiskorúként, semmi másra! A többi csak a szülőkön múlik, hogy mit kaptok meg. De ha már ő fizeti, joga van figyelemmel kísérni, hogy mit és hogyan használjátok az eszközöket, amiket kaptok, valamint joga van ahhoz, hogy szemmel tartson titeket.
Szüleid vették a telefont és ők fizetik a netet? Édesek vagytok, de az akkor rohadtul nem a tietek! Ha saját magatoknak fizetitek, akkor kisajátíthatjátok.
Amíg otthon laktok, a szülőkre vagytok utalva, így övé a jog a legtöbb mindenben.
Te se vagy tisztában mindennel. Diákmeló 15 éves kortól van (alatta TILOS, ez tényleg jog...), de a munkák nagyjánál 16 a határ.
/Látom a többség a jog szón akadt fent, és igaz nincs ilyen törvény többet nem használom/
Utolsó: ha személyeskedsz elmondom, hogy kitűnő vagyok egy jó gimiben, kezemben egy középfokú nyelvvizsgával...
Nagy cucc, ezt ennyi idősen én is elmondhattam magamról.
Amúgy meg nyugodtan lehet ilyenekért jelenteni a szülőket, csak aztán nehogy kiderüljön, hogy inkább a kis csemetét lehetne elővenni pár dolga miatt..
Nem azért írtam, hogy ez mennyire extra, csak hogy tudd, nem vagyok tinipi...
De látom jól esik nekem idősebbként (?) személyeskedni, gúnyolódni.
Illetve nem tudom, hogy megy a szövegértés, de leírtam, hogy a szüleimmel teljesen jó a kapcsolatom, és egy cikk miatt kérdeztem ezt. (ha kell kiskeresem és belinkelem)
Nem tudom mi miatt lehetne elővenni...délután 5-re mindig otthon vagyok, nem próbáltam ki semmi 18+-osat, még a buszon se bliccelek. Ja igaz, a fűnyírást a szomszédnál nem adóztam le.
kérdező!
te kérted tőlünk, hogy ne általánosítsuk, azonban te is ezt teszed pusztán azért, mert TE nem olyan vagy. Az a cikk is azért készült, mert olyan sok a magadfajta aggyal is rendelkező gyerek, ugye?
Ideális körülmények közt nincs is probléma, mert nincs mit rejtegetni, de ideális körülmény nincs, és ahhoz közelit is csak tőled hallottam.
Az én szüleim sosem néztek bele a telefonomba, de mivel a magamhoz hasonló könyvmolyokkal lógtam, nem a bulizós, ivós, drogozós társasággal, ezért okuk sem volt rá, hogy féltsenek, hogy valami hülyeséget csinálok.
Úgyhogy szerintem a gyerektől + annak a társaságától függ, hogy a szülőnek mennyire kell figyelnie a gyerekének a kommunikációját másokkal. Nyilván ha zűrös alakokkal lóg, akkor nagyobb esély van rá, hogy beleviszik valami rosszba. Ilyen esetben megértem, ha kicsit paranoiás a szülő, és nyomozgat a gyereke után.
De ha nincs rá oka, akkor nem.
31/N
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!