Kezdőoldal » Családi kapcsolatok » Szülő-gyermek kapcsolat » Mi a véleményetek: a szülő...

Mi a véleményetek: a szülő láthatja a gyermek telefonját vagy nem?

Figyelt kérdés

Ezzel együtt nem csupán a posztjait, hanem minden képét és a privát beszélgetéseit is.

Én 14 évesként úgy gondolom, hogy ehhez nincs joga, vagy legalább is egyáltalán nem etikus.

Még akkor is ha a telefont, gépet ő vette, ő fizeti az internetet, mobilnetet. A beszélgetések az ember saját, privát, személyes dolgai. Az még oké, sőt helyes, hogy a megosztott tartalmakat ellenőrzik, ne osszon meg olyan dolgokat a gyerek amivel később visszaélhetnek. De a beszélgetéseket igazán nem kéne ellenőrizni. Itt a kamaszok a titkait (bár a legféltettebbeket inkább élőben mondják el- legalább is én) beszélik meg. Ha akarja elmondja a szüleinek, ha nem az akkor nem rá tartozik/később elmondja/nem olyan a kapcsolatuk. Sokan azt hozzák fel ellenérvként, hogy így védik meg a gyermeküket az internetes zaklatásoktól, de olyat is hallottam már, hogy a drogtól, fűtől. A zaklatásról egy jól nevelt gyermek beszél a szüleivel, vagy legalább is tanárral, egyéb rokonnal, felnőttel. Ha valaki meg "durvább" ügyekbe keveredik, akkor az a szülő hibája és már régebben kisiklott. De nagy általánosságban a téma csupán barátságok, szerelmek, osztálytársak, tanárok, akár a házi vagy a puskázás...És az ilyen kis, kamasz-ügyeket nem akarják/juk a felnőttek orrára kötni. Meg a ha gyerekek se nézik a felnőttek levelezéseit ugyanez elvárható tőlük is. Kölcsönös bizalom.

Az én szüleim szerencsére nem kutakodnak a privát szférámban, ha tudni akarnak valamit megkérdezik, másról meg én magam beszélek. A kérdés egy cikk kapcsán fogalmazódott meg bennem.

Szóval: mi a véleményetek? (kort is kérnék) A válaszokat előre is köszönöm!

2017. júl. 30. 20:29
1 2 3 4 5
 11/49 anonim ***** válasza:
23%

Láthatja, joga van hozzá. Mondjuk ha minden renben van a szülő-gyerek kapcsolatban, akkor a szülő nem is nagyon akar majd belenézni. 14-15 éves korig még teljesen helyén van az, hogy a szülő belenéz a gyerek telefonjába. Ilyen korban amúgy sincs semmi olyan, amiről egy szülő ne tudhatna. De joga van még akkor is, ha a gyerek 18 éves, de az ilyen esetekben az a szülő okkal csinálja, nem pedig kiváncsiságból.

Mindezek mellett, nekem sem tetszett volna, ha a szüleim a privát beszélgetéseimbe kotortak volna, de felnőtt fejjel megértettem volna, hogy csak aggódtak.

22/N

2017. júl. 30. 21:28
 12/49 anonim ***** válasza:
87%

21:17 vagyok

Tisztàzom hogy csak egy barátnôs összeveszésről volt szó)

Utána belegondoltam hogy mióta csinálhatja már ezt.

Attól a naptól fogva , máig , 2 mondatnál nem beszéltem többet apámmal egyhuzamban . Lecseréltem az összes jelszavam , teljesen kizártam az életemből. Végleg.

Azóta felnőttem, tovább tanulok, de a szülői házat ott hagytam a 18. Születésnapomon. Soha többé nem tudok megbízni benne, tudván h szemrebbenés nelkul képes az arcomba hazudni.

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy ha veszélyben van egy gyerek, nem lehet megnézni hogy kivel beszélt, merre van. De sok szülő azt hiszi hogy MINDENHEZ köze van. Hát ezért megéri eljátszani egy gyerek bizalmát , akkor hajrá, s ha eddig Nem is rejtegetett semmit, ezután majd fog.

Kaocsolat kérdése hogy a gyerek mennyit oszt meg a szüleivel. Ha ezt nem sikerült kiépíteni, az a ti hibátok, de ne kerüljétek meg a "rendszert" és olvasgassátok a gyereketek titkait a hátuk mögött.

2017. júl. 30. 21:30
 13/49 anonim válasza:
71%
Én teljesen egyetértek veled, úgy ahogy azt leírtad. :) 16 meleg fiú
2017. júl. 30. 21:34
 14/49 anonim ***** válasza:
31%

látom megszállták a lepontozó kretének a kérdést.

én a képeit megnézném, bármi pucér vagy ahhoz nagyon közelítőt, ami róla készült töröltetnék a saját biztonsága érdekében. (sok olyan kérdés van, hogy kretén volt a kiccsaj, és ellopták a telóját amin a pucér képe van) beszélgetéseit nem, csak azt hogy kikkel beszél azt nézném meg, majd megkérdezném a gyanúsakról, hogy kik ők. Ennyit szüksègesnek érzek.

2017. júl. 30. 21:45
 15/49 anonim ***** válasza:
31%

14 évesként rengeteg tapasztalatod van a gyereknevelésről.

"Én 14 évesként úgy gondolom, hogy ehhez nincs joga, vagy legalább is egyáltalán nem etikus."

Ebben a korban én is így gondoltam. De most, mint anya, már jobban értem a saját szüleimet. És igen. Én is belenézek a gyerekeim dolgaiba. Nem olvasom el az utolsó betűig mindent, mert magánéletüket az ért tisztelni kell valamennyire, de onnan tudtam meg, pl, hogy a fiamat ki bántalmazza az iskolában. Nem azért nem mondta el szerencsétlen, mert nem olyan a viszonyunk, hanem mert azzal zsarolták, hogy a nővérét 5-6-an végigerőszakolják, ha szólni mer.

"Még akkor is ha a telefont, gépet ő vette, ő fizeti az internetet, mobilnetet. "

Igen. Mivel én fizetem a netet, telefont, meg az egyéb játékszereket, én mondom meg, hogy ki mikor meddig használhatja. A vásárlás/fizetés feltétele, hogyha időnként belenézhetek. Nem titokban, nem sumákolva, sunnyogva, hanem a gyerek előtt. Arról nem is beszélve, hogy minden jelszót tudok. Amint egyet is megváltoztatnak, ugrott a játékszer.

"A zaklatásról egy jól nevelt gyermek beszél a szüleivel, vagy legalább is tanárral, egyéb rokonnal, felnőttel. "

Befenyített rettegő gyerek nem beszél, legyen bármilyen jól nevelt.

" Ha valaki meg "durvább" ügyekbe keveredik, akkor az a szülő hibája és már régebben kisiklott. "

Meg fogsz lepődni: Nem minden a szülő hibája. Egy gyerek is döntésképes már a te korodban. Elvileg tudja mi a jó, és mi a rossz. Tudja, mibe nem kellene belekeveredni, mégis megteszi, ha úgy gondolja. Ez ellen semmilyen nevelés nem hat. A gyerek nem egy idomított valami. A gyerek az egy önálló gondolkodással rendelkező személy, akiért még a szülő tartozik felelősséggel.

" De nagy általánosságban a téma csupán barátságok, szerelmek, osztálytársak, tanárok, akár a házi vagy a puskázás...És az ilyen kis, kamasz-ügyeket nem akarják/juk a felnőttek orrára kötni."

Ez így van. És a szülőt nem is nagy része érdekli, hanem a kis része, ami nem ezekről a dolgokról szól. Amúgy ha nincs titkolnivalód, akkor miért is titkolózól?

"Meg a ha gyerekek se nézik a felnőttek levelezéseit ugyanez elvárható tőlük is. Kölcsönös bizalom. "

Spec. az enyémet megnézhetik. Nagy része számla, rokonokkal való beszélgetés. Ezeket ők is elolvassák. Sőt van olyan, hogy pl facen nincs kedvük átlépni a saját fiókjukba, mikor a mi gépünkön lógnak, hát írnak a nagyinak a mi nevünk alatt. Van olyan, hogy a barátokkal is a mi nevünk alatt beszélgetnek. Ahogy ők nem titkolózhatnak, mi sem tesszük.

34 éves anya, 2 kamasz gyermekkel. :)

2017. júl. 30. 21:51
 16/49 anonim ***** válasza:
30%

Ha nyomós gyanúja van annak, hogy a gyerek rossz társaságba, bajba keveredett, akkor igen. Ugyanis ő felel érte.

"Ha valaki meg "durvább" ügyekbe keveredik, akkor az a szülő hibája és már régebben kisiklott. "

Ez nem mentség arra, hogy a szülő ne akadályozzon meg még nagyobb bajt. A lázadó, hotmonvezérelt tini a legjobb családban is megbolondulhat. Nem mindne fekete vagy fehér.

2017. júl. 30. 21:52
 17/49 anonim ***** válasza:
27%

""A zaklatásról egy jól nevelt gyermek beszél a szüleivel, vagy legalább is tanárral, egyéb rokonnal, felnőttel. "

"

Ez különösen nem igaz. Látszik, mennyire gyerek vagy.

2017. júl. 30. 21:53
 18/49 anonim ***** válasza:
68%
Akik ennyire leszólják a tiniket és minden áron a szülőket védik,abba nem gondolnak bele,hogy a drága sérthetetlen szülő felelőssége nem a privát szférában való kutakodás,hanem egy olyan kapcsolat kialakítása,hogy a gyereke a privát szférájába magától engedjen betekintést,merjen beszélni a szüleivel akármiről. Nekem rendszeresen bele nézett az anyám a dolgaimba,aztán mikor veszekedett velem,mindig olyan dolgokat hozott fel,amik az én privát életemről szóltak,sőt,volt olyan is,hogy tovább ment és a legjobb barátnőm pasi ügyeit vágta a fejemhez. Nem voltam bajos tini egyáltalán,főleg ezért volt teljesen megalázó. Mit ért el ezzel? Soha nem mondtam el neki semmit,a legalapabb dolgokat sem,olyan lett számomra,mint egy idegen. És miért? Mert nem tisztelte a magánéletem egyáltalán. Most 25 éves vagyok,de egy éve kb nem találkoztam vele és nem tudja,hol vagyok pontosan,mert szinte védenem kell tőle az ilyen infókat. Nem csak ezért romlott meg vele a kapcsolatom mondjuk,de ez nagyban hozzá járult. Apunak mindent elmondok,ő a legjobb barátom,soha nem csinált ilyet velem. :) Lehet normálisan is viselkedni,ha a gyerek nem nyílik a szülő felé,akkor az a szülei hibája. Ennyi.
2017. júl. 30. 21:53
 19/49 anonim ***** válasza:
22%
#21 Te lehetsz már jó szülő,ha így nyilvánulsz meg. :D Vicces,hogy papolsz össze vissza,de kreténezel. Akkor miről is beszélsz?
2017. júl. 30. 22:04
 20/49 anonim ***** válasza:
37%
Nem vagyok szülő, de szánalmas hogy a jogokkal jöttök.... szüleidnek aza joga, hogy felneveljen, Neked meg az hogy tanulsz... es nem a neten játszod a felnöttet...
2017. júl. 30. 22:07
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!