Mi a véleményetek: a szülő láthatja a gyermek telefonját vagy nem?
Ezzel együtt nem csupán a posztjait, hanem minden képét és a privát beszélgetéseit is.
Én 14 évesként úgy gondolom, hogy ehhez nincs joga, vagy legalább is egyáltalán nem etikus.
Még akkor is ha a telefont, gépet ő vette, ő fizeti az internetet, mobilnetet. A beszélgetések az ember saját, privát, személyes dolgai. Az még oké, sőt helyes, hogy a megosztott tartalmakat ellenőrzik, ne osszon meg olyan dolgokat a gyerek amivel később visszaélhetnek. De a beszélgetéseket igazán nem kéne ellenőrizni. Itt a kamaszok a titkait (bár a legféltettebbeket inkább élőben mondják el- legalább is én) beszélik meg. Ha akarja elmondja a szüleinek, ha nem az akkor nem rá tartozik/később elmondja/nem olyan a kapcsolatuk. Sokan azt hozzák fel ellenérvként, hogy így védik meg a gyermeküket az internetes zaklatásoktól, de olyat is hallottam már, hogy a drogtól, fűtől. A zaklatásról egy jól nevelt gyermek beszél a szüleivel, vagy legalább is tanárral, egyéb rokonnal, felnőttel. Ha valaki meg "durvább" ügyekbe keveredik, akkor az a szülő hibája és már régebben kisiklott. De nagy általánosságban a téma csupán barátságok, szerelmek, osztálytársak, tanárok, akár a házi vagy a puskázás...És az ilyen kis, kamasz-ügyeket nem akarják/juk a felnőttek orrára kötni. Meg a ha gyerekek se nézik a felnőttek levelezéseit ugyanez elvárható tőlük is. Kölcsönös bizalom.
Az én szüleim szerencsére nem kutakodnak a privát szférámban, ha tudni akarnak valamit megkérdezik, másról meg én magam beszélek. A kérdés egy cikk kapcsán fogalmazódott meg bennem.
Szóval: mi a véleményetek? (kort is kérnék) A válaszokat előre is köszönöm!
Ha rajtam múlna, akkor 18 éves kor alatt SEMMILYEN közösségi oldalra nem regisztrálhatnátok, és pláne nem töltögethetnétek fel magatokról képeket nyilvános oldalakra.
Erősen túlzásnak érzem, hogy ma már 6 évestől felfelé minden gyerek kezében ott az okostelefon meg a tablet, ha épp nem a gép előtt ül. És ez nálatok ELVÁRÁS, aki nem kapja meg, az itt szidja a szüleit, hogy mennyire kicsesznek vele és milyen szörnyűek, mert emiatt ő szegény ki lesz közösítve.
11-12 évesek már a jutubon nyomják az élő adásokat, 13 éves kislányok pózolós képeket posztolnak az instára, 15 évesek meg úgy pasiznak meg olyan stílusban beszélnek egymással, mint a kiégett negyvenesek.
Ráadásul meghalnátok internet meg telefon nélkül. Napi szinten jönnek a kérdések, hogy júj tetszik egy fiú fészbúúúkon, mit írjak neki? szerintetek bejelizhetem? Közben meg az életben nem tudtok mást csinálni, csak zombi módjára, telefonnal a kezetekben vonultok az utcákon, gps nélkül nem találjátok meg a klotyót sem, és ha valamit nem fotóztok le és posztoltok ki azonnal ami épp veletek történt, akkor az nem is számít megtörténtnek.
BETEGES, amennyit a mai 12-18 éves korosztály a neten lóg és látszik is rajtatok, hogy egyre hülyébbek és befolyásolhatóbbak vagytok. És nem egy kislányt meg kisfiút hülyítenek be közösségi oldalakon vadidegen emberek, mert megtehetik, mert a szülőknek ugye NINCS JOGA ellenőrizni a gyereket, a gyerek meg nagyon okosnak és érettnek hiszi magát, közben akkora ökörségeket csinál, hogy úgy kell kikaparni belőle utólag, persze a szülőknek...
Nincs joga ugye anyunak-apunak elolvasni a beszélgetést, de ha valaki kicsal tőletek egy meztelen képet és szétküldi a neten, vagy épp a bankkártyátok számát, vagy elhívnak egy titkos randira, ahol hárman várnak és megkúrnak a bokorban, olyankor már sírtok anyuci után, hogy segítsen... sőt, sokan még hibáztatják is a szülőket, mert hagyták, hogy a gyereket ilyenbe belevigyék.
Ha megbízhatóak lennétek, érettek, felnőtt gondolkodással és felelősségtudattal, és pláne tapasztalattal, akkor persze, beszéljetek akivel akartok, csináljatok amit akartok.
De 14 évesen TE MÉG GYEREK VAGY. Nem nagylány, nem csajszi, hanem kislány. Csak az óvodások vannak alattad 1 szinttel.
Természetesen ilyenkor megy a lázadás, a hiszti, a titkok... de tudod mit? Ha ilyen hatalmas, rettenetes titkokat beszélsz meg a barátnőiddel, amiket anyukád soha nem tudhat meg, akkor hívjátok fel egymást, sőt, tudod mit lehet még csinálni? Találkozni és személyesen megbeszélni.
Tudom, nektek nagyon nehéz elképzelni, de nem is olyan régen, röpke 10 évvel ezelőttig, a fiatalok még a való életben ismerkedtek és beszélgettek. Képzeld, képesek voltak életben maradni okostelefon, face meg insta nélkül, és úgy is értékelték magukat, hogy nem kaptak a képükre 150 lájkot.
Nyugodtan legyél nyitott és beszélgess a szüleiddel az osztálytársaidról meg a háziról, hidd el, anyukádék nem visszamaradott ősemberek, vagy vadállatok, ugyanazt élték át, mint te, csak nekik nem kellett mindent kiposztolniuk a boldogsághoz. Biztos szívesen mesélnének neked azokról az időkről.
De visszatérve a kérdés lényegére, hidd el, egy beszélgetésből sokkal több kiderül, ami neked fel sem tűnik, mint egy megosztott tartalomból. Nem véletlenül. Ha valaki át akar verni vagy kihasználni, azt nem nyilvánosan, mások előtt fogja tenni, hanem szépen elnyeri a bizalmadat privátban.
Ha a jövőben a te gyereked is ilyen hülye lesz, mint a maiak, hidd el, te is el akarod majd olvasni a beszélgetéseit.
Ti pont az a generáció vagytok, akik semmivel nem érdemelték ki, de mocskosul el vannak kényeztetve. Pont ti lettetek azok a "szerencsések", akik beleszülettetek ebbe a digitalizált világba, és a szüleitek 20-30 év alatt eljutottak odáig, hogy ezt nektek fizetni tudják.
Ti mindent elvártok, nektek minden jár, mert a másiknak is van, akkor nektek is legyen. Az alap, hogy megkapjátok a netet, a telefont, a gépet, a saját szobát, a zsebpénzt, mindent.
És nemhogy hálásak nem vagytok, de még a neten fejtegetitek, hogy a szüleiteknek, akik mindent a sejhajotok alá tolnak, mihez NINCS joguk.
Hát ezek vagytok ti.
"Kölcsönös bizalom."
Azért ez nem egészen így van, mert a szülő felelős, míg fordítva nem. Egy 14 éves, még akkor is ha az ellenkezőjét hiszi, nem rendelkezik közel sem akkora tapasztalattal és főleg olyan ember ismerettel, ami megakadályozná abban, hogy kényes vagy veszélyes helyzetbe kerüljön az interneten. Felnőtteket is be tudnak húzni a csőbe, a gyerekekkel pedig sokkal könnyebb megtenni ezt.
A szülőket nem a tini titkok érdeklik. Normális szülő, amíg a gyermek semmi furcsa, szokatlan magatartást nem produkál, nem kezdi el ellenőrizni a telefonját, de fordított esetben kötelessége utánajárni, mibe keveredett a gyerek.
A szülő felelőssége a gyerekéről való gondoskodás.
Amennyiben a gyerek elzárkózik a e-leveleinek szülő által való ellenőrzésétől, akkor a szülő a gyereke érdekében köteles az inkriminált eszközöket a gyerektől megvonni.
A gyerek az esetleges panaszaival akár országos, de nemzetközi gyermekvédő szervezetekhez is fordulhat. Amennyiben a gyereknek adnak igazat, a szülőt a megfelelő elmarasztalásban részesítik.
Úgyhogy nyugodtan tessenek fordulni a hivatalos szervekhez, és ha igazuk van, minden bizonnyal kellő kárpótlásra számíthatnak, de ha esetleg nincs igazuk, akkor várják meg a 18. életévüket, aztán lehet megköszönni a szülőknek az addigi gondoskodást és illa berek irányában el lehet távozni... de nagy sebességgel.
Oké. Oké. Gondoltam ilyen lesz ez a kérdés.
Nem tudom kik írták, de párra válaszolnék.
Egy gyerek igaz, hogy maga dönti el mi a jó, és mi a rossz. De ezeket az elveket a neveltetésből kapta, abból a közegből amiben születése óta felnőtt.
És igen arról a helyzetről is kell(ett volna- néhány esetben) beszélni amikor a diákot kiközösítik. És egy erős gyerek erről beszél, mert tudja, hogy a fenyegetések nagy része "kamu", másrészt ha négy(hat) szemközt beszélik meg és a szülő nem lép közbe rögtön akkor nem is tudják meg. De oké, egy lelkileg bántott személy nem mondja el. De látni lehet rajta anélkül is, hogy kutakodnának (persze ilyen helyzetekben másabb, én arra céloztam akik titokban "kukkolnak")
Harmadrészt. Egy normális, jól nevelt első sorban lány nem készít, és küld képet magáról meztelenül, vagy hiányos ruházatban képeket. Ez megint neveltetés kérdése, illetve általában (nekem is van ilyen osztálytársam) az átlagos viselkedésén, ruháját, sminkjén (igen valaki ennyi idősen sminkel, én se értem).
Negsedrészt. Nem kell egy kalap alá venni a generációt. Ez butaság. Valamiért jobb reklámozni azt, hogy mindenki ri..nc, mint azt, hogy mennyien tanulnak, sportolnak jól, milyen korán szereznek nyelvvizsgát, stb.
+1: azért egy telefon nem elkényeztetettség. (én pl 50 ezerért a kiskorom óta gyűjtött pénzből vettem, használtan).
És igen. Vannak olyan akik meghalnának nem nélkül, akik napi 24 órában facebookoznak, akik mindennap képeket osztanak meg, akik úgy pasiznak, mint akinek ez a "foglalkozása". De ez az általánosítás nem helyes. Nem lehet egy kalap alá venni mindenkit. De ez így megy. Minden generációt a felette lévő generációk szidják. Biztos én is fogom az alattam lévőket. Ez szinte korral jár, úgy látom:)
Viszont a saját gyerekét pedig maga neveli. Vagy hagyja neki ezt a viselkedést, vagy nem. De nem az a megfelelő módszer SZERINTEM, hogy a gyerek tudta nélkül turkálnak a beszékgetéseiben. Különben is pár jelszó, beszélgetés archiválás, inkognitó mód és a szülő már is nem látja a dolgokat. És ezek csak amiket én tudok. Pedig én egyiket se használom. Szóval ennél biztos sokkal, de sokkal több lehetőség van.
Én meghallgatom a szüleim gyerekkori sztorijait is hisz' ők is voltak annyi idősek, mint én de egy velem egykorú másmilyen, főleg, ha egy közösségbe is járunk.
Illetve még annyi, hogy a szülőknek, idősebbeknek piti, semmilyen problémáknak tűnnek a mieink, de mindenki a sajátját érzi a legnagyobbnak.
És igen én gyerek vagyok ti felnőttek (bár ki tudja, nem látlak titeket), kíváncsi vagyok a véleményetekre, hiszen azért írtam ki ezt a kérdést. De nem személyeskedés, általánosítást, "generáció szidást" kértem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!